Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Akiknek kihívást jelent a 3d

2008.09.24. 13:08
Tavaly november óta már a harmadik 3d-s mozi nyílt meg Budapesten, de van, aki hiába fizet be, nem tudja élvezni a látványt. A szemész szerint ez a magyarok 1-3 százalékát érinti. Az is előfordulhat, hogy pont a 3d-moziban derül fény egy gyógyítható betegségre.

"Befizettem az Utazás a Föld középpontja felé című filmre a Corvin moziban, és csak a vetítés alatt esett le, hogy nem látok 3d-ben" - írta egy olvasó, akiről kiderült, hogy kettős látása miatt a Corvin mellett a Palace Westend és a Cinema City Aréna 3d-s vetítésein is hiába próbálkozott volna. "Ha nagyon koncentráltam, akkor összeállt a kép - tette hozzá. - Ez viszont fárasztó, úgyhogy csak a látványosabb részeknél erőlködtem. Többet ilyenre nem megyek."

A kettős látás rontja az élményt

"Akinek kettős látása van, annál a két szemből érkező képet az agy nem tudja egyesíteni - magyarázta el a látási rendellenesség hátterét Dr. Győri József szemész főrvos. - Ez a képegyesítő képesség azoknál is csökkent, vagy nem alakult ki teljesen, akik gyerekkoruk óta kancsalok. Amikor az agynak fokozottabb tevékenységre van szüksége ahhoz, hogy a két képet egyesíteni tudja, ez előjöhet."

Utazás a Föld középpontja felé - nem mindenkinek áll össze. Klikk!

"Gondot jelenthet még, ha a két szem fénytörése eltérő - mondta még a kérdésre, hogy a kettős látás mellett milyen más szemproblémáknál jelenthet kihívást a 3d-s mozi. - A távollátóknál már a két dioptria eltérés is sok. A rövidlátók ennél jobban tudnak kompenzálni, de 2-2,5 dioptria felett már náluk is előjöhetnek problémák." Itt a 3d-szemüveg alá felvett saját szemüveg sem megoldás, a rövidlátóknál például az egyik kép lényegesen kisebb lehet miatta, mint a másik, amiket így megint nehezen rak össze az agy.

Szemészeti szűrés 3d-vel

"Magyarországon a lakosság 1-3 százalékánál fordul elő, hogy csökkent a sztereolátás képessége, bár erre pontos adatok nincsenek" - mondta még el Győri. - Felnőtteknél ez általában teljesen már nem korrigálható, ha ez egy régóta kialakult állapot." Az orvos mégis ajánlja a nézőknek 3d-mozit: "Ha jól lát, akkor gazdagabb lesz egy élménnyel, ha viszont nem tudja élvezni, akkor fény derülhet egy szembetegségre, ami orvosolható."

Miután jól látó ismerőseink is panaszkodtak arra, hogy néha megfájdul a fejük a 3d-moziban, azt is megkérdeztük, hogy a hozzá való szemüveg mennyire fárasztja a szemet. "Ha jó minőségű a szemüveg, akkor nincs ilyen, akár órákon keresztül is nézheti a filmet - válaszolt. - Akinek megfájdul a feje, annál előfordulhat fénytörési hiba, csak nem nagyfokú." Végül az is kiderült, hogy a klasszikus piros-kék szemüveggel a színtévesztők is láthatnak 3d-ben, kizárólag a száz százalékos színtévesztés okozhat elcsúszást.

3d-mozi: Hol, mit?

A három budapesti 3d-s moziteremben most összesen öt filmet vetítenek. Az Aréna Plázában a Galapagost, a T-REX: Vissza a krétakorba című dínós oktatófilmet, az Űrállomást és az autóversenyes Nascart játsszák, a Palace Westend és a Corvin digitális vetítésein pedig a Utazás a Föld középpontja felé című kalandfilmet.