A Da Vinci-kód ellen kiabálnak

2006.05.16. 21:42
A görög parlament előtt többszáz tüntető tiltakozott A Da Vinci-kód című film bemutatása ellen, Ázsia-szerte arra kérik a hívőket, hogy ne nézzék meg a filmet. Dan Brown amerikai regényíró sikerkönyvéből készült mozi szerdán nyitja meg a cannes-i fesztivált.
Botrány!-t kiabált az ultraortodox egyházi szervezet több száz híve kedden a görög parlament előtt rendezett tüntetésen, melyet A Da Vinci-kód című film bemutatása ellen tartottak. A tiltakozók felszólítottak minden hívőt arra, hogy ne nézzék meg a bestsellerből készült filmet. Hol a "nemzetközi szabadkőművességet", hol "a hollywoodi cionistákat" vádolták a "szentségtörő provokációval".

A Da Vinci-kód egy összeesküvésről szól, mely szerint az Opus Dei konzervatív katolikus szervezet minden erővel el akarja tussolni azt a felfedezést, hogy Jézus Krisztus és Mária Magdolna nászának következményei lettek.

Az elmúlt napokban a görögországi ortodox egyház fölszólította a híveket, hogy ne olvassák el a könyvet, amelyben a szerző -mint hangoztatták -, meghamisította a történelmet. Külön hangsúlyozták, hogy a filmet se nézzék meg. A Tom Hanksszel és Audrey Tautouval a főszerepben elkészült alkotást a görög mozikban péntektől vetítik.


Tüntetés a görög parlament előtt

A szerdai cannes-i premier előtt Ázsia-szerte is tiltakoztak a film ellen, és bojkottot helyeztek kilátásba. Dél-Koreában a bíróság elutasította egy keresztény ernyőszervezetnek a film betiltására irányuló beadványát, mondván, "nyilvánvaló, hogy a regény és a film fikció", ezért nem áll fenn annak a veszélye, hogy a nézők azt higgyék, valós történetet látnak a vásznon. Thaiföldön az ottani keresztény csoportok a film utolsó 15 percének cenzúrázását kérték a kormánytól.

A többségében hinduk lakta, de 18 millió római katolikusnak is otthont adó Indiában a film betiltását követelték. Az újdelhi kormány illetékes minisztere a péntekre tervezett bemutató elhalasztását határozta el, miután több száz panasz érkezett hozzá a filmmel kapcsolatban. Szingapúrban, ahol a városállam egyházi tanácsa szintén a film sugárzásának betiltását szerette volna elérni, 16 éven felülieknek szólónak kiáltották ki a Ron Howard rendezte alkotást.