'Olyan, mint én: gyenge, korrumpálható, ingatag'

2005.06.28. 10:38
Pénteken kezdi el forgatni új filmjét Szabó István, a Móricz Zsigmond Rokonok című regényének adaptációját. Ahogy a Kogart házban rendezett hétfői sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a filmben minden magyar, még a téma, a korrupció is. Eperjes Károly hízik, Marozsán Erika csábít, Tóth Ildikó olyan az ágyban, mint egy darab fa, Csányi Sándor és Szabó István pedig nekivág a kihívásoknak.
Szabó azzal kezdte mondandóját, hogy mindenki a színészekre emlékszik egy filmben, "de ez nem baj", ahogy Koltai Lajos szerint sem az, hiszen - ahogy az operatőr most sem mulasztotta el hangsúlyozni - "a legfontosabb egy filmben az, hogy az arcok, hogyan reagálnak a környezetükre, az őt ért hatásokra". Így az Index is először a színészeket veszi sorra.

'Ne legyél fitneszlény!'


Eperjes Károly és Csányi Sándor
A felszólalást közülük Eperjes Károly kezdte, aki fellépés miatt amúgy is sietett. "Szerepem szerint Kardics vagyok. Nekem azt mondta a rendező utasításnak, hogy egyél, igyál, ne legyél fitneszlény, úgyhogy ez a szerep most nagyon jó, csak a strandon fogok egy kicsit szégyenkezni" - mondta keresetlenül a bajszot növesztett színész az amúgy visszafogott tájékoztatón. Aztán komolyra váltott: "Egy közös próbánk volt eddig. Szabó figyelmeztetett minket, hogy gyötörni fog, mi pedig mondtuk erre, hogy 'hajrá!'".

Eperjesen kívül csak Marozsán Erika mert könnyedebb sztorit mesélni. De előbb Tóth Ildikó - Kopjáss István főszereplő felesége, a szent Lina, aki "olyan az ágyban, mint egy darab fa" - mondott néhány iskolás gondolatot a Móricz-mű fontosságáról, és arról, hogy reméli a film után többen elolvassák a könyvet. Szóval Marozsán Erikát Németországban felhívta Szabó István, mesélte a külföldön is befutott színésznő: "Szeretne szerepelni az új filmemben? - kérdezte tőlem, és én azonnal elfogadtam. Csak mikor már letettem a telefont, jutott eszembe, hogy elfelejtettem megkérdezni, hogy milyen szerepre gondolt." Hát mint később kiderült, Magdalénára, akit a főszereplő Kopjáss István kíván, és akitől - ahogy Móricz írja - "az ujjai idegesen remegni kezdenek", ha csak meglátja.


Tóth Ildikó, Koltai Lajos és Szabó István
Végül Csányi Sándorhoz került a mikrofon, aki a két nő között álló, tehetségével főügyésszé váló dzsentrit, Kopjásst alakítja, akit a rokoni szálak szövevénye később visszahúz. A Kontroll ellenőreként befutott színész azzal kezdte, hogy előtte már mindent elmondtak, amit ő akart. (Így valószínűleg nem kérdezte meg, hogy milyen szerepet kínálnak neki, csak lelkesen elfogadta, várja a gyűrődést és hízhat, emellett örül.) De Csányi ehelyett inkább egy kisfiúsan zavart vallomásba kezdett: "Megijedtem, hogy a szerepem mennyire hasonló problémákkal küzd, mint én. Gyenge, korrumpálható, ingatag. Várom, hogy mennyire sikerül megvalósítanom. Nagyon magas a léc."

Máriássy Félix nyomdokain

A sajtótájékoztató másik egységét Szabó István és Koltai Lajos és a producer: Rózsa János hármasa alkotta, akik a rendező elmondása szerint mind a Máriássy-osztályba jártak. Tanáruk iránti tiszteletből is azoknak a nagy elvárásoknak szeretnének megfelelni, amiket Máriássy a Rokonok 1954-es adaptálásánál próbált megvalósítani.

Szabó 1992-ban forgatott itthon utoljára (Édes Emma, drága Böbe), és már elfelejtethette, hogy milyen kapcsolatrendszer, rokonok, ismerősök szálaiból szőtt belterjesség uralkodik a filmes szakmában is. Bár elmondása szerint reménykedik, hogy Móricz 1927-ben játszódó korrupcióról, összefonódásról szóló regénye "találó, árnyalt társadalmi rajza szérum lesz a jelenlegi társadalmi, lelki betegségek ellen", de addig is meg kell valósítania a 370 millió forintos filmtervet.


Együtt a stáb
Eperjes, Marozsán, Csányi
Tóth Ildikó, Koltai, Szabó és Rózsa János
"Akadtak, akik nem bánták, hogy Szabó filmet forgat" - tette hozzá a producer az igazság kedvéért. A Magyar Mozgókép Közalapítványtól kapott 270 milliót Martosi Mórocz Sándornak és Vincze Lászlónak köszönte, "ők azok, akik amúgy sokat tesznek a közalapítványnál a magyar filmekért". (A 270 úgy jött össze, hogy a 120 milliós állami támogatás mellett az MMK 150 milliós normatív támogatást ítélt legutóbbi filmjének, a Csodálatos Júlia sikerének köszönhetően.) És bár a kulturális tárca és a köztévé nem akarta támogatni a filmet, "úgy látszik a Rokonok nem elég nagy szépirodalmi mű nekik", a tv2 viszont "érdekes módon" igen.

"A forgatókönyv maximálisan szöveghű az eredetihez - tette hozzá végül újságírói kérdésre a Móra Ferenc dédunokájaként bemutatott Vészits Andrea társforgatókönyvíró. - Nem saját magunkat írtuk bele, csak annyi változtatást eszközöltünk, amit a sűrítés megkívánt."

8 hetes lesz a forgatás, a film bemutatóját a 2006-os filmszemlére tervezik.