Tom Cruise a csúcson a Világok harcával

2005.07.04. 08:11
H. G. Wells több mint száz évvel ezelőtt írt fantasztikus regényének filmváltozata hatalmas siker világszerte, a negyvenkét éves Cruise pedig beutazza a bolygót és az ufókról mesél.
Steven Spielberg sci-fije a világpremier napján 34,6 millió dollár (több mint 7 milliárd forint) bevételt hozott és ezzel ez lett Tom Cruise karrierjének legjobban indító filmje. A Paramount Pictures adatai szerint csak az amerikai nézők 21,2 millió dollárt költöttek a Világok harcára a film első napján.

Világok harca - premier
Tekintse meg képeinket!

Az amerikai listán így a Világok harca veheti át a tengerentúlon múlt héten bemutatott Batman: Kezdődik!-től az első helyet, aminek az előrejelzések szerint ezen a hétvégén valószínűleg már csak a második hely jutott.

Bár a hétvégi adatokat még nem hozták nyilvánosságra, szakemberek szerint a sci-fi erős kezdése sem tudja megállítani az Egyesült Államokban 18 hete tartó folyamatos nézőszámcsökkenést.

Tavaly ugyanebben az időpontban - amit egyben az amerikai mozik nagy lehetőségeként is tartanak számon a július 4-ei Függetlenség napja miatt - a Pókember második része 40,5 millió dollárral robbantott bemutatója napján, míg a Gyűrűk ura-trilógia befejező része, A király visszatér, világpremierjének napján 2003-ban 57,6 millió dollárt hozott készítőinek.

Cruise és a földönkívüliek

A Világok harca negyvenkét éves sztárja eközben fáradhatatlanul dolgozik a film népszerűsítésén; a sci-fi tokiói, madridi, New Yorki-i bemutatója után most Berlinben tűnt fel és a Bild riporterének kérdésére elmondta: meggyőződése, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban.

"Természetesen hiszek a földönkívüliekben" - jelentette ki Cruise. "Tényleg lehet valaki olyan beképzelt, hogy azt hiszi, mi egyedül létezünk a világegyetemben? Csillagok milliói között mi lennénk az egyetlen élőlények? Nem. Rengeteg olyan dolog van a világban, amiről nem is tudunk."

Siker itthon is

Pataki Andrea, a forgalmazó UIP-Duna munkatársa az Indexnek elmondta, hogy a magyarországi első nap is jól sikerült: a magyar nézők 18 588 393 forintot költöttek a mozikban a Világok harcára. Ez a forgalmazó idei legjobb nyitása, tavaly a legsikeresebb filmpremierjük a Shrek 2 volt több mint 26 millió forinttal.

Pataki szerint eddig ez a 2005-ös év második legsikeresebb filmbemutatója Magyarországon - a rekordot George Lucas űrsagája, a Star Wars harmadik része, A sith-ek bosszúja tartja továbbra is.