Lázadnak az amerikai szinkronszínészek

2005.06.15. 14:16
A filmsztárok elveszik a szinkronszínészek kenyerét, hiszen az utóbi tíz évben az egész estés rajzfilmek hangalámondó szerepeit inkább az ismert nevekre osztják. A szakma lázong, Justin Timberlake pedig már a Shrek 3-ra készül.
Az amerikai animációs filmek figuráinak megszólalói sztrájkkal fenyegetőznek, mivel úgy látják: a hollywoodi sztárok kiszorítják őket a szinkronizálásból.

"Szégyen! Ha továbbra is így mennek a dolgok, az utcára kerülünk" - nyilatkozták szakszervezeteik, a Screen Actors Guild és az American Federation of Television and Radio Artists szóvivői.

#alt#

Az utolsó csepp a pohárban a Madagaszkár volt, amelyet szintén filmsztárok szinkronizáltak. A nyáron mozikba kerülő Az Üvöltés mozgó kastélyát is Christian Bale-lel, Uma Thurmannal és Billy Crystallal készítették el. A Valiant főszereplőjét, a II. világháborúban hőstetteket elkövető galambot pedig Ewan McGregor szólaltatta meg. A stúdiók azzal védekeznek, hogy kényszerből cselekszenek, mivel az animációs mozi iránti kereslet jelenleg stagnál, és csak nagy nevekkel tudják a közönséget becsalogatni.

James Arnold Taylor szerint, aki Amerikában Frédi hangjaként vált ismertté, nincs ez rendjén, annak ellenére, hogy elismeri: lehetnek kivételek. Ilyenek például Eddie Murphy a Shrekben vagy Robin Williams az Aladdinban. Igaz, éppen ez utóbbi indította el 1992-ben ezt a szinkronszínészeket sújtó folyamatot.

"Williams kiengedte a szellemet a palackból és azóta sem sikerült őt visszakényszeríteni" - jegyezte meg.

Az Aladdin volt az első rajzfilm, amely több mint 200 millió dollárt hozott és még ezt is túlszárnyalta az Oroszlánkirály és a Shrek 2. De elég-e ez ahhoz, hogy elvegyék egy igazi szinkronszínész munkáját? - vetik fel a kérdést a szakma képviselői.

A USA Today szerint, mivel a fentebb említett sztárok gazdagok és el vannak árasztva filmajánlatokkal, nem a megélhetésük miatt, hanem népszerűségük növeléséért szinkronizálnak rajzfilmeket. Van, aki azt reméli, hogy egy időtlen klasszikusban marad fenn az emlékezete, sokak pedig ezt a lehetőséget használják fel karrierjük fellendítésére.

Chris Rock, a Magadaszkár egyik hangja más okot is bevallott, ám ezzel nyilván nem nyerte el a szinkronszínészek rokonszenvét. "Ez a legszebb mesterség. Csak fel kell olvasni egy szöveget, nem kell órákat eltölteni sminkkel, fésülködéssel, egy jelenet sokszori megismétlésével".

"Aki ért ehhez a munkához, tudja, hogy mekkora szerepe van benne minden árnyalatnak, hangsúlynak, ráhangoltságnak. Csak aki híres, az engedheti meg magának, hogy össze-vissza olvasson. A mi hőseink Billy West, Tapsi Hapsi hangja, Jim Cummings, Micimackó megszólaltatója, olyan emberek, akikről Chris Rock még csak nem is hallott" - védte meg Taylor a szakma becsületét.

Ki tudja, mit szól majd Taylor, ha meghallja, hogy a most készülő Shrek 3-ban Cameron Diaz mellett a popsztár Justin Timberlake is helyett kapott a szinkronstábban.