Amerikában nincs az, hogy mínuszból indulok én, Dobó Kata

2006.11.20. 12:57
A szomorú szemű, cigiző Csányi Sándor fotói fogytak el először a Szabadság, szerelem közönségtalálkozóján hétvégén a Duna Plázában, ahol a két főszereplő: Dobó Kata és Fenyő Iván mellett még Szávai Viktória osztotta az aláírásokat a róluk készült fotókra. "Abból volt a legkevesebb" - adta a cinikust a képlékeny jellemű vízilabdást alakító Csányi, majd kanyarintott még egy utolsót.
"Egy-két kritikát leszámítva pozitívan fogadták a filmet" - számolt be kérdésünkre Dobó Kata Andy Vajna 56-os pólós filmjét, a Szabadság, szerelmet ért szakmai reakciókról. "Az amerikai premiert egy 900 férőhelyes Los Angeles-i moziban rendezték még november elején. Ezen a vetítésen szintén nagyon pozitívan fogadták a filmet. A Fox elnöke a nyakamba ugrott, hogy 'Úristen, Kata, nem is tudtam, hogy ennyire ügyes vagy!'. John McTiernan, a Vadászat a Vörös Októberre rendezője szerint, akivel a Rollerballt csináltam, a szerelmi szál olyan, mint a Doktor Zsivágóban" - büszkélkedett személyes tapasztalataival az egyszerűen öltözött színésznő, aki még tartja a filmhez felvállalt sötétbarna hajszínét.


Szia, milyen nevet írjak?
"Amerikában nincs az, hogy mínuszból indulok én, Dobó Kata, és akkor lássuk, mit csinál ehhez képest - folytatta a film női főszereplője, aki két napja jött haza Amerikából - Abból a kritikából, hogy 'takarodjon a forgatás helyszínéről', nem tanulok" - üzente a Népszabadságnak. "Tudom, hogy bizonyos dolgokat lehetett volna máshogy csinálni. Nem vagyok százszázalékosan elégedett" - tette hozzá.

"Tartottam tőle, hogy kritikusak lesznek, és főleg a szakma, de meglepően nyitottan és jóindulattal álltak hozzá a Szabadság, szerelemhez - nyilatkozott nekünk később Fenyő Iván - Nem volt ez az általános magyar kritizálás. Szakmabeliek is hívtak fel többen, akiknek adok a szavára, és gratuláltak. Jó érzés, hogy ezek szerint sikerült bemutatnom valamit" - mondta.

Még kér a nép

"A Szabadság, szerelmet háromszor néztük meg, és háromszor végigbőgtük", osztotta meg velünk privát moziélményeit a plázamozi előterében egy idősebb férfirajongó, de kiderült, nála a Csak szex "az igazi, ami "egy kötelező darab". Az aláírásra várakozó közönség zömét tinik alkották, akik közül többen mondták nekünk, hogy újra megnézik a filmet. "A vízilabdások tök jók voltak" - indokolta a lelkesedést a 13 éves Poci, több tizenévestől pedig azt hallottuk: "a Szabadság, szerelmen kívül rég láttunk jó magyar filmet". Egy tanárnővel is szóba elegyedtünk, aki "ellenőrzésből" látta a filmet, tetszett neki, és jövő héten viszi az osztályát is.

"Többnyire tizenévesek, és a fiúk meg a lányok egyenlő arányban képviseltetik magukat - erősítette meg Dobó Kata a film törzsközönségéről a Duna Plázában kapott benyomásunkat. - De nagyon sokszor találkozunk hetven, nyolcvan évesekkel. Ami azért érdekes, mert ők különben nem járnak moziba, most is csak azért mennek el, mert átélték 56-ot, és szeretnék látni, hogy ebből mit lehet visszaadni. Minden korosztály ugyanúgy jön ki a moziból, mindenkit megérint valahogy. Ezért érdemes csinálni" - magyarázta.


Elfogytak a Csányi-fotók
Volt, aki folytatást követelt, "de ha érdekes lett volna, hogy mi történik utána a szereplőkkel, akkor a film nem ott fejeződik be, ahol most véget ér", mondta Fenyő Iván, és ezzel Dobó Kata is egyetértett: "Ennek biztos nem lesz folytatása. Talán inkább mások is kedvet kapnak történelmi, vagy hasonló volumenű filmek rendezéséhez."

A Szabadság, szerelem bemutatója óta kapott szerepajánlatokról egyelőre egyik főszereplő sem nyilatkozik, a külföldi forgalmazásról pedig még folynak a tárgyalások.