Csányi cáfolta, hogy konfliktusa lenne Szabóval

2006.07.02. 17:28
Csányi Sándor főszereplésével készült Rokonok a 28. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) versenyprogramjában indult. A színész bár részt vett a fesztiválon, nem jelent meg a film moszkvai sajtóértekezletén, a hivatalos vetítése előtti meghajláson, sem a vasárnapi zárógálán, ahol egyébként is díj nélkül maradt a Rokonok.
Csányi a moszkvai A-kategóriás fesztiválon csak Goda Krisztina filmjét, a Csak szex és más semmit népszerűsítette, amely versenyen kívül indult a Nemzeti slágerek sorozatban. A Rokonok sajtóprogramjain viszont nem jelent meg. "Hétfői elfoglaltságaim miatt haza kell utaznom Budapestre" - nyilatkozta a magyar színész szombat este Moszkvában, miután a Csak szex és más semmit negyedszer is teltház előtt vetítették az Oktyjabr moziközpontban.

Csányi cáfolta az orosz újságírók azon kérdéseit, mely szerint a Rokonokról való távolléte azt jelzi, hogy konfliktusa lenne a film Oscar-díjas rendezőjével: "A moszkvai szervezők a rendező Szabó István mellett eleve egy férfi és egy nő szereplő részvételét kérték, aminek Oleg Tabakov és Tóth Ildikó tett eleget a terveknek megfelelően" - mondta Csányi, utalva a film férfi mellékszereplője, a Nyikita Mihalkov-filmekben ismertté vált orosz színész és a Jadviga párnájában ismertté vált női főszereplő jelenlétére.

Csányi nem volt jelen a Rokonok pénteki bemutatóján sem, melyen Szabó István Tóth Ildikót méltatta "Európa egyik legjobb színésznőjeként".

Nem nyert

A fődíjért egyébként 17 játékfilm kelt versenyre. A Rokonok díj nélkül maradt a vasárnap esti zárógálán. Az Arany Szent György szobrocskát az ugandai születésű elsőfilmes Otman Karim About Sara (Om Sara, Saráról) alkotása nyerte el, ami egy magánéletét az üzleti karrierért feláldozó svéd nő életének tíz évét mutatja be. Nyikita Mihalkov fesztiválelnök zárszavában nem mulasztotta el méltatni Szabó Istvánt, "aki ezúttal nem kapott ugyan díjat Rokonok című filmjével, de nagyszerű rendező és barát".

Szabó István Apa című alkotásáért 1967-ben nyerte el a moszkvai fődíjat, tavaly pedig életműdíjjal tisztelgett a magyar rendező munkássága előtt a fesztivál.