Aliz
6 °C
14 °C

Díjaztak egy magyar filmet Velencében

2008.09.05. 17:52
A 65. Velencei Filmfesztivál idén minden jel szerint alulmaradt a néhány nappal később induló Torontói Filmfesztivállal szemben. A versenyprogramból eddig egyedül a mindig zseniális japán rajzfilmes, Hayao Miyazaki meséje és egy etióp dráma emelkedett ki.

Bár a Velencei Filmfesztivál nyitja az Oscarig tartó díjkiosztó-szezont, idén a zárás előtt egy nappal még csak egyetlen Oscar-esélyes tűnt fel a mezőnyben. Pedig néhány éve a Brokeback Mountain is az itt kapott lendülettel jutott el a három Oscarig. Most a melegdráma egyik szereplője, Anne Hathaway nyűgözte le a kritikusokat a Bárányok hallgatnak rendezőjének új filmjében, a Rachel Getting Marriedben. "A család fekete bárányaként élete legjobb alakítását nyújtotta - lelkendezett Az ördög Pradát visel főszereplőjének játékáért Emanuel Levy, filmkritikus. - A lazán szerkesztett film viszont engem nem győzött meg, de Cassavetesnek és Altmannak biztos bejött volna."

Anne Hathaway csókot küld. Klikk!

„Még csak szeptember van, és ha már most belemerülnék az esélylatolgatásba, akkor a karácsonyt nem élném túl” – mondta a pozitív kritikák után Hathaway, aki a filmben drogfüggőként kelti a feszültséget a testvére esküvőjén. Az Oscar-esély persze azt is jelenti, hogy a 26 éves színésznőt Velencében is díjazhatják.

Charlize Theron a rossz filmből is kitűnt

A színésznők közül még Charlize Theron alakítását dicsérték a Bábel forgatókönyvírójának első rendezésében. Maga a film, a The Burning Plain viszont a nagy várakozások ellenére csalódást keltett. A legjobb férfiszínésznek járó díjra a reakciók alapján Jeremy Renner, a 28 héttel később színésze számíthat, aki Kathryn Bigelow iraki háborús filmjében, a The Hurt Lockerben aknákat hatástalanít.

A fődíjra leginkább a 67 éves Hayao Miyazait tartják esélyesnek. A japán rajzfilmes mester a Kis Hableány történetét dolgozta fel újra a Ponyo on the Cliffben. Ha nyer, akkor zsinórban a negyedik évben viszi ázsiai filmes a fődíjat. Miyazaki A vándorló palotával már indult egyszer az Aranyoroszlánért, de akkor a Vera Drake nyert.

A fődíj sorsába nagy eséllyel egy etióp film is beleszólhat, a Teza, ami világ legrégebbi fesztiváljának első afrikai fődíjasa lehetne. A film főhőse egy értelmiségi, aki Etiópiában és Németországban harcol az erőszak ellen.

Az olasz sajtó közben az egyik hazai versenyfilmnek szurkol. A Birdwatchers amerikai indiánokról szól, akik jobb lehetőség híján gazdag farmereknek dolgoznak megalázó körülmények között, és a turisták kameráinak pózolnak. A premiert Natalie Portman dobta fel fekete estélyiben. A díjak sorsába még a Rekviem egy álomért rendezője is beleszólhat, a Mickey Rourke-al forgatott bokszolós filmjét ma este vetítik.

Díjazták az egyetlen magyart

A rövidfilmes díjakat viszont már csütörtökön kiosztották, és itt a fesztivál egyetlen magyar versenyfilmjéért az amerikai Karchi Perlmann kapott elismerő oklevelet. Bár a rendező külföldi, a Vacsora című kisfilmet itthon forgatták Molnár Piroskával, és a producere P. Koltai Gábor, Koltai Róbert fia. A kisfilmes Aranyoroszlánt a mexikói Land and Bread vitte. A játékfilmes díjakat két nappal később, szombat este osztják ki.

Natalie Portman aranyoroszlánnal. Klikk!

A rövidfilmes szekcióban mutatták be Natalie Portman első rendezését is, az Eve-et. „Két film között annyi az üresjárat, hogy az ember ösztönösen keresi a lehetőséget, hogy kiadja magából a kreatív energiákat” – mondta a színésznő. „Pozitív visszhangot kapott a Lidón Portman 22 perces kisfilmje, amiben egy lány megzavarja a nagymamája randiját” – írta a Hollwood Reporter. Portmant mégsem a filmért, hanem a humanitárius tevékenységéért díjazták Velencében. A díjjal ötvenezer dollár is járt azért, hogy a színésznő a tanzániai Jane Goodall Intézet tevékenységét támogatja, és ezt az összeget is nekik ajánlotta.

Marco Müller fesztiváligazgató közben megtalálta az ellenszert a Torontói Filmfesztivállal kialakult rivalizálásra is. Jövőre jópár nappal később, szeptember 2-án indulnak. Ezzel a lépéssel kényszerítenék rá a filmeseket, hogy válasszanak az egymással párhuzamosan zajló velencei és torontói fesztivál között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?