Mathieu Kassovitz segítségével megy Cannes-ba Pataki Ági

2006.05.02. 13:06
Az április 21-ei bejelentés óta újabb magyar filmről derült ki, hogy részt vesz a cannes-i filmfesztiválon. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmje a Rendezők Kéthete programban indul. "A francia kapcsolat Mathieu Kassovitzon keresztül jött létre, de ha a forgalmazónak nem tetszett volna a film, akkor Kassovitz ide vagy oda, nem tudtunk volna megegyezni" - árulta el az Indexnek Pataki Ági producer.
Kocsis Ágnes és Pálfi György mellé Hajdu Szabolcs is felsorakozik, hogy Fehér tenyér című filmjével gyarapítsa a magyar filmrendezők csapatát az 59. Cannes-i Filmfesztiválon, tájékoztatta a Magyar Filmunió az Indexet. A május 18-28. között megrendezendő szemle 20 játékfilmet és rövidfilmeket válogatott össze a "nagyvilág kortárs filmművészetének legjavából."

"Nagyon örülünk, hogy a film bekerült a Rendezők Kéthetébe, bár korábban abban reménykedtünk, hogy beválogatják az első két szelekció valamelyikébe, a versenyfilmek közé, vagy az Un Certain Regard-ba" - nyilatkozta az Indexnek Angelusz Iván, a Fehér tenyér egyik producere. A Quinzaine des réalisateurs elnevezésű párhuzamos programot Francois Truffaut és Jean-Luc Godard legendás francia filmrendezők vezetésével alapították 1969-ben, és ez a cannes-i filmfesztivál hivatalos válogatását hivatott kiegészíteni. "A fesztivál négy szekciója között ez progresszívebbnek számít, hiszen francia újhullámosok alapították, és egyfajta ellen-Cannes-ként indult" - árnyalta a képet Angelusz Iván.

Bővül a magyar lista


Klikk a képre!
"A film francia forgalmazója az Onoma, a kapcsolat Mathieu Kassovitzon keresztül jött létre, de ha a forgalmazónak nem tetszett volna a film, akkor Kassovitz ide vagy oda, nem tudtunk volna megegyezni" - árulta el az Indexnek Pataki Ági producer, aki Hajdu Szabolccsal együtt személyesen is elkíséri a Fehér tenyeret Cannes-ba. Pataki Ági hozzátette, hogy "a film itthon elérte a 30 ezres nézőszámot, amivel elégedettek vagyunk, tekintve hogy ez egy alkotói film." Megkérdeztük, hogy nem bánták-e meg, hogy Csisztu Zsuzsát szerepeltették a filmben, de Pataki Ági szerint "ez egyrészt rendezői kompetencia, másrészt ha van egy ilyen sportriporterünk, akkor felesleges ezt a szerepet egy színésszel eljátszatni."

"Ha a film jól szerepel a francia mustrán, azzal a francia forgalmazás már meg is oldódott, ott 20-25 kópiával szeretnénk elindítani" - tette hozzá Angelusz Iván. "A kanadai piacra is szeretnénk bejutni, mert a film egy része Kanadában játszódik, és sok szereplő kanadai. Ezen felül Délkelet-Ázsiába is szeretnénk eljuttatni, hiszen a torna ezeken a terülteken rendkívül népszerű sportág. A Katapult Film azzal is nyit a Távol-Keletre, hogy Török Ferenc következő filmje, az Overnight szingapúri-magyar koprodukcióban készül." Az önéletrajzi elemekből építkező sportfilm a Katapult Film és a Filmpartners közös alkotása.

Kocsis Ágnes két alkotásával - A vírus, Friss levegő - és Pálfi György Taxidermia című filmjével együtt összesen négy magyar film szerepel a Cote d'Azur-ön májusban. Ez utoljára húsz éve fordult elő, amikor Makk Károly, Maár Gyula, Gazdag Gyula és Nagy Gyula egy-egy műve képviselte a magyar filmet. Angelusz Iván a Fehér tenyér filmpartnerszes producere az EFP Producers on the Move programjának magyar résztvevője lesz a francia mustrán.