Scarlett Johansson nem a múzsám

2007.09.03. 12:37
A Velencei filmfesztivál az iraki háborútól, Brad Pitt ötödik gyerekétől és George Clooney váratlan súlyvesztésétől hangos. Negyedik napja fut a velencei fesztivál.

Nagy várakozás előzte meg a szokás szerint versenyen kívül vetített Woody Allen-filmet, de a Cassandra's Dream fogadtatása elég vegyes lett. A Zsigmond Vilmos fényképezésével készült alkotással folytatja a Match Pointtal megkezdett, kevésbé személyes filmek sorát Ewan McGregor és Colin Farrell főszereplésével. Sok kritikus egy erejét vesztő mester kevésbé sikerült alkotásának tekinti, írja az Independent. A kritikus szerint nincs semmi jele annak, hogy újragondolná a munkamódszerét Allen, aki még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy évente egy filmet elkészítsen. A két jó nevű színész is egészen súlytalan a filmben

"Scarlett Johansson nem a múzsám" - jelentette ki a velencei sajtótájékoztatóján Woody Allen újságírói kérdésekre. A rendező elmondta, hogy annak idején közte és Diane Keaton között nagyon erős kötődés volt.

Az ötödik gyerek

A fesztivál eddig legfelkapottabb híre, hogy Brad Pitt és Angelina Jolie bevállalná az ötödik gyereküket is. A pár többet nyilatkozik a gyermekeikről, akikkel együtt érkeztek Velencébe, mint a filmjeikről: "A legnagyobb móka és a legnagyobb szenvedés, amelyben valaha részem volt" - mondta Pitt.

A színész legújabb filmjének, The Assassination of Jesse James bemutatójára érkezett, amiben Ben Affleck testvérével, Casey-vel szerepel együtt. "Ez egy összetett és bonyolult film, ami nem része a mostani aktuális trendeknek, inkább a hetvenes évek filmjeire emlékeztet" - mondta Pitt, aki producere is a cowboy-filmnek. A film a legendás vadnyugati figura utolsó éveit mutatja be, melyeket az árulástól való félelme árnyékolt be. A Variety szerint egy költői eposzként üdvözölte a filmet, míg a Hollywood Reporter kevésbé volt oda érte.

Az öreg Woody

Clooney már Oscar-esélyes

Már bemutatták George Clooney Michael Clayton című filmjét, ami nagyon jó kritikákat kapott, a Telergaph kritikusa szerint nem lesz meglepetés Clooney-t viszontlátni az Oscar-gálán, annyira jó a filmben. A szerző megemlíti, hogy a velencei Lidóról indultak a Királynő, a Brokeback Mountain vagy a Good night, good luck fesztiválsikerei is, ezért fontos odafigyelni rá.

Clooney egészsége miatt is érdeklődnek a rajongók és újságírók, mert nagyon lefogyott. A színész megnyugtatott mindenkit, hogy nem beteg, nem lett fittness-őrült, egyszerűen csak 21 éves srácokkal focis filmet forgat.

Az Arany Oroszlán egyik várományosaként beszélnek a Pitt és Clooney filmjéről is, ahogy a Karib-tenger kalózaiból ismert Keira Knihgtley II. világháborúban játszódó Atonement-jéről (Bűnhődés) is. Rajtuk kívül jó a kritikákat kapott Jude Law-Michael Caine főszereplésével készült Sleuth is, ami Anthony Schaeffer Mesterdetektív című kamaradrámájának új feldolgozása Kenneth Branagh rendezésében.

Komoly, politikai filmek

Valószínűleg azt sem okozna meglepetést, ha valamelyik erősen politikai témájú filmet díjaznának majd az Arany Oroszlánnal. Az idei fesztiválon két iraki témájú film is szerepelt: az iraki háború borzalmait bemutató Redacted sokkolta a nézőket. Brian De Palma célzottan politikai hangulatú filmjében a hadsereg tagjai megerőszakolnak egy tizenöt éves kislányt.

Az Ütközésekért két Oscar-díjat nyerő Paul Haggis is Irakról mesél Elah völgyében című filmjében, amelyben a Tommy Lee Jones által alakított hivatásos katona a frontra küldött és eltűnt fiának ügyében nyomoz. A bemutató után tízperces vastaps fogadta a rendezőt. A politikai témák sorába illeszkedik Ken Loach bevándorlók mukalehetőségéről készített, Ez a szabad világ (It,s a Free World) című filmje.