Lesz magyar Godzilla is a Titanicon

2008.03.28. 08:11
"Idén fotó alapján lehet filmet választani" - mondta Vízer Balázs, a Titanic programkoordinátora, aki gondosan válogatta a katalógushoz a fotókat. Mi azért az IMDb-n is megnéztük a filmek pontszámait az ajánlónkhoz. Április 3-án indul a 15. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál.

A Christian Bale és Russel Crowe főszereplésével készült Börtönvonat Yumába című filmmel indul a Titanic 9 szekcióval, 65 filmmel az Uránia, Toldi, Vörösmarty és Örökmozgó mozikban. A tavalyi argentin Antenna díjazása elindította a régóta beígért latin-amerikai merítést: a Mexikói Mozaik szekció filmjeit "mexikói újhullámként" emlegeti a programcsapat, az okokról már nem nyilatkoznak. "Nagyon sok film jött spanyol nyelvterületről, a mexikói szekción kívül van guatemalai, uruguayi és spanyol film is" - mondta kitérően Vízer. De nem marad el a szokásos távol-keleti vonal sem: ami tavaly a Koreai félsziget volt, az idén a Japán-tenger. A hat japán filmből három még nem is került európai közönség elé.

Maradtak a régi blokkcímek is: a Tajtékos napok idén is fiatal generációsfilmeket szed egy csokorba, és lesz még A bűn mélységei. Az Amerika felfedezése és a Francia zátonyok már legalább tíz éve léteznek, a Világkörüli útba meg azok a filmek kerülnek, amik máshova nem szuszakolhatóak be: Uruguaytól Kazahsztánon keresztül irán-osztrák koprodukcióig minden, ami filmdráma. Ígéretesnek tűnik a Filmdokk is, ahol Marlon Brandótól Steven Spielbergig a legizgalmasabb témák kerülnek elő.

Másodszorra kerül a programba a Zene Mindegykinek, "ez a rock-doku-rész, ami kinövése a korábban Déri Zsolt által szerkesztett videóklip-blokknak" - mondta Horváth György fesztiváligazgató. A zenés szekció Joy Division dokumentumfilmje miatt április 9-én Titanic Party lesz a Gödörben, magyar Joy Division-közeli fellépőkkel.

A filmek legnagyobb része szokás szerint angol felirattal látható majd magyar hangalámondással, kivéve a három itthon is forgalmazásba kerülő filmet: A Börtönvonat Yumába, az Elah völgyében és az Ahová a pápa is gyalog jár, ezeket magyar felirattal vetítik. Dvd-forgalmazásba kerül még itthon a Lady Chatterley című francia film is.

Egyéb újdonságok

Horváth György fesztiváligazgató a 98 millió forintos költségvetésű fesztiválnak technikai újdonságáról annyit mondott: "a Hajnali mentőakció című új Werner Herzog filmhez blu-ray technikát helyezünk ki az adott moziba. Megújult a honlapunk (www.titanicfilmfest.hu) és új az idei átfogó látványtervünk, aminek minden egyes megjelenését és a fesztivál befutófilmjét két fiatal független filmes, Csáki Lászó és Pálfi Szabolcs készítették." Bár ebben az is benne van, hogy ez az egyetlen magyar film a fesztiválon. A plakát alapján egy Godzilla-szerű szörny lesz a kisfilmben, meg egy szőke nő. És hogy miért jobb ez, mint más magyar fesztviál és/vagy filmhét? "A Titanic reflektív filmszakmai esemény, ezalatt arra gondolok, hogy reagál az évközi változásokra, arra, amit a filmvilágában tapasztalunk, és arra a városra is, ahol élünk, vagyis Budapestre".

Vízer Balázs, a programfőnök ajánlata:

1. "Kedvenc: Ez itt Anglia! - Shane Meadows a skinhead mozgalom korai, jóval ártatlanabb arcát mutatja be, amikor még nem a rasszista, idegengyűlölő motívum volt az uralkodó. 2. Férfimunka: nagyon fanyar finn film egy melósból lett selyemfiúról és a munka nehézségeiről. Bumfordi és találó. 3. WWW-What a Wonderful World - egyrészt mert észak-afrikai, és onnan alig ismerünk valamit, és mert kissé Jacques Tatira emlékeztető börleszkbe hajló szürreális krimi, egy pici Almodovar-os ízzel."

És mit mond az IMDb?

Bár a Titanicos-szervezők többsége nem tartja mérvadónak a mainstream amerikai filmeknek készült IMDb adatbázis szavazatait, azért átnéztük a filmek pontszámait. Kezdetnek eláruljuk: a Brando-film 8,4-et kapott a 10-ből, a Joy Division 7,7-et. A Titanic 65 filmjéből 59 fent van, ebből ötnek nincsen meg a minimális öt szavazata ahhoz, hogy átlagot mutasson. A maradék 54-ből 29 filmnek hetes vagy hetes feletti átlaga van, ami nagyon jó arány, a többi is 6 fölött van. Két film került 4-es átlag alá (Cochochi - 3,8; Micsoda idők - 3,9) és két filmnek 6-os átlag alatti (Felszíre törni - 5,7; Loren Cass - 5,8) a szavazata. Meglepően jók a sima és a zenei dokumentumfilmek pontjai, a játékfilmek közül meg ezek a legjobbak: Ez itt anglia (8.0), Börtönvonat Yumába (8.0), A kuszkusz titka (8,1), Ahová a pápa is gyalog jár (8,0), Linda, Linda, Linda (7,9).

Megkérdeztük még Horváth Györgyöt arról is, hogy direkt nem árulnak-e a filmekhez pattogatott kukoricát? "Ezt eddig észre sem vettem, de nagyon örülök neki" - válaszolta.

A fesztiválra április 2-ig 20 százalékos kedvezménnyel válthatóak jegyek az Uránia, Toldi, Vörösmarty és Örökmozgó mozikban. De egyébként sem haladja meg a jegy ára az 1000 forintot.