Piroska
-2 °C
5 °C

Szétkapkodták a Toldi mozit

2008.05.23. 16:37
A búcsúvetítést csütörtökön este tartották a belvárosi Toldi moziban, a záróbulira egy pongyolás könyvelőnő is becsatlakozott a szomszédból. A Budapest Film 170 millió forintot szán a felújításra, nagyjából ennyit kaptak a nemrég bezárt Kultiplexért. Az új Toldi októberben nyit.

Csütörtökre szétszerelték a vetítőgépeket, pénteken kiszedték a székeket a nagyteremből az otthonosan szakadt Toldi moziban, ami péntektől egészen októberig 2-ig zárva tart. „Gombócos a torka mindannyiunknak – mondta a felújítás előtt Horváth András moziigazgató az öregotthonra néző tetőteraszon, ahová a vetítőtermen keresztül lehet kijutni. – Megvolt a helynek a maga hangulata, és tartunk tőle, hogy ez elveszik. Szeretnénk a mostani miliőt megőrizni.”

Horváth András a tetőteraszon. Klikk!

Kis furcsaság

Az 1936 óta üzemelő mozit 170 millió forintból újítja fel a Budapest Film, ami nemrég megvált a ferencvárosi Kultiplex mozitól. Információink szerint a mostani átalakítás költségét ennek az eladásnak a bevételéből fizetik. Ezt Dirner László, a Kultit üzemeltető Centrifuga Kft. ügyvezető igazgatója is megerősítette.

"A Kulti kapcsán többször azt nyilatkozta a Budapest Filmet vezető Port Ferenc, hogy ebből az összegből szándékoznak a Toldit felújítani - mondta Dirner. - A vételár tudtommal 165 millió forint plusz áfa volt. Csak az a megdöbbentő, hogy egy ugyanekkora telekért a Kultiplex mellett az RT 44 nevű külföldi ingatlanbefektető 1,2 milliárd forintot fizetett. A Budapest Film ennyiből hét mozit is fel tudott volna újítani."

„Ezt már évek óta tervezzük, de csak most gyűlt meg hozzá az anyagi forrás” – mondta a felújítás hátteréről Menyhárt Gábor, a Budapest Film üzemeltetési üzletágának vezetője, de a pénzügyekről több részletet nem árult el (Port Ferencet, a Budapest Film vezetőjét nem tudtuk elérni, mert nyaral).

Analógok maradnak

A vetítőgépek a Toldiban maradnak a régiek, csak felújítják őket. A digitális vetítéstechnika Menyhárt Gábor szerint egyelőre olyan drága (több tízmillió forint), hogy art moziban egyelőre nem gondolkoznak ilyenben. Kicserélik viszont a kényelmetlen régi székeket, és a moziigazgató azt ígérte, hogy októbertől a hosszú lábúak is jobban elférnek majd. Meredekebben lejt majd a talaj is, hogy az előttünk ülő feje ne takarja ki többé a képet.

A bringásokra októbertől is számítanak. Klikk!

„A Miyazaki-fesztivál alatt itt a tetőn spricceltem a nagyterem tetejét tavaly, mert a nyári melegben mindenkiről folyt a víz odabenn” – mutatott a moziigazgató a nagyterem bádogtetejére, de a nyitás után ezzel sem lesz gondja, mivel légkondit szerelnek be a mozi teljes területére. Emellet a dizájn is megújul, de nem váltanak át kispolgári stílusra. „Puritán lesz, szürke, narancs és zöld színekkel” – mondta Horváth.

Szakadt moziba nehéz új filmeket szerezni

„Minél lepukkantabb a mozi, annál kevesebbet kérhetünk a jegyért, és annál nehezebben adnak premierfilmeket a forgalmazók – vázolta Horváth, miért is tarthatatlan a mai helyzet. - Emiatt mostanra többnyire utánjátszó mozi lettünk.” A redizájn után valószínűleg emelkednek a jegyárak is, de nem mennek a Puskin és a Művész szintje fölé.

„Ha az ivászatról van szó, akkor van utánpótlás, de a vetítéseken egyre ritkásabbak a széksorok” – tudtuk meg, hogy nézőszámmal nem állnak fényesen. Hétköznapokon általában 10-30 ember ül a nézőtéren. A Titanic Filmfesztivállal, az Anilogue-al és más rendezvényekkel együtt viszont kijönnek nullára. Ehhez persze kell az uniós pénz és Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatása is. „Ha ezek elvesznének, akkor meg kellene fontolni, hogy mozi legyen-e ez még” – tette hozzá Horváth.

A hangulatot megtartanák. Klikk!

Már a bringások sem járnak annyian

"A Toldi virágkora 95 tájékán volt, miután átvette a Balázs Béla Stúdió. Durst György alatt egy olyan holdudvar alakult ki, ami az alkotói közösséggel és a baráti körével szépen kikerekedett, mint egy disznósajt" - mondta még Horváth. Emellett a bringásfutárok is nagy számban képviseltették magukat még a Hajtás Pajtás megalakulása idején. Ma már kevesebben jönnek, de a Toldi ma is a legbringásabb mozi.

A felújítás előtti utolsó vetítést csütörtök este tartották, a hiphop magyar gyökereiről szóló áldokumentumfilm, a Lopott ritmus és a nyolcadik kerületben játszódó Egy hét most telt ház előtt ment. Utána Cadik és a Dj Krush-os stílusú Realistic Crew zenélt, és erre már a nyugdíjasotthon lakói is felfigyeltek. Később egy negyvenéves könyvelőnő jött át a szomszédból pongyolában és papucsban, miután nem tudott aludni, mert nagyjából a mozipénztár mellett van az ágya, de a toldisok néhány pohár itallal és jó szóval lekenyerezték.