Tarantino ősfilmje a Vörösmarty moziban

2004.11.24. 18:27
Az itthon még be nem mutatott, félórás mozit videotékás fizetéséből forgatta a rendező. Olyan is lett, derül ki Vágvölgyi András könyvéből.
A rajongók tudják, hogy Tarantinónak két első filmje van. A filmbarátok által ismert Kutyaszorítóban ugyanis csak az első, moziforgalmazásba is került darab. Az életmű mélységének ismerői viszont azzal is tisztában vannak, hogy a rendező legelső munkája öt évvel azelőtt, 1987-ben készült.

My Best Friend's Birthday
Jelenet a filmből

A My Best Friend's Birthday című 36 perces filmet egyszeri alkalommal csütörtökön bemutatja a Vörösmarty mozi, Vágvölgyi B. András Tarantino mozija című könyvének megjelenése alkalmából.

A My Best Friend's Birthday érdekessége, hogy története szolgált a Tiszta románc alapjául. Tarantino, aki az akkoriban hordott nagyméretű fülbevalójával maga is szerepel a filmben, videotékás fizetéséből forgatta a darabot, hétvégenként, mert így csak egynapos bérletet kellett fizetnie a kölcsönzött eszközökre.

A három év alatt elkészült, fekete-fehér filmről rendezője így nyilatkozott:

"Forgattunk, mint a hülyék. Sajnos elég amatőr lett."

A My Best Friend's Birthday értékei azonban inkább kultúrtörténetiek, derül ki Vágvölgyi könyvéből is.

A november 25-én, hét órakor kezdődő könyvbemutatón, a film előtt beszédet mond Bakács Tibor, Müller Péter és a szerző. A részvétel ingyenes, de jegyet kell foglalni a Vörösmarty moziban, a 317 4542-es számon.