A francia Keresztapa már nem akar bunyót

2008.11.23. 13:35
Vincent Cassel újabban őszül, de ettől még az életben is ugyanolyan energia-túltengéses, mint A gyűlöletben, a Dobermannban vagy a Visszafordíthatatlanban. A ma negyvenéves francia színész a Halálos közellenség című új filmjével érkezett Magyarországra, ami egy hírhedt francia gengszter életét mutatja be az ötvenes évektől 79-ig. Korgó gyomra miatt az interjú végére Párizs legjobb sültcsirkéjénél lyukadtunk ki.

A francia színész ennyit még egy filmben sem játszott, összesen kilenc hónapig forgatta a Jaques Merine életéről szóló Halálos közellenséget. Ez akár a francia Keresztapa is lehetne, de leginkább a Betépve című filmre hasonlít, amiben Johnny Depp fekteti le az amerikai kokainkereskedelem alapjait. A kétrészes francia film gengsztere bankrablással foglalkozott, Spanyolországban és Amerikában is letartóztatták, de mindkétszer megszökött a börtönből, aztán később a francai bíróságról is. Miután a rendőrség megunta a fogócskát, Párizs belvárosában a nyílt utcán szabadítottak rá egy kivégzősztagot. (A lövöldözés utáni állapotokról a Youtube-ra is felkerült egy drámai archív felvétel.)

Vincent Cassel karrierje a Párizs peremén bandázó dühös fiatalokról szóló Kassovitz-filmmel, A gyűlölettel indult be. Azóta Luc Bessonnal és Steven Soderbergh-gel is forgatott, és legutóbb Viggo Mortensen mellett játszott érzelmes orosz maffiózót az Eastern Promisesban.

Az ismertebb filmjeidben mindig izgága rosszfiúkat játszol. Ez a gengszter miben új az eddigiekhez képest?

Vincent Cassel keze állandóan jár
Fotó: Huszti István

Abban, hogy ez egy igaz történet, Jacques Mesrine életének harminc évét mutatja be. Minden, ami a filmben látható, a valóságban is megtörtént. Ez nem fikció, hanem a francia történelem egy része. De nagyon remélem, hogy nem túl egyformák a filmjeim, különben kár volt őket leforgatni.

Mi tette ekkora gengszterré Mesrine-t?

Az, ahogy megcsinálta magát. Kitalált egy figurát, és azt minden nap eljátszotta. Sosem a valós arcát mutatta, és a médiát is ügyesen használta ki arra, hogy gengszterként futtassa magát.

A viszkis rablóról hallottál esetleg?

Nem.

Ő a magyarok Mesrine-je a 90-es évekből. Épp film készül róla, eljátszanád őt is? Johnny Depp már szóba került.

Minden országnak megvan a maga viszkis rablója, és ezt a figurát egy magyar színésznek kellene eljátszania, nem franciának. A magyar nagyon nehéz, és nekem még az alapok sincsenek meg.

Elég sok bombanője van Mesrine-nek a filmben. Hogyhogy nem a feleséged, Monica Bellucci játszotta el az egyiküket?

Akkor éppen egy másik filmet forgatott, de remélem hamarosan együtt dolgozunk megint. Ha minden jól megy, jövőre egy romantikus vígjátékban játszunk együtt.

A Halálos közellenség nem romantikus film szerinted? Elég sok érzelmes, szerelmi jelenet van benne.

Azt azért nem mondanám, hogy romantikus film, de tényleg elég intenzív romantikus életet élt ez a figura. Ez nem azt jelenti, hogy szoknyapecér lett volna. Minden nő, aki megjelenik a filmben, nagyon fontos része volt az életének.

Az akciók kemények, de nem vágytál összetettebb verekedős jelenetekre?

Egyáltalán nem. Bár élvezem az ilyesmit, és párszor csináltam is, de már nem olyan izgalmas. Ma mindenki ebben utazik, úgyhogy semmi újdonság nincs benne. A tiszta akció fiatalabb koromban lelkesített igazán.

Most játszottál együtt először komolyabb filmben Gérard Depardieu-vel, akiről öt éve kijelentetted, hogy kezd önmaga paródiájává válni. Előbb a sajtótájékoztatón viszont magasztaltad. Mi történt?

Ma is azt mondom, hogy túl sokat dolgozik. Folyton vásznon van, és nem értem, miért van erre szükség. Illetve értem, így menekül az élete elől, ami a színészeknél gyakori jelenség. Viszont amikor Gerard valami komoly lehetőséget kap, egy érdekes szerepet, akkor kiválóan játszik. Ha viszont nem érdekli a film, akkor közel sem olyan jó, mint lehetne.

Ez a film érdekelte?

Azt hiszem igen.

Mathieu Kassovitzcel dolgozol még együtt? Hamarosan megint Franciaországban forgat.

Nem. Nagyszerű közös élményeink vannak, de ez már a múlté. Amit nekünk együtt meg kellett tennünk, azt megtettük. Teljesen más irányba mozdultunk el azóta mindketten. Szerintem rosszabb filmeket csinál, mint korábban. De ez az ő választása, nem próbálom lebeszélni róla.

A Dobermann rendezőjével lesz még közös filmed?

Remélem. A legutóbbiból kimaradtam, de nagyon közel állunk egymáshoz. Én mindenképp szeretnék még vele dolgozni, és ez kölcsönös, úgyhogy előbb-utóbb összejön. Különben most egy reklámot csinálunk együtt.

Rendeztél pár rövidfilmet, de abbahagytad. Miért?

A rövidfilmek arra jók, hogy kiderüljön, mennyire vagy jó a rendezésben. Kipróbáltam, és rájöttem, hogy ez nem nekem való. Sokat tanultam belőle a szakmáról, hogy milyenek a színészek egy forgatáson, de nekem ez túl hosszadalmas, és annyira nem érdekel, hogy két-három évet eltöltsek egy filmmel. Színészként két, legfeljebb négy hónap egy forgatás, bár a Halálos közellenség ebből a szempontból különleges, ez kilenc hónap volt. Az én energiáimnak jobban fekszik a színészet. Producerkedni szeretek még fiatal rendezők filmjeiben.

Beatboxolni tudsz még? (Egy 88-as próbálkozás itt látható.)

Nem, már az is a múlté. A testvérem viszont még mindig reppel.

Az Ocean's-filmek után milyen hollywoodi filmben láthatunk majd?

Most is tárgyalok egy produkcióval, de még nem beszélhetek róla. Jelenleg egyetlen biztos filmem van jövőre, aminek én vagyok a producere, és talán szerepelek is benne. Egy fiatal srác rendezi, aki a Justice nevű francia elektro duó Stress című klipjét forgatta, amiben fekete fiatalok törnek-zúznak az utcán. (A Justice különben idén a Szigeten is játszott.)

Jacques Mesrine-re visszatérve, érdekes figura, de errefelé eddig nem hallottunk róla. Ajánlanál még három jó francia dolgot, amit mi valószínűleg nem ismerünk?

Hmm, az első a Kourtrajme, ami a szlengben rövidfilmet jelent, és egy fiatal filmes csapat neve, akikkel együtt dolgozom egy ideje. Rendezők, színészek, összesen 134 tagjuk van, és a netre teszik fel a filmjeiket. Tizennégy évesek voltak, mikor megismertem őket, és újabban mindig valami teljesen formabontó dologgal állnak elő. Külvárosiak, és például a 2005-ös utcai zavargások alatt is forgattak. Nagyon érdekesek a munkáik. Aztán ott van az Oxmo Puccino nevű repper, aki gyönyőrű szövegeket ír, de megérteni nem nagyon fogják. Szerintem ő ma Franciaország legnagyobb költője. Aztán, ha valaki Párizsban jár, nagyon ajánlom a Tontine D'Or nevű kameruni éttermet. Olyan a sültcsirkéjük, hogy hetekig tudnám enni, és nagyon olcsó.

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!
A Halálos közellenség előzetese

Anyagilag bejött

A Halálos közellenség kétrészes film, aminek az első felét ezen a héten mutatták be Magyarországon. A második hozzánk csak januárban jut el, de Franciaországban már mindkettőt játsszák. "Az elsőt eddig kétmillióan látták otthon, és hatmillió nézőre számítunk. Ezzel ez az év harmadik legnézettebb francia filmje - mondta el nekünk Jean Cottin, az egyik producer. - Már negyvenöt országba eladtuk, úgyhogy anyagilag bejött. Amerikában majd jövő nyáron mutatják be."