Aronofsky kapta az Arany Oroszlánt

2008.09.06. 20:52
Darren Aronofsky 39 éves amerikai rendező nyerte el a szombaton a 65. Velencei Filmfesztiválon a legjobb filmért járó Aranyoroszlán díjat.

Aronofsky A birkózó (The Wrestler) című, megrázó alkotásával vette le lábáról a zsűrit. A film címszereplője, Mickey Rourke a birkózó pástok egykori királyát alakítja. Ezüstoroszlán díjat ifjabb Alekszej German orosz filmes kapta Bumazsnij szoldat című művéért, amely a világűr orosz meghódításának kezdeteiről szól.

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Silvio Orlando olasz színésznek ítélték oda, a legjobb színésznő a francia Dominique Blanc lett. Orlando az Il papá di Giovanna című filmben játszott, egy gyötrődő apát megformáló szerepéért, míg Blanc a L,Autre című filmben, egy őrülten féltékeny nő szerepében nyújtott alakításáért kapta a Volpi kupát. Az előbbit Pupi Avati rendezte, míg az utóbbit Patrick Mario Bernard és Pierre Trividic. A külön Oroszlán-díjat a német Werner Schroeter kapta a Nuit de chien című francia versenyfilmért, amelyet a zsüri tagjai "újítónak, kompromisszumok nélkülinek és gyakran provokatívnak" találtak.

A zsűri különdíját az etióp Haile Gerimának ítélték oda, Teza című történelmi drámájáért, amely a múlt század 80-as éveiben játszódik, és a kelet-afrikai ország tragikus politikai múltját dolgozza fel.