Csak pr-fogás a Tüskevár vége?

2005.08.10. 14:20
"A héten amúgy is befejeződik a forgatás Csongrádon, de nem pénzhiány miatt történik, hanem az előzetes terv szerint" - tájékoztatta az Indexet Sípos Gábor, a Tüskevár hangmérnöke, miután hétfőn a film executive producere Gyovai Szabolcs az Indexnek bejelentette, elfogyott a pénz, félbemarad a film.
"Pénzhiány persze van, hiszen a stáb még nem kapta meg a fizetést, de nem ezért állt le a forgatás, hanem a terv szerint fejeződnek be csütörtökön a munkálatok Csongrádon, és már csak a budapesti belső jelenetek és kis-balatoni külsők vannak hátra" - reagált Sípos Gábor, hangmérnök a hétfői hírre.

Gyovai Szabolcs executive producer augusztus 8-án azt nyilatkozta az Indexnek, hogy elfogyott a pénz, a héten ezért pakol a stáb, félbemaradnak a munkálatok. Elmondása szerint egy hét csongrádi munka még hátra is marad, amit ki tudja, mikor tudnak felvenni.

Az Indexnek a stáb egyik névtelenséget kérő tagja hívta fel a figyelmet a "lavinára", amit Gyovai hétfői nyilatkozata a Tüskevár tizenvalahány fős stábjában elindított. "Eddig normálisan folyt a munka a pénzhiány ellenére, de a nyilatkozat tartalma és módja mindenkit felháborított" - mondta.

Ez nem a Nagy Testvér

Ezután jutott el az Index a hangmérnökhöz, Sípos Gáborhoz, akin keresztül a fő befektető cég, a Nemzeti Filmfinanszírozási Kft. kapcsolatba lépett a produkcióval, és aki számára ezért is "külön kellemetlen" a "pánikkeltés".

PR-fogás a Tüskevár vége?
Dolgozik a stáb
Tekintse meg képeinket!

"Egy ismeretlen valóságshow-szereplő executive producernek állítja be magát - magyarázta Sípos az általános fenntartásokat a hírközléssel. - Ez most nem a Nagy Testvér, hogy egy sajtóreferens előtérbe állítsa magát egy kreált titulussal. Ha viszont valóban előlépett, akkor fizesse ki a stábot, mert az executive azt a producert jelöli, aki pénzt is hoz a kasszába. Szóval akkor, Szabolcs, kérjük a pénzünket!" Gyovai Szabolcs erre annyit reagált, hogy a munkakörével tisztában van, befektetést ő is hozott a produkcióba.

"Másrészt a hír bulvárosan tragikus volt, de nem igaz - folytatta Sípos. - Itt komoly munka folyik, és tény, hogy sokan várják a fizetésüket, de nem ezért áll le a forgatás, hanem az előzetes tervek szerint." A stáb és a színészek közös megegyezéssel az utólagos fizetség reményében dolgoznak, ez már kiderült a múlt heti sajtótúrán is, Szacsvay László színművész például, aki az orvost játssza, azt mondta: "a gázsit majd rendezzük, ahogy tudjuk". Sípos elmondása szerint azonban ez a "mostani hamis híresztelés" arról, hogy félbemarad a forgatás, akár vissza is vetheti a stáb önfeláldozó kedvét vagy akár a befektetők finanszírozó kedvét.

Most akkor folytatódik?

"Valóban úgy próbáltuk meg megcsinálni a többhetes csongrádi forgatást, hogy most csütörtökig befejezzük, de közben vártuk a csodát, hátha tudjuk folytatni, de a csoda nem jött el" - ismerte el Balogh György rendező, hogy Gyovai nyilatkozatával ellentétben nem hirtelen szakadt a produkcióra az a felismerés, amit a múlt heti sajtóeseményen még nem közöltek, hogy Csongrádról augusztus 11-én elköltözik a stáb.

Hogy milyen jelenetek lennének hátra a Kis-Tiszán? "Lenne még itt mit forgatni bőven - válaszolta a rendező. - Iskola részt, természeti részeket. És fogunk is még itt forgatni, ha lesz pénz, csak kisebb stábbal, kamerával". És hogy mikor tudják folytatni a munkát akár Pesten, akár vidéken? "Most egyelőre semmilyen időpont nincs, semmilyen remélt támogatás, nem tudjuk, hogy mikor folytathatjuk. Ez a jövő zenéje."

"A Filmfinanszírozási Kft. támogatásával a hátra maradt hat forgatási napra is megvan a pénz - vélekedett ezzel szemben Sípos. - És több reménybeli befektető is jelentkezett már." Persze az is igaz, hogy csak szponzori támogatásból nem készülhet el egy magyar film, fejtegette, de ez jelen esetben arra elég, hogy ne kelljen tragikus hírveréssel egy évre felfüggeszteni a forgatási munkálatokat.

Pr vagy valóság?

A hangmérnök szerint mindenesetre a hétfői "félbehagyják a Tüskevárt" hír pr-fogás volt a rendező és Gyovai részéről: "Kettejük közös kétségbeesett próbálkozása arra, hogy megszerezzék a költségvetés hiányzó nagy részét."

PR-fogás a Tüskevár vége?
Háttérben Balogh György rendező
Klikk a képre!

"Semmiféle trükközés nincsen - válaszolta a felvetésre a rendező. - Kínlódunk, szenvedünk, hogy egy nagy műből, ami érdekli a közönséget, film legyen." Majd arra utalva, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány elutasította az első félévi pályázatán a tervet és nulla forintos támogatást adtak, megjegyezte: "És még az adófizetők pénzét sem kapjuk meg". "Nem sok pr-fogás van abban, hogy itt szerencsétlenkedünk és két bottal mankózunk" - tette hozzá Balogh.

"Pr-fogás nincs, felkorbácsolt érzelmek vannak, a pénzre várunk - szólt hozzá Gyovai. - De azt szeretném leszögezni, hogy nem pánikot akartam kelteni, és a produkciót mindenképpen befejezzük."

"A stáb utólagos kifizetésében és az utómunkában valóban csak az állami támogatás segíthet, de ez az, ami miatt teljesen fölösleges az ilyen hírverés" - vélekedett végül Sípos.

Mindenesetre augusztusban van az MMK játékfilmes pályázatának következő fordulója, amire a Tüskevár ismét beadta a 100 millió forintos támogatási kérelmet. Akkor dől el a film további sorsa. A Tüskevárat azért is szeretnék 2006-ban bemutatni, mert akkor lesz a Fekete István-regény megjelenésének 50. évfordulója.