Szaporán liheg Scarlett Johansson klónja

2005.07.28. 08:58
Mi történik, ha a világ, amit ismerünk, egy pillanat alatt szertefoszlik és egyetlen cél marad: a túlélés? Michael Bay az Armageddon és a Pearl Harbor - Égi háború után most egy különleges szigetről csinált filmet, ahol zöld a fű és kék az ég. Vagy mégsem minden ilyen tökéletes? Nézze meg a film exkluzív akciójelenetét csak itt, az Indexen!
Lincoln 6-Echo (Ewan McGregor) és Jordan 2-Delta (Scarlett Johansson) valamikor a XXI. század közepén éldegélnek, egy tökéletes, a világtól hermetikusan elzárt városban. Egyetlen vágyuk, hogy egy nap kisorsolják őket és elutazhassanak a Föld egyetlen nem fertőző, még lakható vidékére, a Szigetre. Nem tudják, hogy minden, ami körülveszi őket, hazugság.

Klóndilemma

"Steril, különleges környezetben indul a film" - meséli Scarlett Johansson az AOL Moviefone interjújában. "Azt hisszük, a Föld megfertőződött és ezek a csodálatos emberek mentettek meg minket és elhoztak mindannyiunkat egy biztonságos, lezárt városba."

A valóság azonban távolról sem ilyen megnyugtató - Lincoln 6-Echo és Jordan 2-Delta nem más, mint két élő pótalkatrész-raktár. Valódi emberek klónjai és ha szükség van rájuk, "learatják" őket egy pillanat alatt. A rendező szerint nem is olyan egyszerű állást foglalni ebben a kérdésben.

"Mi lenne, ha létezne egy olyan üzem, ahol klónokat gyártanának arra az esetre, ha valamelyik szervünk használhatatlanná válik és szükség van pótlásra? Ugyanúgy mászkálnak, beszélnek, éreznek, mint te. Akarnál-e ilyen áron életben maradni?" - teszi fel a kérdést Michael Bay.

Akció sci-fi

A sziget
'Kapaszkodj!'
Tekintse meg képeinket!

A két klón megszökik a zord jövő elől és megkezdődik a halálos versenyfutás a klónüzem őreivel. A filmet múlt héten mutatták be Amerikában - a kritikusok elismerően nyilatkoztak a Bay-től megszokott bombasztikus látványról és a sci-fi elemek sajátos hangulatáról.

"Michael Bay új mozijának első fele egy elegánsan egyszerű és ijesztő science fiction tanmese, míg a második felében átcsúszik igazi high tech akciófilmbe. Mindkét fele működik, a kérdés csak az, hogyan mutat a kettő együtt" - írja A szigetről Roger Ebert, a Chicago Sun-Times legendás kritikusa.

Van, aki szerint A szigetben a látvány és az akció a legfontosabb elem. Liam Lacey keményebben fogalmaz: "csakúgy, mint a Világok harca, A sziget valójában olyan üldözéses film, ahol a színészek dolga csak annyi, hogy jól nézzenek ki és folyamatosan mozgásban legyenek" - hangzik a Globe and Mail szakírójának a véleménye.

Steve Buscemi nem így gondolja. A színész nem először dolgozott együtt Bay-jel; az 1998-as Armageddonban segített Bruce Willisnek megmentenie a Földet.

"Ismerem Michaelt. Tudtam, hogy ezen a forgatás is őrült lesz és rendkívül szórakoztató. De azt is tudtam, hogy a sok őrültség mellett most is figyel majd a színészi játékra. Képes arra, hogy a filmjeiben egyesítse a két oldalt: az akciót és az alapos színészi munkát" - nyilatkozta Buscemi a Moviefone-nak.

Bay egy interjúban maga is ezt a kettőséget hangsúlyozta: "Izgalmas és szórakoztat, ugyanakkor gondolkodásra kényszerít. Azt hiszem, A sziget a gondolkodó ember akciófilmje".

Index-exkluzív: részlet a filmből

Itt a lehetőség, hogy jóval a magyarországi premier előtt erre a linkre kattintva (211 MB) az Index olvasói megnézhessenek egy néhány perces részletet A szigetből.

Lincoln 6-Echo (Ewan McGregor) és Jordan 2-Delta (Scarlett Johansson) egy forgalmas autópályán menekülnek Laurent (Djimon Hounsou), a klónüzem fejvadásza elől. A lélegzetelállító autós üldözésben a két főszereplő egy teherszállítóra ugrik fel, ahonnan aztán az útra dobált hatalmas rozsdás súlyokkal okoznak nehéz pillanatokat az elszánt Laurentnek és egyre fogyatkozó csapatának. Bang!

A sziget szeptember 1-től megy a magyar mozikban.