Fiú gésáktól a meggyilkolt újságírónőig

2006.11.03. 19:24
Érdekli a közönséget, ha négy napon keresztül igazságtalanságról, szenvedésről, kegyetlenségről vetítenek dokumentumfilmeket? Kiderül november 8-a és 12-e között a Verzió 3 Nemzetközi Emberi Jogi Dokumetumfilm Fesztiválon.

Hogyhogy maga még él? - kérdezi Eric Bergkraut a közelmúltban politikai bérgyilkosság áldozatává vált Anna Politkovszkaja orosz újságírónőt, a Koka - a csecsenek emlékezete című filmjében. Én magam is csodálom - válaszolja Politkovszkaja.

Nagyrészt emberi jogi és kis részben antropológiai kérdésekkel foglalkozik a Verzió fesztivál progjamjában az a 43 dokumentumfilm, ami 31 országból érkezett. Többek között a polgárháború, a terrorizmus, a politikai elnyomás, az idegengyűlölet, a globalizáció témákat járják körül, de a fesztivál hangsúlyozottan nemzetközi. "Egy nemzetközi fesztivál Magyarországon sokszor arról szól, hogy van sok magyar film, és néhány más. Nálunk többségében olyan alkotások láthatóak, hogy dánok készítenek filmet irakiakról, németek litvánokról, hollandok magyarokról, vagy amerikaiak Bolíviáról. Több értelemben is nemzetközi" - mondja Zádori Zsuzsa, a fesztivál igazgatója.

Hajlélktalanok, transzvesztiták

A szervezők szerint "az eddigi leggazdagabb programot" kínálják a harmadszorra megrendezésre kerülő fesztiválon. Tény, hogy több filmet díjaztak közülük már nemzetközi fesztiválokon. Idén Jancsó Miklós nyitja meg a mutsrát a Toldi moziban és a nyitófilm a Pályaudvar gyermekei című lengyel doku, amit 2005-ben Oscar-díjra jelöltek. A filmet Hanna Polak, lengyel rendezőnő személyesen mutatja be, témája pedig a moszkvai Leningrádi pályaudvaron élő 8-14 éves hajléktalan gyerekek néhány napja. A film puritán stílusban mutatja be, hogyan vágyakoznak szüleik után, és hogyan játszanak, vodkáznak, koldulnak ezek a gyerekek. "Ez a film emberi jogi film, nem szorul jogi magyarázatra az, hogy mitől vannak megfosztva ezek a gyermekek. Ezért választottuk a fesztivál nyitófilmjének, felkiáltójelként" - magyarázza Zádori.

"A fesztivál célja az is, hogy elfogadtassa a multikulturális értékeket, növelje a toleranciát" - mondja a fesztiváligazgató a Gésa fiúkra célozva. A női szexualitás sokoldalúságát tárgyalja ez az angol fesztiválkedvenc, ami egy tokiói transzvesztita bárban dolgozó, férfiaknak öltözött lányok életébe ad betekintést. A Gésa fiúk című filmben a fiú-lányok heteroszexuális hölgyvendégei mesélnek arról, miért ábrándultak ki a "valódi" férfiakból, és miért érdekes számukra ez a bár. A film több homoszexuális filmfesztiválon vett részt Sidney-től Honoluluig, a Hustoni Filmfesztiválon pedig a fődíjat vitte el.

Az újságírónőket lelövik, ugye

A Verzió fesztivál egyik aktuális filmje a Koka - a csecsenek emlékezete című darab. Körüljárja azt a médiafigyelmet, amit a csecsenföldi hétköznapokról szóló dokumentumanyagok szolgáltattak a világban. A világsajtót felkavart esemény érdekes előzménye a filmbeli beszélgetés, amiben Anna Politovszkaja újságírónő maga is csodálkozik azon, hogy még mindig életben van. Néhány hete ugyanis politikai gyilkosság áldozata lett. A film rendezője, Eric Bergkraut egyébként szintén részt vesz a fesztiválon.

"Öt és fél magyar film"

A negyvenhárom filmbe öt és fél magyar dokumentumfilmet válogattak a szervezők. A fél film egy holland alkotás A komp nem üzemel című, tiszazugi arzéngyilkos film, aminek operatőre Trencsényi Klára, és ami nemzetközi ismertsége ellenére nem került be a magyar filmszemle 2006-os programjába.

A fesztivál legjobb magyar filmje díjat kap, abban viszont nem egyeztek meg a szervezők teljesen, hogy lesz-e a Verzióból versenyfesztivál. "Jó kérdés, gondolkodunk rajta"- mondta Oksana Sarisova a fesztivál programigazgatója, Zádori viszont máshogy vélekedett: "Én ezen egyáltalán nem gondolkodom. Ez egy kis stábbal szerveződő fesztivál nincs szükségünk a versenyfesztivál mizériájára." Utána elmondta, hogy nekik elég a közönségszavazás, és a Duna Televízió is felajánlott egy díjat a legjobb filmnek.

A Verzió retrospektív szekciójában a spanyol polgárháborúról készült filmeket láthatják a nézők az Örökmozgó Filmmúzeumban. A Diák Verzióban délelőttönként három alkotást, valamint egy 1956-ról szóló összeállítást vetítenek le a tanulóknak. A Tanár Verzió helyszíne a Holokauszt Emlékközpont, ahol a középiskolai tanárok Az 1956 a szemtanúk, a Kádár-kor és az 1989-es rendszerváltók szemével című összeállítást, valamint a Fehér terror című filmet nézhetik meg.