Nem jöttek be a remake-ek, Bujtor visszatért

2006.10.11. 13:04 Módosítva: 2006.10.12. 12:58
Kétéves a Cinematrix, úgyhogy átnéztük, melyik filmet szerették és/vagy utálták az első szülinapunk óta az olvasóink. Bujtor Ötvös Csöpi újra száguld, az Üvegtiris viszont visszaesett. Kiderült, hogy a remake-eket nemcsak a kritikusok utálják, és hogy a művészfilmeket nemcsak a kritikusok nézik. És mi sem utálunk minden filmet, vagyis van, amit kevésbé.

A 2006 október 11-én készített célfotó megdöbbentett minket: az olvasóink szavazata szerint a legjobb film George Clooney második rendezése a Good Night, and Good Luck című fekete-fehér kamaradráma lett, ami az amerikai televíziózás hőskorát idézte fel és ezzel egy politikás kollégánkat a legunalmasabb szerkesztői értekezletekre emlékeztette. 9,63 pontot ért el a 10-ből. Ahogy a harmadik helyezettek miatt is többször leellenőriztük a végeredményt: a Fegyvernepper ukrán Jurija (Nicholas Cage) és Varázsdada rusnya dadusa (Emma Thompson) áll holtversenyben a dobogó harmadik fokán. Viszont az Önök második helyezettjét, a Nyughatatlant Johnny Cash mennybemenetelével mi is imádtuk.


Klikk!

Valamennyire menti az olvasói toplistát, hogy legrosszabb is Nicholas Cage lett Az időjóssal, a világ legcikibb rendezőjeként ismert német Uwe Boll Bloodrayne-je másodikként bűnhődik és a jó öreg Sharon Stone Elemi ösztön 2-ben elkövetett terpesztése a harmadik legcikibb idei megmozdulás lett.

Magyarok

És hogy hol vannak a magyarok? A legjobb filmek listáján mindjárt az ötödik lett az új X-Men után Hajdu Szabolcs filmje, a Fehér tenyér, amit idén Oscarra is neveztek. A tavalyihoz hasonlóan egy Szabó István-film is bekerült a legjobb háromba, a Rokonok (ami összesítettben csak a 32.), és ismét egy Üvegtigris is dobogón áll, pontosabban az Üvegtigris 2 (37. helyezéssel). Ez a külföldi filmekkel összesítettben elért 37. helyezés nem rossz, de Rudolf Péter rendezőnek hanyatlás, hiszen ezzel elvesztette a 2005-ben Kapitány Ivánnal közösen elnyert 'minden idők második legjobb filmje' címét, ráadásul még pornófilmet is készítettek Lali történetéből idén. De ami jó hír a stábnak, hogy az Üvegtigris 2-re szavaztak idén olvasóink közül a legtöbben: 3543-an, és ami jó hír nekünk, hogy Önöknek mégsem az olcsó közönségfilmek és a marketingremake-ek jönnek be.

De a művészfilmek sem. Főleg, ha unalmasak (Tímár Pétertől A herceg haladéka a legrosszabb idei film lett), vagy ha ambivalens érzelmeket váltanak ki (Pálfi György idei szemledíjas abszurd mozija, a Taxidermia a harmadik legrosszabb). Közöttük helyezkedik egy Jolly Joker, a vadiúj újrafeldolgozás, az Egy bolond százat csinál. Ez lett idén a második legrosszabb magyar film, és a legrosszabb remake.

És korongok

Az olvasói toplistákon a legrosszabb dvd-k között is találkozhatunk remake-ekkel: a negyedik legrosszabb a Hippolyt, a nyolcadik a Meseautó, és a tizenegyedik az Egy szoknya egy nadrág. Az első három legrosszabb dvd egyébként a Rap, revü Rómeó 1,91-gyel, a Magyar vándor 4,69-cel és a Le a fejjel! 4,81-gyel.

És hogy kik a jók? A legjobb magyar dvd-k mind kultkiadások. Első Bujtor István Pogány Madonnája 9,88-cal. (Kern András mégis jobban járt volna, ha Bujtorral marad, mert mostani ténykedése, a Csudafilm az 5. legrosszabb dvd lett.) Második legjobb a Tüskevár 9,84-gyel, harmadik pedig a húsz évvel ezelőtt készült, idén megjelent Macskafogó című rajzfilm 9,70-nel.

Index is szavaz

Nos, megnéztük a saját, kritikusi szavazatainkat is: csak, hogy megemlíthessük, nekünk is van szívünk, és még tízest is adtunk néhány filmre, például az első három helyezettre: a United 93-asra, Az eltakarítónőre és a Németországban élő török Fatih Akin írta Kebab kapcsolatra. Viszont tény, hogy utálni is rendesen tudunk: egy pontot kapott a három legrosszabb film: az Egy bolond százat csinál-remake, a Tarantino producerkedésével Csehországban készült horror, a Motel, és Bacsó Péter járókeretes ámokfutása: a De kik azok a Lumnitzer nővérek?.


Nézzen filmeket!

Visszatérve az olvasóira: darabra a legtöbb szavazat idén az Üvegtigris 2 után a Da Vinci-kódra (2282) és a Steven Spielberg Münchenére (1370) érkezett. Magyarok közül - és ez a harmadik meglepetés - a Taxidermiára és a Rokonokra voksoltak a legtöbben, legkevesebben pedig az Egy bolond százat csinálra. Lassan beteljesedik a Gyöngyössy Bence-Kabay Barna páros rémálma: a kritikusok után már a nézőket is jobban érdeklik a művészfilmek, és Oroszlán Szonja "Úgy hasogat a fejem, hogy csak a hajlakk tartja össze!" mondatánál kiveszik a dvd-korongot, és beteszik helyette az új szemledíjas filmet, amiben a zsebtévés Gyabronka Józsefre hajazó főszereplő éppen a talajgyakorlatra koncentrál. Vagy csak újranézik, ahogy Ötvös Csöpi ismét nyomozni kezd a tihanyi apátság múzeumában.