Kivattázták Fátyol Kamilla pályáját

2008.09.18. 14:52
A Felhő a Gangesz felett rendezőjének szerda este mutatták be hét éve készülő új filmjét az Urániában. A Tabló nemcsak a közönséget tette próbára, Mucsi Zoltánt a hideg kínozta a forgatáson, a szerelmét játszó Fátyol Kamilla meg több sérülést is szerzett.

Zselétől csatakos hajjal, kezében színes nejlonszatyorral futott be két órával a fogadás kezdete után a Tabló főszereplője, Mucsi Zoltán. Amíg a színész a Trafóban játszott, az emeleti fogadáson Dettre Gábor másik főszereplőjét, Fátyol Kamillát halmozta el figyelmével. "A filmben kék kontaktlencsét hordok, az egyik párját azóta is Gábor őrzi, a másikat meg én" - mesélt szoros barátságuk zálogáról a huszonnégy éves színésznő, aki pajkos nézésű erdélyi cigánylányt alakít a filmben (amit mától játszanak a mozik).

Dettre Fátyol Kamillával. Klikk!

A három éve forgatott Tablót a vágás körüli huzavona után az idei Filmszemlén mutatták be, ahol hűvösen fogadta a közönség. Itt viszont akkor is nevettek, amikor nem kellett volna. Főleg, ha Mucsi és Scherer együtt látszottak a vásznon. De ilyen az, ha a rendező kétszáz vendége ül a nézőtéren. A szeretethullám a fogadáson is tapintható volt, és Dettre Gábort, aki hosszú őszes hajzuhatagával a magyar filmesek Szarumánja, sok nő vette körbe. Mellettük több filmes tiszteletét tette, Török Ferenc és Pálfi György végigülték a kétórás filmet, majd később Csányi Sándor, Gryllus Dorka, Szomjas György, Kovács András és Nemes Gyula is megjelent.

Rámfagyott a ruha

Fátyol Kamilla: egy kis háttér

A színésznő öt éve tagja a Maladype - Találkozások Színházának, ahol testvére, Fátyol Hermina is játszik. Vasvári Emese lakásszínházában Iphigeneiát alakította, és ebből a darabból 2006-ban egy tévéfilm is készült. A Tabló forgatása óta Dettre Gáborral az Antigonét is megfilmesítették.

"Teljesen leroggyantam ebben a filmben" - mondta aztán a Tabló forgatásáról Fátyol Kamilla, miután hosszasan sorolta, milyen megpróbáltatások érték közben. "Emlékszem, a balatoni forgatáson teljesen rámfagyott a ruha. Egyszer csak valami csörgést hallottam, és akkor vettem észre, hogy a poncsóm rojtjai megfagytak - mesélte. - Aztán volt, hogy kiment az állkapcsom, amikor azt a jelenetet vettük fel, hogy Kapa megtalál egy garázsban. Ő azt az instrukciót kapta, hogy ha nagyon sikítok, adjon egy pofont. Adott is, csak utána nem tudtam összezárni a szám. Az állkapcsom azóta is kattog. Meg a kötés is igazi, amit a filmben a hüvelykujjamon viselek. Akkor húzodott meg az ujjam, amikor ugyanezt a jelenetet próbáltuk Kapával."

Erről az időközben megérkezett Mucsi Zoltánt is megkérdeztük volna, de ekkor Scherer Péter állta utunkat. "Én vagyok a managare" - mondta, és rögtön le akart még alkudni a Mucsi által felajánlott három perces interjúidőből. Végül öt percben egyeztünk meg. "Amit a Kamilla mondott, abból egy szó sem igaz. Az első pillanattól tudtam, hogy hazudós - kezdte a beszélgetést még Kapaként, aztán a rend kedvéért Mucsira váltott. - Kamilla csak pátyolgatva volt. Magyar színésznőnek még nem volt ennyire kivattázva az útja."

Mucsi Zoltán Fátyol Kamilla állkapcsát ellenőrzi. Klikk!

Mi a legélénkebb élménye a forgatásról?, kérdeztük aztán. "Hogy kegyetlenül fáztam, de rettenetesen. Minden nap az volt, hogy én holnap nem jövök. A januári hidegben az utcákon forgattunk, és az még a következő ötéves programban sincs benne, hogy fűtsük a budapesti utcákat" - mondta a színész, akinek ez a hatvanadik filmje. A sokat sztárolt Csányi Sándor is kevesebb mint feleenyiben játszott.

"Ez még mindig messze van attól a filmmennyiségtől, amit Cserhalmi Gyuri leforgatott" - mondta erre Mucsi. Cserhalmi ugyanis már kilencvenhatnál jár, de neki van kilenc év előnye. Mucsi a saját hatvanából a Tutajosokat, a Roncsfilmet, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pestent, a Kicsi, de nagyon erőst és a Kontrollt szereti leginkább. "Ezek fontos találkozásokat jelentettek Grunwalskyval, Szomjassal, Jancsóval, Elek Judittal, és fontos mérföldkövek voltak az életemben" - mondta, majd a Kapa-Pepe párosról kérdeztük.

Nem védetik le magukat Schererrel?

Most, hogy mondod, meggondolom. Ha ebben van a nagy bolt, akkor holnap keresek egy ügyvédet.

A Kapa-Pepe duó sikerére különben legközelebb Kabay Barna játszik rá a Papírkutyák című filmben, amiben Mucsi és Scherer-páros ukrán bevándorlóként szerencsétlenkedik Magyarországon. A vígjátékról korábban megírtuk, hogy még a júniusi forgatás végén is transzparensekkel követelték a pénzt a stáb tagjai. "Engem kifizettek - mondta Mucsi. - De az a szörnyű, hogy ez hagyomány lesz, hogy bizonyos cégek nem, vagy csak jelentős késéssel fizetik ki az embereket. Otromba dolog is lenne, ha egyedül a filmgyártás menne magától ebben az országban."

Mucsi szuper szatyra. Klikk!

A kísérleti patkányok azt hiszik, így oké

A magyar rögvalóról aztán Dettre Gábor elmélkedett tovább, hiszen a filmjében pontosan ezt akarta ábrázolni. "Azt mondják, nagyon durva, nehezen nézhető film - mondta először a fogadtatásról. - De nem az volt a célunk, hogy egy értelmetlen történettel elaltassuk a közönséget. Az összes magyar film ilyen. Mi viszont egy tragikus hangulatú, gyűlölettel, rassziszmussal, primitívséggel teli világban élünk. Aki mindig itt élt, az azt gondolja, hogy ez a normális, mint a labirintusban a patkány. Én viszont sokat éltem Amerikában." A kemény film nyilván nem vonz majd nézőtömegeket, de Dettre szerint ez nem érdekes. "Ez nem nagyképűség - mondta. - Talán nem azokkal a dolgokkal foglalkozunk, amivel kellene."

A közönség soraiban az elfogultak is úgy nyilatkoztak, hogy Dettre nem a társadalmi problémákról készített tablót, hanem arról, hogy milyen fantasztikus színészeink vannak. A szájbarágós üzenet mellett a nézőket Mucsi Zoltán, Tordy Géza, Szirtes Ági, Hollósi Frigyes, Újlaki Dénes, Scherer Péter, Csuja Imre, Nyári Oszkár, Fátyol Kamilla és a többiek játéka érintette meg.

A sokszereplős Tablóból Kántor László producer kérésére félórát vágott a rendező, és azóta állítólag nincs harag. "Kénytelen voltam engedni a kommercializmus szorításának - mondta erről Dettre -, és végül létrehoztunk valamit, ami majd fontos lesz." Egy idő után aztán Újlaki Dénes is beszállt a rendező és a producer erőviszonyáról szóló beszélgetésbe: "Szabó István és Sutyi is úgy dolgoznak Hollywoodban, hogy nincs vágási joguk. Más kérdés, hogy a producer is tévedhet - mondta a színész, aki rendőrtársaival piálgat a Tablóban, majd zárásképp sztorizott egyet. - Simó Sándor és Kende János már a Franciska vasárnapjai forgatásán összevesztek, hogy minek felvenni újabb jeleneteket, mikor már így is négy óra van hozzá. Kende őrjöngött. Még én is könyörögtem neki, de hiába."