Judit
3 °C
7 °C

Kivattázták Fátyol Kamilla pályáját

2008.09.18. 14:52
A Felhő a Gangesz felett rendezőjének szerda este mutatták be hét éve készülő új filmjét az Urániában. A Tabló nemcsak a közönséget tette próbára, Mucsi Zoltánt a hideg kínozta a forgatáson, a szerelmét játszó Fátyol Kamilla meg több sérülést is szerzett.

Zselétől csatakos hajjal, kezében színes nejlonszatyorral futott be két órával a fogadás kezdete után a Tabló főszereplője, Mucsi Zoltán. Amíg a színész a Trafóban játszott, az emeleti fogadáson Dettre Gábor másik főszereplőjét, Fátyol Kamillát halmozta el figyelmével. "A filmben kék kontaktlencsét hordok, az egyik párját azóta is Gábor őrzi, a másikat meg én" - mesélt szoros barátságuk zálogáról a huszonnégy éves színésznő, aki pajkos nézésű erdélyi cigánylányt alakít a filmben (amit mától játszanak a mozik).

Dettre Fátyol Kamillával. Klikk!

A három éve forgatott Tablót a vágás körüli huzavona után az idei Filmszemlén mutatták be, ahol hűvösen fogadta a közönség. Itt viszont akkor is nevettek, amikor nem kellett volna. Főleg, ha Mucsi és Scherer együtt látszottak a vásznon. De ilyen az, ha a rendező kétszáz vendége ül a nézőtéren. A szeretethullám a fogadáson is tapintható volt, és Dettre Gábort, aki hosszú őszes hajzuhatagával a magyar filmesek Szarumánja, sok nő vette körbe. Mellettük több filmes tiszteletét tette, Török Ferenc és Pálfi György végigülték a kétórás filmet, majd később Csányi Sándor, Gryllus Dorka, Szomjas György, Kovács András és Nemes Gyula is megjelent.

Rámfagyott a ruha

Fátyol Kamilla: egy kis háttér

A színésznő öt éve tagja a Maladype - Találkozások Színházának, ahol testvére, Fátyol Hermina is játszik. Vasvári Emese lakásszínházában Iphigeneiát alakította, és ebből a darabból 2006-ban egy tévéfilm is készült. A Tabló forgatása óta Dettre Gáborral az Antigonét is megfilmesítették.

"Teljesen leroggyantam ebben a filmben" - mondta aztán a Tabló forgatásáról Fátyol Kamilla, miután hosszasan sorolta, milyen megpróbáltatások érték közben. "Emlékszem, a balatoni forgatáson teljesen rámfagyott a ruha. Egyszer csak valami csörgést hallottam, és akkor vettem észre, hogy a poncsóm rojtjai megfagytak - mesélte. - Aztán volt, hogy kiment az állkapcsom, amikor azt a jelenetet vettük fel, hogy Kapa megtalál egy garázsban. Ő azt az instrukciót kapta, hogy ha nagyon sikítok, adjon egy pofont. Adott is, csak utána nem tudtam összezárni a szám. Az állkapcsom azóta is kattog. Meg a kötés is igazi, amit a filmben a hüvelykujjamon viselek. Akkor húzodott meg az ujjam, amikor ugyanezt a jelenetet próbáltuk Kapával."

Erről az időközben megérkezett Mucsi Zoltánt is megkérdeztük volna, de ekkor Scherer Péter állta utunkat. "Én vagyok a managare" - mondta, és rögtön le akart még alkudni a Mucsi által felajánlott három perces interjúidőből. Végül öt percben egyeztünk meg. "Amit a Kamilla mondott, abból egy szó sem igaz. Az első pillanattól tudtam, hogy hazudós - kezdte a beszélgetést még Kapaként, aztán a rend kedvéért Mucsira váltott. - Kamilla csak pátyolgatva volt. Magyar színésznőnek még nem volt ennyire kivattázva az útja."

Mucsi Zoltán Fátyol Kamilla állkapcsát ellenőrzi. Klikk!

Mi a legélénkebb élménye a forgatásról?, kérdeztük aztán. "Hogy kegyetlenül fáztam, de rettenetesen. Minden nap az volt, hogy én holnap nem jövök. A januári hidegben az utcákon forgattunk, és az még a következő ötéves programban sincs benne, hogy fűtsük a budapesti utcákat" - mondta a színész, akinek ez a hatvanadik filmje. A sokat sztárolt Csányi Sándor is kevesebb mint feleenyiben játszott.

"Ez még mindig messze van attól a filmmennyiségtől, amit Cserhalmi Gyuri leforgatott" - mondta erre Mucsi. Cserhalmi ugyanis már kilencvenhatnál jár, de neki van kilenc év előnye. Mucsi a saját hatvanából a Tutajosokat, a Roncsfilmet, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pestent, a Kicsi, de nagyon erőst és a Kontrollt szereti leginkább. "Ezek fontos találkozásokat jelentettek Grunwalskyval, Szomjassal, Jancsóval, Elek Judittal, és fontos mérföldkövek voltak az életemben" - mondta, majd a Kapa-Pepe párosról kérdeztük.

Nem védetik le magukat Schererrel?

Most, hogy mondod, meggondolom. Ha ebben van a nagy bolt, akkor holnap keresek egy ügyvédet.

A Kapa-Pepe duó sikerére különben legközelebb Kabay Barna játszik rá a Papírkutyák című filmben, amiben Mucsi és Scherer-páros ukrán bevándorlóként szerencsétlenkedik Magyarországon. A vígjátékról korábban megírtuk, hogy még a júniusi forgatás végén is transzparensekkel követelték a pénzt a stáb tagjai. "Engem kifizettek - mondta Mucsi. - De az a szörnyű, hogy ez hagyomány lesz, hogy bizonyos cégek nem, vagy csak jelentős késéssel fizetik ki az embereket. Otromba dolog is lenne, ha egyedül a filmgyártás menne magától ebben az országban."

Mucsi szuper szatyra. Klikk!

A kísérleti patkányok azt hiszik, így oké

A magyar rögvalóról aztán Dettre Gábor elmélkedett tovább, hiszen a filmjében pontosan ezt akarta ábrázolni. "Azt mondják, nagyon durva, nehezen nézhető film - mondta először a fogadtatásról. - De nem az volt a célunk, hogy egy értelmetlen történettel elaltassuk a közönséget. Az összes magyar film ilyen. Mi viszont egy tragikus hangulatú, gyűlölettel, rassziszmussal, primitívséggel teli világban élünk. Aki mindig itt élt, az azt gondolja, hogy ez a normális, mint a labirintusban a patkány. Én viszont sokat éltem Amerikában." A kemény film nyilván nem vonz majd nézőtömegeket, de Dettre szerint ez nem érdekes. "Ez nem nagyképűség - mondta. - Talán nem azokkal a dolgokkal foglalkozunk, amivel kellene."

A közönség soraiban az elfogultak is úgy nyilatkoztak, hogy Dettre nem a társadalmi problémákról készített tablót, hanem arról, hogy milyen fantasztikus színészeink vannak. A szájbarágós üzenet mellett a nézőket Mucsi Zoltán, Tordy Géza, Szirtes Ági, Hollósi Frigyes, Újlaki Dénes, Scherer Péter, Csuja Imre, Nyári Oszkár, Fátyol Kamilla és a többiek játéka érintette meg.

A sokszereplős Tablóból Kántor László producer kérésére félórát vágott a rendező, és azóta állítólag nincs harag. "Kénytelen voltam engedni a kommercializmus szorításának - mondta erről Dettre -, és végül létrehoztunk valamit, ami majd fontos lesz." Egy idő után aztán Újlaki Dénes is beszállt a rendező és a producer erőviszonyáról szóló beszélgetésbe: "Szabó István és Sutyi is úgy dolgoznak Hollywoodban, hogy nincs vágási joguk. Más kérdés, hogy a producer is tévedhet - mondta a színész, aki rendőrtársaival piálgat a Tablóban, majd zárásképp sztorizott egyet. - Simó Sándor és Kende János már a Franciska vasárnapjai forgatásán összevesztek, hogy minek felvenni újabb jeleneteket, mikor már így is négy óra van hozzá. Kende őrjöngött. Még én is könyörögtem neki, de hiába."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?