Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Imádták Tarantinót Cannes-ban

2007.05.22. 18:19
Míg a szaúdi milliárdos, Nasser Al-Rashid jachtja Cannes partjainál futott zátonyra a fesztiválpalotától nem messze, jól fogadták a kritikusok Tarantinót és filmjét, a Halálbiztost.

Amerikában nem lett siker a Grindhouse néven közösen futó Rodriguez-Tarantino-film, de a 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon ebből jól fogadták Tarantino különállló filmjének, a Halálbiztosnak a húsz perccel hosszabb, vágatlan verzióját.


Tarantino mindig elemében
Quentin Tarantino a Halálbiztos vetítése után elsőként érkezett a sajtótájékoztatóra a stábból: mire a főszereplők közül Kurt Russell, Rosario Dawson, és a Grindhouse másik felének rendezője a cowboykalapos Robert Rodriguez helyet foglaltak, már túl voltunk az első tarantinós szóvicceken, és az újságírók és a sztárok később is csak asszisztálni tudtak az egyszemélyes showműsorhoz.

"Csupán meghívottként jelen lenni itt akár a legkisebb szekcióban is hatalmas megtiszteltetés. Nem beszélve az Arany Pálma megnyeréséről a Ponyvaregénnyel - kezdte szerényen Tarantino, aki három éve sokak szerint Cannes történetének legjobb zsűrielnöke volt. - Csak egy lista nagyobb értékű annál, ami az Arany Pálma-nyertesek nevét tartalmazza - folytatta -, az, amelyiken azok vannak, akik nem nyerték meg."

Később többen is arról faggatták a rendezőt, hogy miért kellett a duplafilmes Grindhouse-t Európában kettévágni, mire elmondta, hogy a Halálbiztos cannes-i vetítésének legnagyobb újdonsága az, hogy belekerült néhány olyan jelenet, ami a közös változatból kimaradt. Tarantino szerint nemcsak egyszerű vágási kérdésről van szó, hiszen "habár a perceket tekintve nincs nagy különbség a két verzió között (84 perc, illetve 110 perc), a hatás és az érzés, amit kiváltanak, teljesen más. Azzal, hogy Kurt Russell megkapja a sztriptíztáncot, ami jár neki, a karaktere sokkal gonoszabb arcot ölt" - magyarázta az európai változatról, ami Magyarországon is bemutatásra kerül május 30-tól.

"Nagyon meg kellett vágjam a dialógusokat, hiszen az én filmem volt a második, az emberek már másfél órája ülnek a moziban, nem engedhettem szabadjára magamat, bezzeg ebben az európai verzióban" - mondta, majd miután a nyolc megjelent színésznőt senki sem faggatta, feltett egyiküknek egy Polanski által kifogásolt kérdést. "Gyakran improvizáltál?", mire ő: "Nem írjuk át Quentin dialógusait!".

"Az a jó a grindhouse-ban (így hívják Amerikában azokat a külvárosi mozikat, ahol a hetvenes években B és C kategóriás akció- és horrorfilmeket vetítettek), hogy úgy tudok működni benne, mint egy karmester, ahol a közönség a zenekar: ha akarom, kiáltanak, ha akarom, felszisszennek, ha akarom eláll a lélegzetük - folytatta. - Egyébként ezt a filmet nem a grindhouse valódi közönségének szántam, mert azért itt van önreflexió, dekonstruálva, transzcendálva van a dolog. Ha nem azokon a filmeken nőttél fel, akkor az egész teljesen új lesz számodra" - magyarázta, majd mikor levegőt vett volna, Kurt Russel jutott szóhoz, hogy helyeseljen, és egyben sajnálkozását fejezze ki, hogy az európaiak nem ismerik ezt a "grindhouse-élményt".

Tarantino arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz a hatáshoz, amit filmrendezők tömegére gyakorol, ezt hadarta: "jól esik mikor azt mondják, hogy miattam kezdtek el filmezni, nem tudom ezt elégszer hallani. Mielőtt rendezni kezdtem, olyan 21-22 évesen azt mondtam magamnak: olyan filmeket akarok csinálni, amik a hozzám hasonló embereket rá tudják venni a filmezésre."


A Halálbiztos színészei

A rendezőt végül a színészválasztásról kérdezték, "Minden a figurák körül forog - ismerte el, de már letett arról, hogy konkrétan egy színésznek írja az adott szerepet. - Miután megvan a karakter, aztán keresem meg a megfelelő színészt, és mivel a dialógusaim általában nagyon speciálisak, nem is minden színész tudja megcsinálni. Sőt, lehet, hogy egyedül még jó lenne benne, de a többiekkel együtt nem működik, gondoljanak csak a Kutyaszorítóbanra" - mondta végül, mire Rosario Dawson megjegyezte, mindent megtett azért, hogy a Halálbiztos castingján együttműködőnek tűnjön: "Benne akartam lenni a Halálbiztosban, tudtam, hogy nyolc csajszerep van benne, és úgy voltam vele, hogy az egyiket meg kell kapnom."

És már írtunk tegnap a DiCaprio-filmről, de ez jól hangzik: "Az egyetlen zöld, amit Cannes-ban láthatsz, az a pénz" - mondta a Leonardo DiCaprio környezetvédelmi dokumentumfilmjének társproducere. A film társrendezője pedig megjegyezte, hogy a város a pazarlásáról is híres a fesztivál mellett: "a hatalmas vörös szőnyeg tiszta műanyag alul". Ezzel a mondással búcsúzunk a fesztivál hatodik napján.