Emőke
-4 °C
9 °C

Terézanyu: Kis magyar romantika a vörös szőnyegen

2004.12.15. 13:18
Rácz Zsuzsa könyvet írt Kéki Kata szerelmeiről, Bergendy Péter pedig filmet csinált belőle. Tegnap éjjel a Corvin Budapest Filmpalotában bemutatták a Hámori Gabriella főszereplésével készült új, magyar romantikus vígjátékot.
Itt a menetrend a kezemben, Major Melinda és Nagy Ervin, 19:24, Ónodi Eszter és László Zsolt, 19:27. Négy-öt autó gördül be gyors egymásutánban a Corvin mozi bejárata elé. A vörös szőnyeg mellett vékony csíkban felsorakoznak a lelkes járókelők, a bejárat mellett pedig néhány gyanúsan felszabadult fiatalember ácsorog, akik minden érkezőt szívből felszakadó kurjongatással fogadnak. Egyáltalán nem biztos, hogy a forgalmazó szervezte őket ide, különben is, mi van, ha igen, legalább pezseg a hangulat, ha már ilyen csípős hideg van a Corvin-közben.

Díszbemutató: Állítsátok meg Terézanyut!
Tekintse meg képeinket!

A filmpalota kapuján néhány perc leforgása alatt benyargalnak a sztárok, így lesz a vörös szőnyeges bevonulásból mosolygós, kissé zavart galopp. Az Angliából hazalátogató Hujber Ferenc fekete bőrkabátban pattan ki az autóból, vigyorogva integet a felerősödött sikolyoknak. Suhannak a színészek, a fotósok felpörögnek, berohanunk mi is. Az Állítsátok meg Terézanyut! díszbemutatójára szép tömeg gyűlik össze, itt van Bacsó Péter, Koltai Lajos, Vágó István, Jakupcsek Gabriella, Réz András. Megérkezik a rendező, Bergendy Péter, Albert Györgyi sajtófőnök a fehér terézanyupólós hoszteszeket igazgatja. Hámori Gabriellát, Terézanyut, csak a film végére várják.

És a taps folytatódik

A Korda-teremben Palotás Petra köszönti a vendégeket. Élénknarancs estélyiben elmondja, hogy ő már látta a filmet és ígéri "a taps hamarosan még inkább folytatódik", aztán Kolosi Péter, az RTL programigazgatója jelenik meg és azt bizonygatja, hogy "a könyv nem jobb, mint a film, nem igaz a híresztelés, nem ez a helyzet", aminek persze nincs sok értelme, mert a filmet még csak elővetítésen láthatták néhányan, úgyhogy helyzet, egyelőre, az nincs.

Kolosi szavai a bemutatóról távolmaradó Rácz Zsuzsának szólhatnak, talán, annyi biztos, hogy a programigazgató a végén azért még elsüt egy lelombozó, de márkahű szerintemes poént (humoros, érzelmes, pasizós, csajozós film a Terézanyu, ő pedig a közönséget-hosszú-beszéddel-tovább-nem-is-untató programigazgató, szerinte) és kezdődhet a film. Mögöttem ül a rendező, a kezében pirulák zizegnek. Erre aztán rá is kérdezek később, a bemutatót követő derűs, szendvicses zsongásban.

Díszbemutató: Állítsátok meg Terézanyut!
Klikk a képre!

Mert vége a filmnek és a kijárat felé lépegetők elcsípett beszélgetéseiből ítélve, a nézők szerették Bergendy Terézanyuját; Nagyon éédes volt, nem? Dee, annyira jópofa kis film. A büféasztalok felett végre megkérdezhetem Bergendyt, nyugtatókat ropogtatott-e a vetítés előtt.

"Nem, nátha. Rossz hírt kaptam a múlt héten és a sok idegeskedéstől legyengült a szervezetem. Kiderült, hogy sokkal kisebb reklámkampánya lesz a Terézanyunak, mint amire számítottam. Nehéz, nagyon nem örülök ennek. Remélem, a könyv ismertsége lendít azért a nézettségen. Jó volt a vetítés, ahol poén volt, ott nevettek, és ahol kellett, megvoltak a csendek."

Rácz Zsuzsa távolmaradásáról Bergendy Péter annyit mondott, "Zsuzsa állítólag külföldre utazott, nem akart nyilatkozni a filmbemutató kapcsán, bár most hallom, hogy már látta a filmet. Szerintem tetszeni fog neki, annak ellenére, hogy kiszállt a filmből. Annak idején sokat beszélgettünk a könyvről és azt gondolom, hű maradtam az ő elképzeléseihez is. A nézeteltérés nem köztünk volt, hanem a film producere és közötte, ezért erről többet nem is tudok mondani."

Színészi vénák

A földszinten, a lépcső alján meglátom Hujber Ferencet, ahogy türelmesen válaszolgat fiatal lányok kérdéseire, hogy igen, már egész jól megy neki az angol. Arra a kérdésemre, hogy milyen itthon, elmondta, hogy csak egy napra érkezett, a díszbemutatóra látogatott haza. Nem, nem hiányzik neki a színészélet, és igen, élvezi a londoni pizzafutár-sorsot.

Díszbemutató: Állítsátok meg Terézanyut!
Klikk a képre!

"Nem vagyok most színész, se pizzafutár, ember vagyok. Színészi vénával, igen. De a hangsúly nem ezen van. A feleségem táncos, kint dolgozik, most az ő karrierje van a középpontban. Meguntam, ami itthon volt, az őszintétlen látszat-világot. Jól érzem magam a bőrömben, egyelőre nem akarok hazajönni."

Hihetően hangzik, nem tikkel közben a szeme, nem feszeng, Hujber teljesen nyugodt. Hiszek neki.

Hámori Gabi, az est sztárja a bemutató végére érkezett meg, fekete bársonyfelsőben, ezüstszoknyában fogadja a gratulációkat.

"Tizenkét órát próbáltam, be is lázasodtam, és most mennem is kell vissza, folytatódik a próba" - meséli, aztán marad még egy kicsit, boldogan mosolyog a vakuzóknak.

Tizenegy felé oszlani kezd a nézősereg, a lecsupaszított tálcákat sem rakják meg új szendvicsekkel. A sikerkönyvből film lett, magyar sztárokkal, magyar helyszínekkel. Csütörtöktől a mozikban.