Zombinővér is versenyez a Titanicon

2006.03.24. 10:26
Idén először lesz verseny a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, bár csak zsűrimeghívásos alapon. Az irányvonal maradt, a kísérletifilmek mellett a horrorfilmek is szerepelnek, jelentették be az Urániában rendezett sajtótájékoztatón. A fesztivál március 30-án kezdődik.
A fesztivál harmincegy országból érkezett hatvanegy filmje a Titanic hagyományaihoz híven idén is szekciókba rendeződik, viszont idén először versenyeztetik is az alkotásokat. A nemzetközi zsűri a szervezők által nevezett kilenc filmből választja majd ki a legjobbat. Az esemény idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kossuth, a Toldi, és az Örökmozgó moziban lesz. A vetítésekre március 29-ig 20 százalék kedvezménnyel lehet jegyeket váltani.

Budapestet a térképre

Néhány kuriózumot is kiemeltek a versenyfilmekből: az Oldboy-jal világhírűvé vált Park Chan-Wook A bosszú asszonya című alkotását, amely a koreai rendezőtől megszokott költőien fatalista és erőszakos világba vezet, vagy Ilya Khrjanovszkij 4 című filmjét, amely Vlagyimir Szorokin, Oroszország egyik legradikálisabb irójának művein alapul. A versenyben szerepel a kultikussá vált dán Pusher trilógia harmadik része, ami a koppenhágai alvilágban játszódik, egy amerikai indie-film, egy kínai dráma, egy francia háborús film, egy iráni társadalmi körkép, valamint egy ír junkie vígjáték is.

"Budapest is felkerülhet a filmfesztiválok térképére", fogalmazott Bozóki András a versenyfesztivállá válásról, majd egy rövid Titanic-ismertetés után (az "alternatív, radikális és formabontó" művek dominálnak), ismertette a magyar film céljait is: 2010-re a Titanic és a Pécsi filmünnep az ország két meghatározó versenyfesztiválja legyen".

Kamaszkori ébredezés

Horváth György fesztiváligazgató szerint az, hogy egy fesztivál a tizenharmadik évében hirdet először versenyt, olyan, mint a "kamaszkori ébredezés". A több évtizedes múltra visszatekintő külföldi fesztiválokhoz képest a Titanic még fiatalnak számít.

"Két-három év múlva növi ki magát igazán" a filmverseny Horváth szerint, amikor a Titanic bekerül a nemzetközi vérkeringésbe. Míg idén a szervezők állították össze a versenyprogramot, a jövőben már nevezni lehet a filmeket. A fesztiváligazgató elmondta, hogy a távlati tervek szerint majd magyar filmeket is várnak a versenyprogramba.

A 8000 eurós Hullámtörők-díjat nemzetközi zsűri ítéli oda. A zsűri tagjai: Nils Klevjar Aas, a Norvég Film Alapítvány munkatársa, Shane Danielsen, az Edinburgh-i Filmfesztivál artistic directora és Báron György, a Fipresci magyar tagozatának elnöke. A díjat Görömbei Luca képzőművész tervezte, és úgy néz ki mint egy átlátszó repülő csészealj, amiben földönkívüli legénység helyett némi víz van. "Aki a lötyögést látja, annak reméljük Budapest jut majd eszébe" - fogalmazott Horváth.

Világkörüli út

A fesztiválon látható hatvanegy film tematikus blokkokba rendeződik. A korábbi fesztiválokhoz hasonlóan most is külön látható válogatás a kallódó ifjú hősökről szóló filmekből a Tajtékos napok szekcióban. A Bűn mélységei blokkban olyan alkotásokat láthatunk, amelyek - a kiírás szerint a "bűnt használják dramaturgiai elemként".

A "Felnőttmesék" szekcióban - amely a szervezők szerint folytatja a tavalyi sikeres Anime-náció hagyományát - egyedi technikájú animációs és báb varázsmeséket vetítenek. A Francia zátonyok fedőnév alatt ismét a legújabb francia alkotásokat láthatjuk.

Idén először hirdetik meg a "Világkörüli út" tematikát, amely a "világzene" analógiájára született: a szekcióban olyan régiókból és olyan országokból is mutatnak be filmeket, amelyek a magyar moziforgalmazásban még sosem jelentek meg, mint Indonézia és a Fülöp-szigetek.

"Független és ironikus" horrorfilmeket igért Vízer Balázs programkoordinátor a "Tengervér" szekcióban: "Itt olyan címek közül csemegézhetünk, mint a Zombinővér - az élőhalottak éjszakása, a Holtkomoly, vagy a Prodigy - Az alvilág réme" - sorolta. - "A szekcióban levetítenek egy különleges, némafilmet idéző H.P. Lovecraft adaptációt is."

Az Amerika felfedezése blokkban több Sundance-siker is helyett kapott: a híres amerikai függetlenfilmes mustra legjobbjaiból láthatunk válogatást. A Filmdokk szekcióban pedig idén is sajátos dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról. A fesztivál idén retrospektív vetítést szentel A gyermek című filmmel Arany Pálma díjat nyert Dardenne-fivérek munkáinak.