Ki a filmvilág legdögösebb vámpírnője?

2008.11.30. 13:28

A héten bemutatott Alkonyat című filmben csak egy tinilány vágyakozik a vámpír csókjára, de hogy ne legyünk dögös vámpírnők nélkül: listázzuk a legjobbakat. Bram Stoker 1897-es regénye óta ők is ugyanúgy részei a Drakula-mítosznak, mint a kihegyezett fakaró, a fokhagyma, meg a koporsóban alvás. Összegyűjtöttük a filmtörténet legszebb vérszívóit. Szavazzon!

Angie Everhart

Angie Everhart, a gyönyörű bugyimodell játszotta Lilithet, a mocskos szájú vámpírnőt a 96-os Mesék a kriptából: Vérbordély című trancsírhorrorban, amiben még Erika Eleniakot is letaperolta. A film amúgy kísértetiesen hasonlít az ugyanekkor készült Alkonyattól pirkadatigra: a vámpírnők egy kuplerájban lakmároznak a szexéhes kuncsaftokból, de jön a tökös főhős (Dennis Miller), és cafatokra robbant minden vérszívót néhány fakaróval, meg a szenteltvízzel töltött vízipisztolyával. A Mesék a kriptából alkotói eredetileg egy halloweeni mozitrilógiát akartak készíteni, de 21 millió dolláros bevételt hozó, 95-ös Démonlovag után a Vérbordély csak 5,6 milliót szedett össze, így a harmadik rész sohasem készült el.

Elena Anaya

Elena Anaya Drakula egyik feleségét, Aleerát játszotta a 2004-es Van Helsingben. A 275 milliós bevételt összehozó filmben Stephen Sommers összegyúrta Coppola Drakuláját a Szövetséggel és az Alkonyattól pirkadatiggal. Van Helsing (Hugh Jackman) elintézi Mr. Hyde-ot meg Frankensteint, aztán a fakaró-géppuskájával leteríti az erdélyi fővámpírt, meg a szeretőit. Elena Anaya a filmben ugyanazt a hibát követi el, amit Salma Hayek, legyőzhetetlen, dögös nőből átalakul könnyen felaprítható, puhatestű gumiszörnnyé.

Görög Zita

Ameliát, a vámpírkirálynőt az első Underworldben elég gyorsan széttépték a vérfarkasok, de rajongói nyomásra bekerült az Underworld Evolutionbe is. Itt már több szerep jutott Görög Zitának, hat percen keresztül teljes lovagi páncélzatban, nyílpuskával vadászhatott farkasemberekre a film nyitójelenetében. Pedig nem is szereti a vérengzős, széttépős dolgokat.

Kate Beckinsale

Selene, az Underworld latexszerkóba bújt, ciki félmagassarkúban ugrándozó vámpírlánya egy farkasemberbe zúgott bele, aki a vérszívók ősi ellensége, ezért két filmet is végig kellett lövöldözniük. Az Underworld 2003-as első részét még Budapesten forgatták, Kate Beckinsale a nyitójelenetben a Ferenciek terén a Klotild-palotából ugrott ki, Scott Speedman, a farkasember meg a Lakatos József u. 39-ben lakott. A 2006-os második rész Kanadában készült, ahol azért annyira nem lehetett hideg, mert Beckinsale levetkőzött az egyik jelenetben. A jövőre mozikba kerülő Underworld: Rise of the Lycans már Új-Zélandon forgott.

Kristanna Loken

A Terminátor 3 kiborgnője mindenkit lefejező és kibelező, félig vámpír szexdominává változott a 2005-ös BloodRayne-ben. A XXI. század Ed Woodjának nevezett Uwe Boll filmje ugyanúgy megbukott a pénztáraknál, mint a többi játékadaptációja (a 20 millióból forgatott Egyedül a sötétbennek 5 millió dollár bevétele volt, a 60 millióból készült Dungeon Siege-nek 4,5 millió). Mindez nem rettenti el a német gagyigyárost, pláne, mert az állam támogatja: tavaly leforgatta a Bloodrayne 2-t, Kristanna Loken helyett Natassia Malthe-tal a főszerepben, jövőre pedig jön a harmadik rész.

Monica Bellucci

Monica Bellucci Coppola 92-es Drakulájában a vámpír (Gary Oldman) egyik szeretője volt, de ez nem akadályozta meg abban, hogy elcsábítsa Keanu Reevest. Pechjére bepróbálkozott Van Helsingnél (Anthony Hopkins) is, de a vámpírvadász-filozófus átdöfte a szívét egy karóval, és a várárokba dobta a levágott fejét. Lugosi Béla 1931-es Drakulája óta több száz filmben bukkant fel a vérszívó erdélyi gróf alakja. Coppola viszont visszanyúlt az eredeti, Bram Stoker-regényhez: a történet 1897-ben játszódik, a szereplők hosszú leveleket és naplóbejegyzéseket írnak. De megérte ragaszkodni a korhű viktoriánus hangulathoz, a film elnyerte a legjobb smink és a legjobb jelmez Oscar-díját.

Olga Kurylenko

Kedvenc Bond-lányunk, Olga Kurylenko a 2006-os Párizs, szeretlekben alakított vámpírt. A film Alfonso Cuarón, Gus Van Sant, a Coen-testvérek, és 18 másik rendező néhány perces, szerelmes témájú jelenetéből áll össze. Vincenzo Natali kisfilmjében (Quartier de la Madeleine) a bizarr kontaktlencsés Olga Kurylenko halálosan beleszeret Elijah Woodba, de előtte még kiszívja az összes vért Wes Cravenből, a Rémálom az Elm utcában és a Sikoly-filmek rendezőjéből.

Peta Wilson

A 2003-as Szövetség vámpírlányát eredetileg Monica Bellucci játszotta volna Peta Wilson helyett, de a rendező, Stephen Norrington csak az Afrika-kutatót alakító Sean Connery sztárgázsiját tudta kifizetni a 78 milliós költségvetésből, nagy női sztárra már nem futotta. A film alapjául szolgáló Alan Moore-képregényben a leghíresebb ponyvahősök az 1890-es években ténykednek. Mina Harker is itt van a Drakulából, akit megharapott a gróf, és a filmben már halhatatlan vérszívó, így látványosan verekedhetett az örökéletű Dorian Gray-jel.

Salma Hayek

Salma Hayek Satanico Pandemonium kígyós tánca a 96-os Alkonyattól pirkadatigból vonzotta a legtöbb nézőt. A rendező, Robert Rodriguez tanácsára a színésznő nem tanult be semmilyen koreográfiát a jelenethez, és öt kilót felszedett a tánchoz. Igazából retteg a kígyóktól. Satanico Pandemonium az eredeti forgatókönyvben még Blonde Death volt, de Tarantino látta Salma Hayeket bikiniben táncolni a Négy szobában, és azonnal átírta a karaktert. A nevet egy 75-ös mexikói horrorfilmből lopta, amit még a videotékás időkben nézett rongyosra (az Alkonyattól pirkadatig cím meg egy motel neonreklámja volt). A filmhez egyébként készült két folytatás is, de csak az Alkonyattól pirkadatig 3-hoz volt köze Rodrigueznek: ő és az unokatestvére, Álvaro Rodríguez írták a forgatókönyvet.

Sharon Tate

Az eredetileg szőke Sharon Tate az 1967-es Vámpírok báljában vörös parókában szédítette el a fiatal Roman Polanskit. És nemcsak a vásznon: a forgatás után egy évvel már össze is házasodtak. Sajnos a boldogságuk nem tartott sokáig, a színésznőt 69-ben négy barátjával együtt brutális módon gyilkolta meg a Manson banda három tagja. Mindössze 26 éves volt és nyolchónapos terhes Polanski gyermekével. Az összeesküvés-elméletek hívei máig Polanskit gyanúsítják a gyilkosságokkal, aki a Rosemary gyermeke című film után végezni akart sátánista feleségével, és annak korábbi szeretőjével, Jay Sebringgel.