Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elindult a 62. Velencei Filmfesztivál

2005.08.31. 20:07
A hongkongi Tsui Hark rendezőnek Hét kard (Seven Swords) című filmjével nyílt meg szerda este a 62. velencei filmfesztivál. A rövidfilmek versenyében indul Iványi Marcell Ballada című alkotása.

Az idei Nemzetközi Filmművészeti Mustrán szándékosan reflektorfénybe állítják Ázsiát, néhány filmcsillag rendezőként szeretné elkápráztatni a közönséget. A nagyszámú híresség jelenléte miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be.

A legnagyobb név most George Clooney, akinek Jó éjt és sok szerencsét! (Goodnight and Good Luck) című filmjét komoly esélyesnek tartják a fődíjra, az Arany Oroszlánra. A fekete-fehér alkotás - amelyben a rendező maga is játszik - főhőse Edward R. Murrow tévés műsorvezető, aki nagy szerepet játszott abban, hogy a kommunistaellenes McCarthy szenátor, az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság atyja, megbukott.

Kardok, biztonság

A nyitófilmet, Tsui Hark Hét kardját versenyen kívüli filmként vetítik szerda este, és a meghirdetett ázsiai hangsúly keretében Peter Ho-sun Chan rendező Talán szerelem (Perhaps Love) című munkája zárja a fesztivált - szintén versenyen kívül - szeptember 10-én.

Tsui Hark brutális akcióelemekben, kápráztató akrobatikus mutatványokban bővelkedő és valószínűleg soha nem létezett fegyvereket bemutató hősdrámája, a Hét kard, a XVII. századi Kínában játszódik. Hét gazdag embernek egy falu megmentéséért és egy olyan rendelet elleni küzdelmét beszéli el, amely betiltotta a harcművészetek gyakorlását. Tsui szerint filmje tisztelgés Kuroszava 1954-ben készült klasszikus alkotása, a Hét szamuráj előtt, de nem újrafeldolgozása annak.

Marco Müller olasz filmproducer, fesztiválrendező elmondta: a legnagyobb teremben bemutatandó filmek számát csökkentették az eredeti tervben szereplőhöz képest, hogy a biztonsági személyzetnek a vetítések között legyen ideje átvizsgálni a helyiséget. Számos rendőr, tűzszerész, búvár vigyáz a biztonságra, és az óvatosság jele az is, hogy szemben a tavalyi 71 alkotással az idén csak 54 egész estét betöltő film szerepel a programban.

Magyar rendező a versenyben

Iványi Marcell 12 perces Balladája a Corto Cortissimo nevű szekcióban kel versenyre a velencei oroszlánért és a legjobb európai film díjáért. Iványi 1996-os műve, az egy snittből álló hatperces Szél, a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, a rendező pedig meghívást kapott a mustra féléves szakmai műhelymunkájára, amelynek ő volt az első magyar résztvevője.

A Balladát Giuseppe Pellizza da Volpedo Il quarto stato című 1901-es festménye ihlette. A minimalista film egy festményhátterek által kreált világban meséli el balladisztikus történetét.

Sztárok

A fesztiválzsűri elnöke Dante Ferretti olasz díszlettervező, aki legutóbb Oscar-díjat kapott az Aviator című fílm díszleteiért. Már most ismert, hogy Mijazaki Hajao világhírű japán rendezőnek és Stefania Sandrelli olasz színésznőnek életművükért odaítélik az Arany Oroszlánt.

George Clooney-n kívül olyan sztárokat várnak idén Velencébe, mint Gwyneth Paltrow, Ralph Fiennes, Kate Winslet, Susan Sarandon, Matt Damon és Tim Robbins. A rangos mustra nagydíját tavaly Mike Leigh műve, a Vera Drake nyerte.