Készül a Valami Amerika 2.

2007.03.30. 13:45
Miután Herendi Gábor melodrámája, a Lora a vártnál sokkal kevesebb nézőt vonzott, a rendező visszatér első, legsikeresebb filmjéhez.

Még játsszák a mozik előző filmjét, a Lorát, de Herendi Gábor már a Valami Amerika folytatásán dolgozik. "Minden színész boldogan csatlakozott a dologhoz, és a csillagok állása is úgy alakult, hogy belevágtunk" mondta a rendező. A tervek szerint Szabó Győző, Hujber Ferenc, Oroszlán Szonja és Pindroch Csaba a második részre újra összeáll. "A szerződéseket még nem írtunk alá." Szervét Tibor és Hámori Gabriella is visszatér?, kérdezzük. "Szervét biztos, Hámori nem biztos. És Terka nénit kénytelenek leszünk nélkülözni Schütz Ila halála miatt."

A történetről még nem árult el részleteket Herendi. A forgatókönyv első verzióját Harmat Gábor írta, hozzá csatlatkoznak az eredeti szerzői, Herendi Gábor és Márton Gyula. "Most keressük a szponzorokat, befektetőket - mondja a rendező, - és abszolút érződik, hogy az eltelt hat év ellenére a Valami Amerika még mindig nagy brand. Akárhová megyek az ötlettel, csillogó szemekkel fogadnak."


A Valami Amerika 2001-ből: Hujber Ferenc, Pindroch Csaba, Szervét Tibor és Szabó Győző

Az első film 200 millió forintból forgott, a másodikat 300 milliós költségvetéssel készítenék, ennek egyelőre ötven százaléka áll rendelkezésükre.

Nyereséges volt

A Valami Amerikát 2001-ben több mint ötszázezer néző látta, ezt a rendszerváltás utáni időszakban a Miniszter félrelép múlta felül, és a "Csinibaba vagy a Valami Amerika a második legnézettebb" - összegzi az elmúlt tíz éves közönségfilmtermést Herendi, majd azt is elárulja, hogy első rendezése nyereséggel zárt, ami főleg a dvd-eladásoknak köszönhető: 85 ezer példány kelt el belőle.

A februárban bemutatott Lora eddig 70-80 ezer nézőt érdekelt, ami messze alulmarad a Valami Amerika, vagy a Magyar Vándor mögött. "Ezzel kicsit megbukott a feltételezés, hogy be lehet vinni a nézőt olyan magyar filmre, ami nem vígjáték, de nem kell feladni - fűzi a korábbiakhoz képest gyenge eredményhez a rendező. - De pont az a véleményem, hogy kell még ilyen filmet csinálni, mert nem tudja a magyar néző, hogy a léteznek más műfaji filmek, amik élvezhetőek számára. A Lora ezt próbálta meg első körben, de sokkal többre számítottam."

A bevált recepthez viszont állítása szerint nem azért nyúlt vissza Herendi, mert a melodrámának szánt Lora nézettsége csalódást okozott. "Nagyon nagy volt a nyomás a közönség részéről" - indokolja a Valami Amerika folytatását, majd később hozzáteszi, hogy "az eső rész végén jól feladtuk a labdát". A folytatásban ezek szerint kiderül, mire költik el a testvérek a lottónyereményt.