Nimródot tényleg izgatja Puskás

2006.11.29. 00:50
A továbbra is Los Angelesben dolgozó Antal Nimródot izgatja a Puskás-film ötlete, de mint mondja, minden a forgatókönyvtől függ. A Kontroll rendezője múlt héten fejezte be a Vacancy című thriller forgatását, amit áprilisban mutatnak be Amerikában. Antal leginkább arra büszke, mit sikerült kihoznia Luke Wilsonból, a Szuper exnőm című vígjáték béna expasijából.
"Három hónapja kerestek meg először. Én annyit mondtam, hogy természetesen izgat a téma, de minden a forgatókönyvön és az időzítésen múlik - reagált Antal Nimród arra, hogy miután az Index négy hónapja megírta, hogy őt szeretnék az alkotók a rendezői székbe, a neve lassan összefonódik a Puskás-filmmel. "Pedig még nem láttam a forgatókönyvét, és csak akkor vállalom el, ha jó." Megkérdeztük, mi keltette fel az érdeklődését ebben a focis témában. "Ez sokkal több, mint foci, ennek az embernek a története igazi csoda volt. Puskás a focin túl érdekes ember" - válaszolt a tengerentúlról.

Áprilisban akasztják a hóhért

Antal Nimród júliusban kezdte forgatni a Vacancy-t, a film utómunkálatai továbbra is Los Angeleshez kötik, a bemutató április 20-án lesz az Államokban. "Pénteken fejeztük be a filmet, de még több hónap munka van vele - magyarázta. - A stúdió mindent megengedett. Azt csináltam, amit akartam. Jó érzéseim vannak vele kapcsolatban, bár elég kötelet adtak ahhoz, hogy felakasszam magam" - festett ellentmondásos képet a várakozásairól.

Akkor nem kellett kompromisszumokat kötni?, kérdeztünk naivan. "Várnék még ezzel a kijelentéssel, jön még a vágás" - válaszolta, majd hozzátette - Idáig annyi kreatív kontrollom volt, mint a Kontrollban."

A Vacancyben eredetileg Sarah Jessica Parker és Luke Wilson játszotta volna az egymástól elhidegült házaspárt, akiket egy elhagyatott motelben átélt szörnyűségek hoznak újra össze. De a Szex és New York sztárját Kate Beckinsale, az Underworld vámpírlánya váltotta.

Megdolgozta Luke Wilsont

"Nagyon tehetséges mind a kettő, és jól működtek együtt" - értékelte Nimród a Beckinsale-Wilson páros közös játékát, majd a hollywoodi színészekkel való munkakapcsolatról kérdeztük - "Két-három percig izgultam az első napon, de a munka átvette a folyamatot. Luke Wilson játékára kifejezetten büszke vagyok. Őt a nézők humoros filmekből ismerik, így neki is kihívás volt egy másfajta játékot hozni. Szerintem a nézők is meg fognak lepődni".

Puskás doku a 80. évfordulóra
A Puskás-filmmel kapcsolatban Neményi Ádámot, a tervezett film producerét is megkerestük, aki elárulta, ha Antal Nimród nem tud hazajönni, ők utaznak ki hozzá Los Angelesbe. A rendező a Sony stúdióját is megmutatná nekik, ahol forgatott. A szereposztásról és a rendező személyéről viszont a forgatókönyv elkészülte után döntenek, amit a szerző, Szöllősi György, a Nemzeti Sport újságírója karácsonyra ígért.

A Puskás-film előtanulmányaként készülő dokumentumfilmet a mozikban is bemutatnák. "Ezt Puskásnak szerettük volna átadni a nyolcvanadik születésnapjára, de így csak a születése 80. évfordulójára lesz kész, 2007 áprilisában. A rendező Almási Tamás" - tudtuk meg Neményitől.

Júliusban Nimród még azt nyilatkozta a Cinematrixnak, hogy szeretné a magyar operatőrét magával vinni. Ez végül nem jött össze, így megkérdeztük, hogy sikerült együttműködnie a lengyel származású Andrzej Sekulával, aki nem mellesleg a Kutyaszorítóban, és a Ponyvaregény operatőre is volt. "Maximálisan együttműködött velem, sokat beszélgettünk a filmről, és azt mondta, hogy azt szeretné a filmvászonra rakni, ami az én fejemben van" - magyarázta Nimród.

Snuff szex és egyéb szex

"Klasszikus thrillert próbáltunk csinálni, ami feszültségre törekszik - írta körül kérésünkre a film stílusát - Azt hiszem, sikerült. Ez nem horror. Ha öt másodpercig van benne vér, akkor sokat mondok. Szex sincsen benne, mert a snuff filmnek meg a szexnek nincs köze egymáshoz. És egyéb szex sincsen" - jegyezte meg már nevetve.

"Mindenképp jövök haza, mert hiányzik Magyarország, honvágyam van - mondta - Viszont muszáj ezeket a lehetőségeket most kihasználni, kipróbálni." Nem tudja, hogy a következő filmje magyar lesz-e vagy amerikai, annyi biztos, hogy mind a két országban szeretné folytatni. "Volt két magyar filmtervem, amik nagyobb költségvetést igényelnének, de Hutlassa Tamással, a Kontroll producerével úgy döntöttünk, hogy egy kifejezetten kis költségvetésű filmmel kellene elindulni. Ötlet rengeteg van" - zárta a beszélgetést.