Árpád
-2 °C
4 °C

Tarantino és a kannibál holokauszt

2004.09.07. 10:32
Az amerikai kultrendező az olasz retrospektív szekcióért felel Velencében, de ne várjuk, hogy Fellini-örökzöldeket gyűjtsön csokorba.
A Velencei Filmfesztiválon Tarantino a 'B-mozi olasz királyai' elnevezésű szekcióban igazi kuriózumokat mutat be az érdeklődőknek.

A moziőrült álma

Már a címek is sokat sejtetőek; a 'Kannibál holokauszt', az 'Orgazmus' és 'A nagy lövöldözés' csak néhány a húsz B-film közül, amiket levetítenek a rendhagyó válogatásban.

"Olasz nyelven, eredeti formájukban helyreállított kópiák ezek. Egy ilyen vetítés minden moziőrült álma" - áradozott Tarantino a sajtótájékoztatón. A rendező elárulta, hogy a 'Ponyvaregény' és a 'Kill Bill' megírása során ezekből a filmekből is merített. "Fogtam az alapanyagot és átültettem a gyakorlatba. A 'Kill Bill 2.'-re erősen hatottak a spagetti westernek és a hetvenes évek olasz zsarumozijai."

Signore Scarfaccia

A Velencében bemutatott B-mozik 1959 és 1980 között készültek. Az összeállítás különös figyelmet szentel Fernando Di Leo olasz rendező munkásságának, akitől a 'Halálkommandó' és a 'Mr. Sebhelyesarcú' (nem az a 'Sebhelyesarcú') című alkotásokat is levetítik. A húsz filmből néhány Tarantino magángyűjteményéből került Velencébe. A 'B-mozi olasz királyai' szekció másik elnöke Joe Dante, a legendás 'Szörnyecskék' rendezője.

A filmek megjelenésük idején nem arattak osztatlan sikert és hamar megfeledkeztek róluk. A fesztivál jóvoltából most minden éjjel tömött sorok állnak a Lido jegypénztárai előtt és teltházzal vetítik az olasz B-mozi válogatott gyöngyszemeit.

Szív a szájban

Dante, Bouchet, Tarantino
Dante, Bouchet, Tarantino
Tarantino a sajtótájékoztatón elmesélte, hogy az ötletet a mustra új igazgatója, Marco Müller adta és a Cannes-i filmfesztiválon mutatta meg neki a B-mozik tervezett listáját.

"Amikor megláttam a listát, majd' kiugrott a szemem és azonnal rávágtam: 'Itt a helyem!' - emlékezett a rendező. - Egy-két filmet sose láttam, de mindig arról álmodtam, hogy egyszer majd megnézhetem őket." Tarantino azt is elárulta, hogy kedvence 'A nagy lövöldözés' Sergio Sollimától. Joe 'Szörnyecskék' Dante a szoftpornórendező Tinto Brass 'Szívem a számban' című alkotását ajánlotta a nézők figyelmébe.

Újjászületett túlélők

"Sose vették komolyan ezeket a filmeket, se Olaszországban, se Amerikában. Azt hiszem, mostmár késő őket megmenteni" - szomorkodott Dante.

Barbara Bouchet
Barbara Bouchet fénykorában
Sok B-filmes, mint például Fernando Di Leo névtelenül, szegénységben halt meg. Az egyik kivétel, a ma hatvanegy éves színésznő, Barbara Bouchet örömmel mondott igent a felkérésre és a vetítések állandó résztvevője a 61. Velencei Filmfesztiválon. A szőke, testes szépség elmondta:

"Annak idején B-mozinak könyvelték el a munkáimat, de én nem bántam. Örömmel vettem részt a forgatásokon. Most jöttem csak rá, hogy közben igazi filmes ikon lett belőlem."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?