Film lesz Jack Kerouac kultregényéből

2005.08.05. 12:21
Kerouac Úton című 1957-es regényét sokan akarták már megfilmesíteni. Coppolának és a Che Guevara-film brazil rendezőjének most sikerül.
Coppola produkiós cége, az amerikai Zoetrope, 1979-ben szerezte meg a beat nemzedék alapművének, Az útonnak a megfilmesítési jogát.

"Ezt a regényt a természeténél fogva nagyon nehéz filmre vinni - egészen mostanáig nem találtam meg a rendező és forgatókönyvíró ideális kombinációját. Most végre sikerült" - jelentette be kétszeres Oscar-díjas Coppola, aki az executive produceri feladatokat látja majd el.

Az ideális kombináció pedig nem más, mint Walter Salles rendező és Jose Rivera forgatókönyvíró. A páros készítette 2004-ben a Che Guevara: A motoros naplója című életrajzi filmet, amit nálunk is bemutattak. Salles első angolnyelvű munkája, a Fekete víz című thriller Jennifer Connelly főszereplésével szeptember közepén debütál a magyar mozikban.

Jack Kerouac
Jack Kerouac

Az Úton Sal Paradise története, aki nekivág Amerika útjainak és végigstoppolja a kontinenst. Paradise - aki nem titkolt alteregója a szerzőnek - az utazás során mindenféle figurával találkozik, a legkülönbözőbb módokon szerez magának élelmet és belekóstol a valódi szabadságba.

"Az Úton alapmű, ami egy egész generáció érzéseit fogalmazta meg; a tapasztalatszerzés utáni vágyat, a felülről ránk kényszerített igazságok elutaasítását és azt az elégedetlenséget, ami új utakra indította az embert" - nyilatkozta Salles. "Ugyanolyan modern ma is, mint négy évtizeddel ezelőtt volt" - tette hozzá a rendező.

A casting és a forgatás 2006-ban indul.