Natália
1 °C
7 °C

Bush és Blair merénylői a Torontói Filmfesztiválon

2006.09.06. 12:38
A holnap induló, harmincegyedik Torontói Filmfesztiválon több film megy neki George Bush Amerikájának, de Tony Blair sem dőlhet hátra nyugodtan bársonyszékében. A botrányokkal kecsegtető rendezvénynek már indulása előtt közleményben kellett megvédenie magát amiatt, hogy levetítik a brit Channel4 áldokumentumfilmjét, amiben halálos merényletet követnek el az amerikai elnök ellen, jelenti a Reuters.
A Torontói Filmfesztiválról azt tartják, hogy itt kerülnek elő a következő Oscar-díjak várományosai. Ennek a rendezők és a színészek is tudatában vannak, ezért több sztárszínész kíséri el filmjét a fesztiválra, idén például Brad Pitt, Sean Penn, Penelope Cruz és Russel Crowe teszi tiszteletét a kanadai fesztiválon.

"Az amerikai film most kezdi megemészteni a szeptember 11-et követő eseményeket és az iraki háborút, és ebben a témában egyre több intelligens film születik" -mondta az idei fesztivált is meghatározó témáról Noah Cowan, a fesztivál társigazgatója a Reutersnek adott nyilatkozatában.

Politikai töltet


Sean Penn ziláltan
Az egyik Oscar-jelöltnek vélt film a Sean Penn főszereplésével készült remake, az All the King's Men. Az eredeti, 1949-es politikai dráma főszerepét John Wayne még azzal az indokkal utasította vissza, hogy az "minden humort és értelmet nélkülözve mocskolja be az ország kormányát". A történet egy demagóg, déli politikus felemelkedését és bukását dolgozza fel a nagy gazdasági válság idején, és Sean Penn mellett Jude Law, Kate Winslet és Anthony Hopkins is játszik benne.

A szeptember elején port kavart brit dokumentumfilm, a Death of a President is szerepel a torontói programban. Múlt héten több brit napilap közölt képeket a filmben szereplő fiktív merényletről, de a Fehér Ház akkor nem kívánta kommentálni a Channel4 agyszüleményét.

A The Prisoner or: How I Planned to Kill Tony Blair című dokumentumfilm egy iraki újságíróról szól, akit alaptalanul vádoltak egy Tony Blair elleni merénylet előkészítésével, és kilenc hónapig tartották fogva Abu Graibban.

Moore és a country-nyuszik

Amerikában sokan előreláthatólag a Dixie Chicks: Shut up and Sing című dokumentumfilm bemutatójára is ferde szemmel fognak nézni, különösen, hogy novemberben esedékesek a kongresszusi választások. A dokumentumfilm egy country együttesről szól, akik még 2003-ban kerültek az újságok címlapjaira. A csapat énekesnője az akkor zajló iraki háborúra utalva a színpadon kijelenette, "Szégyelljük magunkat, hogy az elnökünk is texasi." Jobboldali csoportok ezt követően bojkottálták az együttest, cd-ket égettek és gyilkossággal fenyegetőztek. A film a lánybanda eltökéltségét mutatja be azokkal szemben, akik az elhallgattatásukat követelték.

A sorból a botránygyáros Michael Moore sem maradhat ki, a filmes arról fog előadást tartani, hogy milyen reakciókat kapott a Bush-ellenes 9/11 Fahrenheit bemutatója óta, de következő filmjéből, az amerikai betegbiztosítási rendszert kikezdő Sickóból is mutat be részleteket a közönségnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?