Herendi megszüntette a zsánerdíjat

2007.10.21. 12:26
Az Arany Orsó-díj lesz a jövő évi, 39. Magyar Filmszemle legfőbb elismerése, a zsánerdíj pedig megszűnik. A Valami Amerika rendezője, Herendi Gábor lett a szemletanács elnöke.

"A tapasztalatok azt mutatták, hogy ez nem volt annyira sikeres" - jegyezte meg, hangsúlyozva: minden filmfesztiválnak egy igazi fődíja van. Herendi Gábor, a tavaly bevezetett zsánerdíj megszűnése kapcsán kiemelte: mindig egy fődíj volt, csak tavaly ítéltek oda kettőt a filmszemlén.

Közlése szerint az elismerés értékét csökkentette a duplázás, és a zsűriben is az volt a tapasztalat, nem érezték jelentőségét a műfaji film kategóriának. Az is a zsánerdíj megszüntetése mellett szólt, hogy van olyan színvonalas fesztivál Magyarországon (Nyíregyházán), amely a műfaji filmekről szól.

Herendiék szeretnék, ha a nyertesek névsora csak a záróünnepségen kapna nyilvánosságot, az alkotókat se értesítenék előre arról, kik kapják az elismeréseket. Ezzel emelnék a díjátadó színvonalát, feszültségét, és nem lenne a rendezvény lefutott. A vetítéseket jövőre is a Millenáris Teátrumban tartják, a megnyitó és a záróesemény helyszínéről azonban még nem döntöttek, miután a Budapest Kongresszusi Központ az adott időpontban más rendezvénynek ad helyet.

Herendi Gábor az Arany Orsó-díjról elmondta, nagyon sokat gondolkodtak azon, mi legyen a fődíj neve és az immár kézzelfoghatóvá váló elismerés mit ábrázoljon, ezért valamiféle jelképet kerestek, így találták meg a régi filmorsót. A 39. Magyar Filmszemle 2008. január 29-én kezdődik és február 5-ig tart, a versenyben 16 alkotás indulhat. A díjak számában nem tervez változást a szemletanács, elképzelésük szerint, két külföldi és három magyar tagja lesz (a grémium elnöke külföldi szakember), neveket azonban egyelőre nem árult el.