Akiknek kihívást jelent a 3d

2008.09.24. 13:08
Tavaly november óta már a harmadik 3d-s mozi nyílt meg Budapesten, de van, aki hiába fizet be, nem tudja élvezni a látványt. A szemész szerint ez a magyarok 1-3 százalékát érinti. Az is előfordulhat, hogy pont a 3d-moziban derül fény egy gyógyítható betegségre.

"Befizettem az Utazás a Föld középpontja felé című filmre a Corvin moziban, és csak a vetítés alatt esett le, hogy nem látok 3d-ben" - írta egy olvasó, akiről kiderült, hogy kettős látása miatt a Corvin mellett a Palace Westend és a Cinema City Aréna 3d-s vetítésein is hiába próbálkozott volna. "Ha nagyon koncentráltam, akkor összeállt a kép - tette hozzá. - Ez viszont fárasztó, úgyhogy csak a látványosabb részeknél erőlködtem. Többet ilyenre nem megyek."

A kettős látás rontja az élményt

"Akinek kettős látása van, annál a két szemből érkező képet az agy nem tudja egyesíteni - magyarázta el a látási rendellenesség hátterét Dr. Győri József szemész főrvos. - Ez a képegyesítő képesség azoknál is csökkent, vagy nem alakult ki teljesen, akik gyerekkoruk óta kancsalok. Amikor az agynak fokozottabb tevékenységre van szüksége ahhoz, hogy a két képet egyesíteni tudja, ez előjöhet."

Utazás a Föld középpontja felé - nem mindenkinek áll össze. Klikk!

"Gondot jelenthet még, ha a két szem fénytörése eltérő - mondta még a kérdésre, hogy a kettős látás mellett milyen más szemproblémáknál jelenthet kihívást a 3d-s mozi. - A távollátóknál már a két dioptria eltérés is sok. A rövidlátók ennél jobban tudnak kompenzálni, de 2-2,5 dioptria felett már náluk is előjöhetnek problémák." Itt a 3d-szemüveg alá felvett saját szemüveg sem megoldás, a rövidlátóknál például az egyik kép lényegesen kisebb lehet miatta, mint a másik, amiket így megint nehezen rak össze az agy.

Szemészeti szűrés 3d-vel

"Magyarországon a lakosság 1-3 százalékánál fordul elő, hogy csökkent a sztereolátás képessége, bár erre pontos adatok nincsenek" - mondta még el Győri. - Felnőtteknél ez általában teljesen már nem korrigálható, ha ez egy régóta kialakult állapot." Az orvos mégis ajánlja a nézőknek 3d-mozit: "Ha jól lát, akkor gazdagabb lesz egy élménnyel, ha viszont nem tudja élvezni, akkor fény derülhet egy szembetegségre, ami orvosolható."

Miután jól látó ismerőseink is panaszkodtak arra, hogy néha megfájdul a fejük a 3d-moziban, azt is megkérdeztük, hogy a hozzá való szemüveg mennyire fárasztja a szemet. "Ha jó minőségű a szemüveg, akkor nincs ilyen, akár órákon keresztül is nézheti a filmet - válaszolt. - Akinek megfájdul a feje, annál előfordulhat fénytörési hiba, csak nem nagyfokú." Végül az is kiderült, hogy a klasszikus piros-kék szemüveggel a színtévesztők is láthatnak 3d-ben, kizárólag a száz százalékos színtévesztés okozhat elcsúszást.

3d-mozi: Hol, mit?

A három budapesti 3d-s moziteremben most összesen öt filmet vetítenek. Az Aréna Plázában a Galapagost, a T-REX: Vissza a krétakorba című dínós oktatófilmet, az Űrállomást és az autóversenyes Nascart játsszák, a Palace Westend és a Corvin digitális vetítésein pedig a Utazás a Föld középpontja felé című kalandfilmet.