Borral szerzett meg magának

2006.10.08. 17:17
A négygyermekes családanya, Meryl Streep két Oscar-díj és egy 27 éve tartó házasság boldog tulajdonosa. Nem filmőrült, csak a barátai aktuális filmjeit követi nyomon. Határozott, józan ember, aki tartja magát híres mondásához: "Nem válhatsz romlottá, ha a ruháidat magad vasalod". A divat nem érdekli, de Anne Wintour, a Vogue rettegett szerkesztőjéről mintázott hősnő megformálása igen. Hogy jár egy nő, ha a munkát minden fölé helyezi? Interjú.

Mit gondol Az Ördög Pradát visel című filmbeli karakteréről, Mirandáról?


Azt kívánnám, hogy bárcsak több örömet lelne az életében, de az ő számára nem is az jelenti a boldogságot, ami nekem. Az egyik, amit csodálok benne, hogy következetesen ragaszkodik ahhoz, hogy mindig kimondja, mit kíván, és aggodalom nélkül hiszi, hogy azt teljesíteni is fogják neki. Manapság ezt nem tekintik pozitív tulajdonságnak egy nőnél. Engem mindig megdöbbent, hogy ha például egy férfi színész azt mondja egy rendezőnek: "akarom ezt a szerepet", teljesen máshogy hangzik, mintha egy nő mondja ugyanezt. Egy nőtől ez elfogadhatatlan viselkedésnek tűnik.

Azok a nők, akik mernek erősek lenni, esetleg főnökök lesznek, még a nézőket is megijesztik. Ám ha Mirandát egy magas, ezüstös hajú úriembernek képzeljük jól szabott öltönyben, mindjárt nem tűnne ördögnek, hanem ódákat zengenének róla.

Mennyiben használta fel a mintát, a legendás Vogue-szerkesztőt, Anna Wintourt?

Nem másoltam le Annát a szerephez. Szabadságot akartam abban, hogy kitaláljam ezt a személyt. De ez nem jelenti azt, hogy a filmbizniszből nem vettem megannyi példát.

Önt érdekli a divat?

Nem igazán vagyok otthon a különböző trendekben. Talán abban változtam a forgatás alatt, hogy most igazán becsülöm azokat az embereket, akik mindennap komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy igazán stílusosan öltözködjenek. Nekem az az érdekes, hogy a divat miként terjed. A filmben felfedezzük, hogy mindannyian a trendek áldozatai vagyunk, még akkor is, ha szerintünk nem így van. Az egyik jelenetben Miranda el is magyarázza Andynek, hogy hogyan működik az egész, miként szivárog le egy nagy tervezőtől kiindulva.

Csak egy tervező-cameo van a filmben, Valentino.

De mind odaadták a ruháikat.

Megpróbálja oldani a stresszt a kollégáiban, akik tartanak Öntől? Mondjuk megkínálja őket alkohollal?

Hát persze. De annyi az egész, hogy én belül nem érzem magam másnak vagy különlegesnek. Szóval mindez lepattan rólam. A hírnév és a munkám egyéb aspektusai egyáltalán nem hagynak olyan nyomot rajtam, hogy bármit hazavinnék és befolyásolná a normális családi életemet.

A főszereplő Anne Hathaway azt állítja, nagyon ideges volt, amikor az Ön házánál találkoztak és egy üveg bort hozott ajándékba.

Tudta, hogy szerezzen meg magának. A tavalyi év leginkább figyelmen kívül hagyott alakítása az övé volt a Brokeback Mountainban, egyszerűen gyönyörű volt. Ez most más. Szerintem a nyíltszívűsége, barátságos attitűdje az erőssége. És nagyon tehetséges.

Igaz, hogy fogyott a forgatás alatt?


Igen, tényleg leadtam egy keveset, talán túlságosan a szívemre vehettem a Miranda által megélt stresszt. Elolvastam a forgatókönyvet és kiderült, hogy nyomás alatt volt amiatt, hogy talán valaki más kerül a szerkesztői helyére. És tudom, mennyire lecserélhetőek a középkorú nők a társadalmunkban és mivel éreztem is ezt - nem volt túl élvezetes a bőrében lenni. És, bármilyen hihetetlen, az sem volt túl szórakoztató, hogy mindig tip-topnak kellett lennem.

Hozott áldozatot a karrierje során?

Szerintem mindenkinek kell. Nem hiszem, hogy Miranda példája alapján azt mondhatjuk, minden dolgozó nő elválik. De annak, akinek fontos munkája van, minden egyes percben döntéseket kell hoznia. Ez trükkös dolog: de ez az, ami miatt a nők alkalmasabbak rá, hogy irányítsák a jövőben a világot. Mert a számos feladat és egyszerre tizenöt irány között jól képesek mozogni. De így elveszíteni is könnyű mind a 360 fokot, mindazt, ami minket, nőket körülvesz.

Forrás: IC/Press
Fordította: Vörös Adél