Dobó Kata: 'Úgy érzem magam, mint versenyló a start előtt'

2006.03.09. 21:07
Hónapokig tartó előkészületek után megkezdődtek Andy Vajna Szabadság, Szerelem című filmjének forgatási munkálatai. Csányi Sándor és Fenyő Iván a BVSC-ben játssza az 1956-os szovjet-magyar meccset.
Goda Krisztina rendező irányításával csütörtökön kezdte el a Szabadság, szerelem teljes stábja a forgatást a Szőnyi úti BVSC uszodában, amit egy hétre Melbourne-né változtattak. Már vasárnap megkezdődött az 1956-os olimpiai elődöntő, a legendás szovjet-magyar meccs akciójelenetek előkészítése a vízilabdastadionban.


Goda Kriszta és Csányi
Klikk a képre!
"Úgy érzem magam, mint a versenyló a start előtt - mesélte Dobó Kata, a főszereplő műegyetemista lány megformálója -, minden idegszálammal a feladatra koncentrálok, igyekszem beleolvadni a figurámba. Már vagy százszor olvastam a forgatókönyvet, az elmúlt másfél hónapban folyamatosan próbáltam Goda Krisztával, és Lázár Kati is segít a felkészülésben."

A sajtónak csak február 27-én jelentették be a szereposztást. A főszerepet, a magyar vízilabdaválogatott játékosát, Dobó szerelmét Fenyő Iván, egy másik vízilabdázót Csányi Sándor játssza. A főszereplők fiktívek, az ötvenhatos válogatottnak egyik tagját sem emelték át a forgatókönyvbe.

Fenyő Iván utánaolvasott

"Pontosan képbe akartam kerülni, a forgatás előtt sokat olvastam, archív felvételeket néztem 1956-ról - nyilatkozta Fenyő Iván a bordó fürdőköpenyben. - Szeretném, hogy minden felvétel nagyon hiteles és izgalmas legyen; igazán nagy megtiszteltetés, hogy magyar pólóst alakíthatok, aki ráadásul olimpiát nyert, miközben itthon tombolt a forradalom."

"Egyelőre számomra a legizgalmasabb dolog találkozni és együtt dolgozni az olimpiai és világbajnok vízilabdacsapattal - tette hozzá Csányi Sándor. A 2004-es olimpiai bajnokcsapat közül Szécsi Zoltán, Székely Bulcsú és Kiss Gergő is csatlakozik a stábhoz. - Nagyon jó fejek, szerények és segítőkészek. Öröm látni, mennyire élvezik, hogy színészkedhetnek, és egy új dologban próbálhatják ki magukat."

"A stáb szokatlanul profi"

Forgatási menetrend:
A BVSC-ből a stáb a Műegyetemre, majd a margitszigeti Hajós Alfréd uszodába költözik. Ezután jön a Kossuth tér, majd a többi budapesti helyszín. A tervezett utolsó forgatási nap május 9. lesz. Több ezer statiszta és 48 színész dolgozik majd a 90 fős stábbal.
"Óriási kihívás számomra, hogy én rendezhetem ezt a filmet - mondja Goda Krisztina, aki első filmjével, a Csak szex és más semmivel hónapokig szerepelt a budapesti top10-es listán. - A magyar filmiparban szokatlanul nagy méretű és nagyon profi stábbal, valamint kiváló színészgárdával dolgozhatok együtt ebben a feszített tempójú produkcióban. Izgalmas, nehéz néhány hónap áll előttünk."

"Az a célunk, hogy a film a nézők érzelmeire hasson - tette hozzá végül Andy Vajna, a film producere - Hitelességre törekszünk, átélhető filmet szeretnénk csinálni, olyat, ami egyformán izgalmas minden generációnak."

A munkálatok előreláthatólag kilenc hétig tartanak; a teljes egészében magyar stáb eredeti helyszíneken, így a Parlamant előtt, a Műegyetemen, a Bem téren és a Hajós Alfréd uszodában is forgat. Melbourne-ben nem. A hazai gyakorlatban szokatlan módon már a forgatás első hetében munkához láttak az utómunkával foglalkozók, vágók és trükkmesterek is.

A film költségvetéséről nem adtak tájékoztatást, de az 56-os tematikájú filmek közül a legnagyobb támogatást, 150 millió forintot az Andy Vajna vezetésével készülő Szabadság, szerelem kapta a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) pályázatán. Forgatókönyvének első változatát Hollywood egykor legdrágább sztárszerzője, a magyar származású Joe Eszterhas írta, Gárdos Éva vágó-rendező, Bereményi Géza és Divinyi Réka pedig a dialógusokat jegyzik.