Mátyás
-6 °C
1 °C

Terézanyu-bemutató Terézanyuk nélkül

2004.12.10. 10:22
Hámori Gabriella és Rácz Zsuzsa nem jelentek meg az Állítsátok meg Terézanyut! című film beharangozó sajtótájékoztatóján az Odeon Lloyd moziban, pedig a romantikus szinglifilmben, ami a rendező szerint nem is szinglifilm, éppen a két Terézanyu lett volna a lényeg.
A harmincas, vidéki gyökerekkel rendelkező, ám évek óta Budapesten élő szingli nőt alakító Hámori Gabriella éppen Török Ferenccel forgatott, az eredeti bestseller szerzője: Rácz Zsuzsa pedig "globális nézeteltérések" miatt egy éve kiszállt a produkcióból. Így történt, hogy egy Terézanyu sem volt jelen a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón az Odeon moziban.

Albert Györgyi sajtófőnök moderálásával a főbb szereplőket: Ónodi Esztert, Csányi Sándort, Schell Juditot faggathatták volna az újságírók a rövid sajtótájékoztatón, a nyilvános kérdések mégis inkább Bergendy Péter rendezőhöz, Pados Gyula operatőrhöz és Bodzsár István producerhez szóltak.


Major Melinda, Schell Judit, Csányi Sándor, Albert Györgyi, Bodzsár István, Bergendy Péter és Pados Gyula

"Olyan közönségfilmet akartunk, amiben van dráma, és humor, de nem térdcsapkodós, egyszerűen csak lavíroz az érzelmekkel" - mondta többek között Bergendy Péter rendező. Magyarázata szerint mindenki szinglifilmet várt tőle, de ő egy "válságba került ember" hullámvölgyét rögzítette.

Hogy miért lett habosabb a film az eredetinél? Bergendy válasza szerint az ok egyszerű: mert egy romantikusabb filmre nagyobb a közönségigény.

A rövid tájékoztató végén többen gratuláltak Kéki Kata, a szerencse lánya történetének "igazi romantikus" megfilmesítéséhez, és kezdetét vehette az egyéni kérdezősködés. Ennek során az Index lassan feladta azt, hogy Kéki Kata vagány barátnőjét (Ónodi Esztert) vagy Jávor Pál-szerű szerelmét (Csányi Sándort) faggassa, és inkább a kevésbé hosszú sorokba állt, amik a rendezőhöz és a producerhez vezettek.

Reklámoz a Terézanyu?

"Nem szándékosak a Terézanyuban a filmes utalások" - vágott Bergendy Péter a közepébe, de az Index nem tágított, ugyanis a két órás film egyik jelenetében Hámori Gabriella szabályosan áttelefonál a Szezon című filmbe: a hívását a Török Ferenc film szereplői fogadják.

"Ez például véletlen, ráadásul nálunk előbb volt a szereplőválogatás" - válaszolta a reklámfilmesként ismert rendező, aki bevallása szerint a jégen söröző barátnőkkel, vagy a spontán vonatos ismerkedéskor kiboruló kávéporral sem célozgatott: "A film minden kockája független a szakmai múltamtól és a szponzoroktól".

A szponzorok egyébként 100 millió forinttal segítik a film promócióját - tudta meg ezután az Index a pénzügyi részleteket Bodzsár István producertől, aki elmondta, hogy egy hitelkonstrukciót is igénybe vett a filmhez, bár emiatt még mindig jelzálog van a lakásán. A 208 millió forintos gyártási költség a befejezéskor 240-re nőtt, ennek a felét az RTL Klub állta.

A 32 nap alatt, 80 fős stábbal, 45.000 méterre forgatott, 72 szereplőt felsorakoztató Állítsátok meg Terézanyut! december 16-ától 30 kópiával fut majd a mozikban. Az SPI forgalmazó cég a legnézettebb filmjének szánja kétszázezer feletti nézőszámmal. Bodzsár még elárulta, hogy a Terézanyut egy A-kategóriás fesztiválra máris meghívták.