Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elmaradt a filmdömping a szemlén

2007.02.02. 15:29
A 2007-es filmszemlén 17 játékfilm van versenyben, de ebből csak 11 debütál a szemlén, és a szakmai körökben várt filmekből még kevesebb van. Több film egyszerűen nem készült el időre, de az is előfordult, hogy a producer vagy a cenzor miatt vonták vissza a részvételt.
"Nem arról van szó, hogy nem fontos a szemle a magyar filmeseknek, egyszerűen csak a forgalmazási szempontok kerültek előtérbe" - válaszolt az Index kérdésére Tóth Erzsébet, az idei szemlés filmekhez három milliárd forinttal hozzájáruló Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) főtitkára, mikor arról faggattuk, hogy a 17 filmből miért csak 11 az, amit itt mutatnak be először a közönségnek. Az igazán várt filmek aránya még rosszabb. A helyszínen megkérdezettek a 17-ből csak hármat emeltek ki: Kamondi Zoltán egymilliárd forintból készült Dolina és Szász János 483 millióból készült Ópium című alkotását a középnemzedékből, a fiatalok közül pedig Bogdán Árpád Boldog új élet című filmjét, amit már meghívtak a berlini mustrára is.

Szex meg majom is volt a filmben

De még a körülmények is rontják a szemle felhozatalát: Mundruczó Kornél Deltája a főszereplő, Bertók Lajos halála miatt nem készült még el, Tarr Béla Londoni férfi című filmje finanszírozási hiányok miatt tolódott el ismét. Dettre Gábor produceri vita miatt volt kénytelen visszavonni a Hangyaégetés című filmjének nevezését (túl hosszúnak találta a filmet Kántor László), Török Ferenc Overnight című brókerfilmjét pedig csak a szemle külföldi kritikusainak mutatta meg csütörtök este hétkor a Mammut moziban (erre a bombariadó miatt nem jutottunk el).

"Egy hete kaptuk csak meg a negatívokat, az indiai cenzorok azért tartották vissza, mert állatokat, meg szerelmi jeleneteket nem lehet Indiában filmezni - magyarázta az Indexnek Török Ferenc, hogy miért nem vett részt filmje a 38 Magyar Filmszemle programjában. - Mi kint forgattunk, és nem kaptuk meg ezekre a belügyminiszteri engedélyt, csak utólag. Persze nem tudtuk, hogy ezek a szabályok ránk is vonatkoznak, így szex is meg majom is volt a filmben, holott egy indiai filmben még csókolózni sem volna szabad." A szemlén a külföldi kritikusok csak a film munkakópiáját láttak, de ez a bemutatkozás a cannes-i fesztivál előválogatóinak szemlés részvétele miatt volt különösen fontos a rendezőnek.

Régen egy ütemben készültek el

"Régen mindenki egy ütemben kapta meg az állami támogatást, most már magántőke és koprodukciós partner is jelentősen hozzájárul a filmek költségvetéséhez, így nem kell ehhez az ütemhez alkalmazkodniuk, ezért sem készülnek el a filmek egy hullámban" - tett még hozzá a főtitkár egy újabb indokot a szokatlanul kevés szemlés filmpremierre. "Pár éve egyébként még benne volt az alapítványi szerződésben az is, hogy a következő évi szemlén kell az állami támogatás fejében bemutatni a filmet, ma már reális okokból ez nincs konkrét szemléhez kötve" - árulta el kérdésünkre Durst György, producer.

"A magyar filmekből 2006-ban kiemelkedően sok készült" - vette vissza a szót a főtitkár. Kérdésünkre, hogy külföldi koprodukciós filmből és bérmunkából viszont miért készült kevesebb Magyarországon 2006-ban, mint 2005-ben, azt válaszolta: "A filmtörvény utáni kezdeti külföldi lelkesedés megtorpant, mert nem volt megfelelő infrastruktúra az iramhoz. Most elértünk egy újabb szakaszt, az MMK veszi át a filmvagyont." Vagyis fejlesztik a nyolcvanas években épült és már akkor sem korszerű Mafilm stúdiókat, ami az optimális jövőképben külföldi partnerek forgatási helyszínéül is szolgálhat. "A piacról visszaigazolt bevétel alapján intézzük majd ezeket a befektetéseket" - zárta le kérdéseink sorát Tóth Erzsébet.

MMK: Sok a film
Közben az MMK közleménye az idei eseményen szereplő filmek magas számáról ír: ez magyarázatuk szerint egyrészt annak köszönhető, hogy vannak olyan alkotások, amik még három-négy évvel ezelőtt kaptak támogatást, s bemutatásukat hosszú alkotói és gyártási folyamat előzte meg. Illetve hogy van, ami kevés pénzből, alacsony technikai színvonallal született.

A közalapítvány számításai szerint 16 játékfilm biztosan elkészül a következő szemléig is. A játékfilmek támogatásán kívül 2006-ban is 12 tévéfilm, 56 dokumentumfilm, 35 tudományos film és 17 kisjátékfilm nyert támogatást az MMK pályázatain.