Frodóval vágnak vissza

2006.11.21. 14:53
A Mad Max filmek rendezője, George Miller nem először készít gyerekeknek szóló, állatkás filmet. A nevéhez fűződik a birkákat terelő kismalac, Babe kalandjai is. Miller ezúttal animációban meséli el egy számkivetett kispingvin kálváriáját.


Nézze meg az előzetest!
Az énekes-táncos császárpingvineknek Nicole Kidman, Hugh Jackman, Robin Williams és a nemrég elhunyt ausztráliai krokodilvadász, Steve Irwin kölcsönözte a hangját. Robin Williams például Ramont, a bandavezért pingvint játssza, aki spanyolul énekli a My Way-t. Egyedül a főszereplő pingvin nem tud énekelni, szteppelni viszont nagyon, őt Elijah Wood szólaltatja meg.

A filmet az ausztrál George Miller, a Babe és a Mad Max filmek rendezője jegyzi, aki nem csak rendezőként, de producerként és forgatókönyvíróként is részt vett a gyártásban. Rendezőként ez Miller első munkája a 98-as Babe, kismalac a nagyvárosban óta. Az animáció a sidney-i Animal Logic nevű cégnél készült 85 millió dolláros költségvetéssel. A stúdiónak a Táncoló talpak az első egészestés animációsfilmje.

Idegenek szennyezik az óceánt

A Táncoló talpacskákban az énekelni nem tudó kispingvint, Mumble-t kiveti magából a közösség, mert nem tudja a többiekhez hasonlóan a hangjával hívogatni a párját. Mikor csökkeni kezd az anktarktiszi halkészlet, a pingvinek őt teszik meg bűnbaknak. A kis pingvin ezért útnak indul, hogy megtalálja a valódi felelősöket, az "idegeneket", aki lopják a halat és beszennyezik az óceánt. Egyedül a Gloria nevű lánypingvin hisz benne, aki a kolónia legjobb énekese.

A környezettudatos 3D-s rajzfilm George Miller megfogalmazása szerint az emberek felelősségét veti fel, akik a halászattal, az olajkitermeléssel és nem utolsó sorban a globális felmelegedés előidézésével fenyegetik a pingvinek táplálékkészleteit. A vidám énekszámokkal indító rajzfilm a történet előrehaladtával komorabb témákat is érint, a természetvédelem propagálása mellett meglepő módon a vallásoságnak is beint.


Klikk a képre!

A császárpingvinek egy évvel ezelőtt is főszerepet kaptak a mozivásznon, tavaly novemberben itthon is bemutatták a Pingvinek vándorlása című Oscar-díjas természetfilmet, ami a pingvinek gyereknevelésért folytatott küzdelmét mutatja be.