Travolta és a hatalmas műmellek

2005.03.03. 18:09
A Variety című szaklap szerint a nagy visszatérő most különleges szerepre készül: a Hajlakk (Hairspray) című film és musical legújabb változatában a főszereplő anyját játssza majd.
John Travolta jó ideje nem szerepelt musicalben. A Pulp Fiction híres, néhány perces twist-jelenete előtt tíz évvel, 1983-ban perdült táncra az Életben maradni-ban, és nem nagyon énekelt az 1978-as Grease óta. Most azonban, ha hinni lehet a filmes pletykáknak, a színész újra zenés darabban tűnik fel. John Waters Hajlakk című kultfilmjéből musical is készült, ami hatalmas sikerrel futott a Broadway-n.

Film, musical, film

Edna (Harvey Fierstein)
Edna (Harvey Fierstein)

Waters 1988-ban forgatta le filmjét Debby Harry-vel, Sonny Bonóval és Ricky Lake-kel, akinek anyját, Edna Turnbladet akkor Divine, az azóta elhunyt híres amerikai transzvesztita játszotta. A nagydarab, rikítószínű ruhákban pompázó Edna szerepét a Broadway színpadán Harvey Fierstein vitte sikerre, szerepéért Tony-díjat nyert. Travolta a hírek szerint arra készül, hogy következő forgatásán hatalmas műmelleket ölt és női ruhába bújva ő is eljátssza Ednát.

"Edna Turnblad nem pontosan az a szerep, amiről John Travolta jutna az ember eszébe" - nyilatkozta David Poland, a Movie City szerkesztőjea New York Postnak. "Sose játszott még hasonlót, de most, hogy felette is eljárt az idő, el kell kezdenie idősebb karakterekben gondolkozni és hátrahagyni a macsózást."

Hatvanas évek

A történet 1962-ben, Baltimore-ban játszódik. A főhős Tracy Turnblad, a kissé túlsúlyos tinédzser, nagy álmát váltja valóra, amikor bejut a Corny Collins Tánc Show-ba. A hírnevét arra használja, hogy egyre gyakrabban beszéljen a nyilvánosság előtt olyan dolgokról, amik a szívét nyomják: ilyen például a fekete amerikaiakat sújtó szegregáció. Tracy ellen összefog az előző nyertes, Amber és Amber befolyásos szülei. Végül mindkét lány indul az 1963-as Miss Auto versenyen, ahol eldől a csatározásuk.

A rendező az elsőfilmes Jerry Mitchell, aki eddig tánckoreográfusként dolgozott a filmiparban. A forgatókönyvet az a Leslie Dixon írja, aki Travolta korábbi sikerfilmje, a Nicsak, ki beszél könyvét is írta. Dixon korábban is dolgozott női ruhába bújt férfiakkal: a Mrs. Doubtfire Robin Williamsszel is az ő munkája volt.

Az ötvenegy éves Travolta szeptemberben kezdi forgatni a Hairspray-t, a gyártó New Line stúdió pedig 2006 karácsonyra tervezi a bemutatót.