Hernádi Judit fehérneműre vetkőzött

2006.09.13. 00:43
Szőke András végre nagyobb költségvetéssel forgat, ezért beszerzett több ezer birkát és pár celebet is. A Taliándörögdön berendezett animációs stúdióban értük el a rendezőt, aki ezúttal közönségfilmre készül.

Az utolsó napjához érkezett pénteken Szőke András legújabb filmjének, a Hasutasoknak a forgatása, amit 95 százalékban Taliándörögdön forgattak, és "egy kicsit" a tapolcai vasútállomáson. A film történetéről csak annyit árult el a rendező, hogy a "Szőke-filmekből ismert klasszikus szereplők, mint a Badár most is fontos szerepet kapnak." Majd, hogy érthetőbb legyen, még hozzátette: "Az volt a legizgalmasabb, ahogy a klasszikus színházi technikákkal dolgozó színészek és a stand up comedy improvizatív technikáit alkalmazó szereplők megütköztek a forgatáson."

A szubkultúra vasutas

Hogy milyen a történet? "Szatirikus hangvételű Szőke-film lesz, ami falusi környezetben, elkötelezett MÁV dolgozók sajátos szubkultúrájában játszódik". A falu-novelláiról és -regényéről ismert Grecsó Krisztián és Szőke András által írt forgatókönyv története négy jó barátról szól, akik a rendszerváltásig vasutasok voltak, de a leépítések áldozatai lettek. Ahogy a szinopszisban is olvasható: "A MÁV ezt a nem üzemelő állomást nézte ki, hogy az amerikai katonáknak szállított árukat ellenőrizze. Az állomásfőnök azt hazudja a központban, még működik az állomás, mindezt azért, hogy a négy barátjának legyen munkája. A társaságnak valamit kénytelen kitalálni: ál-állomást építenek és egy munkaruházati és fehérnemű-bemutatót rendeznek."

A vegyes szereplőgárda tagjai Badár Sándor, Szarvas József, Zelei Gábor, Hernádi Judit és Derzsi János. "Valami miatt nagyon jó közösségi együttgondolkodás alakult ki, ami jó eredményeket szült - mondta el a rendező a forgatásról. - A pénzbeli hiányokat kreativitással tudtuk pótolni."

Sándor Pál producert is megkérdeztük a munkáról: "Isteni volt! Színészként és rendezőként is csodálatos Szőke, és még meg sem masszíroztattam magam vele". Mint köztudott, a rendező masszőr volt korábban. A Hunnia stúdiót is vezető producer még elárulta, hogy az RTL Klubbal folytatnak tárgyalásokat, ami nem lenne meglepő a televízióhoz köthető celebek epizódszerepei miatt. Kisebb szerepekben ugyanis feltűnik Farkasházy Tivadar (bakterként) és Fábry Sándor is (őt egyelőre nem tudjuk, milyen szerepben).

Taliándörögdi színészszálló

"Taliándörögdön különböző családoknál lakott a stáb a forgatás alatt, ezen a pár száz méteren zajlott az élet - mesélte Szőke. - A falu lakói nagyon sokat segítettek nekünk. Nem elég, hogy a tömegjelenetekben statisztáltak, még főztek is."

"Tudatosan megcéloztuk, hogy ne rétegfilm legyen a Hasutasok. Sándor Pali segített, hogy a low-budget ellenére szélesebb közönséget tudjunk megcélozni. Az ember elfogad egy személeletet, ami azt jelenti, hogy folyamatosan egyeztettem a producerrel. Visszatekintve, ez megérte." A gyakorlatban ez mit jelentett?, kérdezzük Szőkét. "Most volt lehetőség arra, hogy légifelvételeket készítsünk, és több ezer birkával, vasúti szerelvényekkel forgassunk"- sorolta.

"Az a Szőke András, aki bizonyos televíziós műsorokban megjelenik, az nem az a Szőke András, akit Simó Sándor annak idején elindított. Megváltozott azóta a világ" - vázolta fel Szőke az elmúlt bő két évtizedet, és azt, hogy a Hasutasok szakítást jelent olyan korábbi filmjeivel, mint a Vattatyúk és az Európa kemping.

Hernádi a kocsmárosné

Ennél a pontnál Hernádi Juditot is megkérdeztük a forgatási élményeiről, aki, mint elmondta, nagyon élvezte a hirtelen jött felkérést. A színésznő a helyi kocsmárosnét játssza, akinek egyik jelenetében fehérneműre kell vetkőznie. Mikor erre rákérdeztünk, a művésznő - búcsúzásképpen - a következőt mondta: "Na jól van, akkor menj a picsába!".

A Hasutasok 130 millió forintos összköltségvetése, amiből 62-t az MMK művészfilm-pályázatán nyertek el, hazai viszonylatban nem számít soknak, az más kérdés, hogy Szőke még nem forgathatott ennyi pénzből. A Hasutasokat várhatóan a Filmszemlén mutatják be. Az eddig visszanézett anyagokat a rendező "korrekt cuccnak" nevezte.