Elindult a 62. Velencei Filmfesztivál

2005.08.31. 20:07
A hongkongi Tsui Hark rendezőnek Hét kard (Seven Swords) című filmjével nyílt meg szerda este a 62. velencei filmfesztivál. A rövidfilmek versenyében indul Iványi Marcell Ballada című alkotása.

Az idei Nemzetközi Filmművészeti Mustrán szándékosan reflektorfénybe állítják Ázsiát, néhány filmcsillag rendezőként szeretné elkápráztatni a közönséget. A nagyszámú híresség jelenléte miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be.

A legnagyobb név most George Clooney, akinek Jó éjt és sok szerencsét! (Goodnight and Good Luck) című filmjét komoly esélyesnek tartják a fődíjra, az Arany Oroszlánra. A fekete-fehér alkotás - amelyben a rendező maga is játszik - főhőse Edward R. Murrow tévés műsorvezető, aki nagy szerepet játszott abban, hogy a kommunistaellenes McCarthy szenátor, az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság atyja, megbukott.

Kardok, biztonság

A nyitófilmet, Tsui Hark Hét kardját versenyen kívüli filmként vetítik szerda este, és a meghirdetett ázsiai hangsúly keretében Peter Ho-sun Chan rendező Talán szerelem (Perhaps Love) című munkája zárja a fesztivált - szintén versenyen kívül - szeptember 10-én.

Tsui Hark brutális akcióelemekben, kápráztató akrobatikus mutatványokban bővelkedő és valószínűleg soha nem létezett fegyvereket bemutató hősdrámája, a Hét kard, a XVII. századi Kínában játszódik. Hét gazdag embernek egy falu megmentéséért és egy olyan rendelet elleni küzdelmét beszéli el, amely betiltotta a harcművészetek gyakorlását. Tsui szerint filmje tisztelgés Kuroszava 1954-ben készült klasszikus alkotása, a Hét szamuráj előtt, de nem újrafeldolgozása annak.

Marco Müller olasz filmproducer, fesztiválrendező elmondta: a legnagyobb teremben bemutatandó filmek számát csökkentették az eredeti tervben szereplőhöz képest, hogy a biztonsági személyzetnek a vetítések között legyen ideje átvizsgálni a helyiséget. Számos rendőr, tűzszerész, búvár vigyáz a biztonságra, és az óvatosság jele az is, hogy szemben a tavalyi 71 alkotással az idén csak 54 egész estét betöltő film szerepel a programban.

Magyar rendező a versenyben

Iványi Marcell 12 perces Balladája a Corto Cortissimo nevű szekcióban kel versenyre a velencei oroszlánért és a legjobb európai film díjáért. Iványi 1996-os műve, az egy snittből álló hatperces Szél, a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, a rendező pedig meghívást kapott a mustra féléves szakmai műhelymunkájára, amelynek ő volt az első magyar résztvevője.

A Balladát Giuseppe Pellizza da Volpedo Il quarto stato című 1901-es festménye ihlette. A minimalista film egy festményhátterek által kreált világban meséli el balladisztikus történetét.

Sztárok

A fesztiválzsűri elnöke Dante Ferretti olasz díszlettervező, aki legutóbb Oscar-díjat kapott az Aviator című fílm díszleteiért. Már most ismert, hogy Mijazaki Hajao világhírű japán rendezőnek és Stefania Sandrelli olasz színésznőnek életművükért odaítélik az Arany Oroszlánt.

George Clooney-n kívül olyan sztárokat várnak idén Velencébe, mint Gwyneth Paltrow, Ralph Fiennes, Kate Winslet, Susan Sarandon, Matt Damon és Tim Robbins. A rangos mustra nagydíját tavaly Mike Leigh műve, a Vera Drake nyerte.