Árpád
-2 °C
3 °C

Herendi megszüntette a zsánerdíjat

2007.10.21. 12:26
Az Arany Orsó-díj lesz a jövő évi, 39. Magyar Filmszemle legfőbb elismerése, a zsánerdíj pedig megszűnik. A Valami Amerika rendezője, Herendi Gábor lett a szemletanács elnöke.

"A tapasztalatok azt mutatták, hogy ez nem volt annyira sikeres" - jegyezte meg, hangsúlyozva: minden filmfesztiválnak egy igazi fődíja van. Herendi Gábor, a tavaly bevezetett zsánerdíj megszűnése kapcsán kiemelte: mindig egy fődíj volt, csak tavaly ítéltek oda kettőt a filmszemlén.

Közlése szerint az elismerés értékét csökkentette a duplázás, és a zsűriben is az volt a tapasztalat, nem érezték jelentőségét a műfaji film kategóriának. Az is a zsánerdíj megszüntetése mellett szólt, hogy van olyan színvonalas fesztivál Magyarországon (Nyíregyházán), amely a műfaji filmekről szól.

Herendiék szeretnék, ha a nyertesek névsora csak a záróünnepségen kapna nyilvánosságot, az alkotókat se értesítenék előre arról, kik kapják az elismeréseket. Ezzel emelnék a díjátadó színvonalát, feszültségét, és nem lenne a rendezvény lefutott. A vetítéseket jövőre is a Millenáris Teátrumban tartják, a megnyitó és a záróesemény helyszínéről azonban még nem döntöttek, miután a Budapest Kongresszusi Központ az adott időpontban más rendezvénynek ad helyet.

Herendi Gábor az Arany Orsó-díjról elmondta, nagyon sokat gondolkodtak azon, mi legyen a fődíj neve és az immár kézzelfoghatóvá váló elismerés mit ábrázoljon, ezért valamiféle jelképet kerestek, így találták meg a régi filmorsót. A 39. Magyar Filmszemle 2008. január 29-én kezdődik és február 5-ig tart, a versenyben 16 alkotás indulhat. A díjak számában nem tervez változást a szemletanács, elképzelésük szerint, két külföldi és három magyar tagja lesz (a grémium elnöke külföldi szakember), neveket azonban egyelőre nem árult el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?