Aliz
6 °C
14 °C

Aronofsky kapta az Arany Oroszlánt

2008.09.06. 20:52
Darren Aronofsky 39 éves amerikai rendező nyerte el a szombaton a 65. Velencei Filmfesztiválon a legjobb filmért járó Aranyoroszlán díjat.

Aronofsky A birkózó (The Wrestler) című, megrázó alkotásával vette le lábáról a zsűrit. A film címszereplője, Mickey Rourke a birkózó pástok egykori királyát alakítja. Ezüstoroszlán díjat ifjabb Alekszej German orosz filmes kapta Bumazsnij szoldat című művéért, amely a világűr orosz meghódításának kezdeteiről szól.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Silvio Orlando olasz színésznek ítélték oda, a legjobb színésznő a francia Dominique Blanc lett. Orlando az Il papá di Giovanna című filmben játszott, egy gyötrődő apát megformáló szerepéért, míg Blanc a L,Autre című filmben, egy őrülten féltékeny nő szerepében nyújtott alakításáért kapta a Volpi kupát. Az előbbit Pupi Avati rendezte, míg az utóbbit Patrick Mario Bernard és Pierre Trividic. A külön Oroszlán-díjat a német Werner Schroeter kapta a Nuit de chien című francia versenyfilmért, amelyet a zsüri tagjai "újítónak, kompromisszumok nélkülinek és gyakran provokatívnak" találtak.

A zsűri különdíját az etióp Haile Gerimának ítélték oda, Teza című történelmi drámájáért, amely a múlt század 80-as éveiben játszódik, és a kelet-afrikai ország tragikus politikai múltját dolgozza fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?