Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A Trainspotting rendezője nyert Torontóban

2008.09.15. 09:05
Az év egyik legjobb filmjének nevezte egy kritikus Danny Boyle legújabb filmjét, aminek a közönség szavazta meg a fődíjat a 33. Torontói Filmfesztiválon. Az elismerés mellé 2,5 millió forintot érő pénzjutalom is jár.

A közönség által megszavazott fődíjat Danny Boyle Slumdog Millionaire című filmje nyerte hétvégén az idei Torontói Filmfesztiválon, jelentette a BBC. A Sekély sírhant, Trainspotting és a 28 nappal később rendezője most egy szegény indiai fiú történetét dolgozta fel, aki a helyi Legyen Ön is milliomosban rengeteg pénzt nyer, de csalással vádolják meg. A kanadai díjjal tizenötezer dolláros (2,5 millió forintos) pénzjutalom is jár.

Boyle eredetileg kizárólag bollywoodi színészekkel szeretett volna dolgozni, de egyikre sem illett az éhező Jamal szerepe. „Ha Bollywoodban kezdő színészként akarsz betörni a filmgyártásba, akkor napi hat órát kell töltened az edzőteremben, hogy felpumpáld magad. Nekem viszont egy teljesen átlagos kinézetű színészre volt szükségem” – magyarázta a rendező. A filmet Amerikában november 28-án mutatják be, de Európába csak 2009-ben ér el.

"A Slumdog Millionaire az év egyik legjobb filmje, és bőven megérdemelte az álló ovációt, amit a torontói vetítés után kapott" - írta a Cinemablend kritikusa. A korábbi torontói győztesek közül többen az Oscar-díjig is eljutottak, a kanadai fesztiválról startolt például Az élet szép és az Amerikai szépség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?