Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Leállt az amerikai filmgyártás

2008.07.01. 14:44
A hollywoodi producerek szerint az amerikai audiovizuális szektor "de facto sztrájkban áll", ugyanakkor a legnagyobb amerikai színész-szakszervezet kész tárgyalni a két szervezet közötti szerződés hétfő éjféli lejárta után is.

Az AMPTP, a hollywoodi munkaadók szövetsége közleménye szerint a filmgyártás gyakorlatilag leállt és komoly veszély fenyegeti a televíziós műsorgyártást is. Ezt megelőzően nyújtották át a Screen Actors Guild (SAG) színész-szakszervezetnek "végső ajánlatukat", a tárgyalások 42. napján.

Bár a szakszervezet szerda reggeltől új tárgyalásokat javasolt, a mozi- és televíziós színészek béreit rögzítő megállapodás-tervezetről úgy vélekedett, hogy az "első látásra" nem felel meg elvárásaiknak, ugyanis ahhoz a változathoz áll közel, amelyet a nála kisebb hollywoodi színész-szakszervezet, az AFTRA már elfogadott. A SAG vezetői szerint ezzel az AFTRA gyengítette az ő tárgyalási pozícióikat, és felszólították 44 ezer olyan tagjukat, akik az AFTRÁ-nak is tagjai, hogy ne ratifikálják a megállapodást.

Múlt csütörtökön George Clooney egységre szólította fel a két szervezetet, hangsúlyozva, hogy az ellentétek csak a munkaadók malmára hajtják a vizet. Tom Hanks, Alec Baldwin, Kevin Spacey és mások az AFTRA által megkötött megállapodást támogatják. Jack Nicholson, Holly Hunter, Josh Brolin és mások a SAG taktikája mellé sorakoztak fel, és sürgették, hogy az kisebbik szakszervezet is térjen vissza a tárgyalóasztalhoz egy jobb megállapodás reményében.

A SAG fizetésemelést követel azoknak a színészeknek, akik kevesebbet keresnek évi 100 ezer dollárnál, és több osztalékot akarnak a DVD-eladásokból, az interneten és más digitális úton terjesztett művekből. A stúdiók szerint azonban a SAG-nak nincsen realitásérzéke, és arra biztatták a szakszervezetet, hogy kössön olyan megállapodást, mint amelyet az év elején a forgatókönyvírókkal és a rendezőkkel kötöttek. Az AMPTP állítása szerint ajánlata "250 ezer dollár többletet jelent a színészeknek."

Vasárnap Alan Rosenberg, a SAG elnöke kizárta egy azonnal sztrájk lehetőségét. Hétfőn a szakszervezet arra szólította fel tagjait, hogy jelentkezzenek munkahelyükön. Ugyanakkor a hollywoodi ügyekben jól értesült Variety című szaklap arról írt, hogy "a forgatások többségét leállítják a bizonytalanság miatt".

Télen 100 napra megbénította az amerikai audiovizuális ipart a forgatókönyvírók sztrájkja, több mint 2 milliárd dollár veszteséget okozva ezzel. Az AMPTP hétfőn fizetett hirdetést jelentett meg a hollywoodi sajtóban, amelyben arra intette a színészeket: "Sajnálatos és felesleges lenne egy újabb sztrájk". "Dolgozzunk tovább" - javasolták a filmipar munkaadói.