David Lynch újra Velencében

2006.08.04. 12:24
A Velencei Filmfesztivál történetében először idén huszonegy versenyfilm első vetítése egyben azok világpremierje is lesz. Az Arany Oroszlánért olyan nevek indulnak, mint Stephen Frears, Darren Aronofsky, Emilio Estevez, Emanuele Crialese és Alfonso Cuaron. Magyarok közül Nemes Gyula vesz részt az Egyetleneim című filmmel.

"Minden filmet megszereztünk, amit meghívtunk" - jelentette be a rendezvény művészeti igazgatója, Marco Mueller a 63. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a Rómában megrendezett sajtókonferenciáján. A fesztivál népszerű a producerek és az ügynökségek között, ezt az is mutatja Mueller szerint, hogy az előszelekció során idén 1429 filmből választhatták ki a legjobbakat a zsűritagok. 27 országból érkeztek alkotások, köztük most először Csádból és Thaiföldről is indulnak a díjakért. Nemes Gyula Egyetleneim című filmje is versenybe száll a Jövő Oroszlánja valamint a kritikusok díjáért. A hivatalos versenyprogramban 62 filmet vetítenek.

Az Egyesült Államok tizenhárom, Olaszország tíz, Japán hat, Franciaország négy filmmel képviseli magát. Tizenegy országból tizenegy elsőfilm verseng a Lion of the Future elismerésért. A rangos esemény nyitófilmjének Brian De Palma The Black Dahlia című filmjét kérték fel, amely a hagyománnyal ellentétben a versenymezőny tagja lesz. Záróakkordként pedig az orosz Pavel Lounguine Ostrov című alkotását vetítik Velencében.

A versenyszekcióban indul az Arany Oroszlánért Stephen Frears angol-francia-olasz koprodukcióban készült filmdrámája, az angol királyi család tragédiáját feldolgozó The Queen. Az alkotás a Diana hercegnő halálát követő időszakot és a hozzátartozók ellentmondásos reakcióit vizsgálja. II. Erzsébet királynő szerepét Helen Mirren ölti magára, partnerei James Cromwell és Michael Sheen.

Versenyen kívül láthatja a közönség Kenneth Branagh legújabb filmjét, a The Magic Flute címűt, ami Mozart Varázsfuvolájának legújabb adaptációja lesz. Taminót Joseph Kaiser, Paminát Amy Carson alakítja, Papageno Benjamin Jay Davis, az Éj királynője Lyubov Petrova lesz, Sarastro szerepébe pedig René Pape bújik.

Ugyanebben a szekcióban vetítik David Lynch Inland Empire-jét. A Los Angeles környéki völgyben játszódó történet a megszokott műfaj: misztikus dráma lesz egy bajba jutott nővel a középpontjában. A mester Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux, Julia Ormond színészeket kérte fel a főbb szerepekre. A film különlegessége, hogy Lynch csak az alaptörténetet írta meg előre, a részletes forgatókönyvet nem, hanem az egyes jelenetek előtt dolgozta ki az éppen soron következőt.

A The Queen, a The Magic Flute és az Inland Empire a Budapest Film forgalmazásában lesz látható. Ősszel kerül itthon a mozikba.