Digitálisan kisebbítették Superman férfiasságát

2006.03.09. 15:55
Ausztráliában készült az új Superman-mozi, Hollywood legdrágább filmje. A főszerepet Christopher Reeve hasonmása, Brandon Routh, a gonoszt Kevin Spacey alakítja. Júliusban kerül a magyar mozikba.
Az új mozi főként a Superman széria első két részét, az 1978-as Richard Donner-féle és az 1980-as Richard Lester rendezte verziót veszi alapul, felvonultatja példának okáért ezek főgonoszát, Lex Luthort is, akit ezúttal Kevin Spacey kelt életre. Bizonyos, hogy a 2006-os feldolgozás sokkal komolyabb hangsúlyt fordít majd Clark Kent, alias Superman magánéletére, mint ez előző részek, de a már-már rutinszerűnek mondható motívum, a világ megmentése sem marad el.


Klikk a képre!
Az új filmben a katasztrófák elhárításában verhetetlennek bizonyuló szuperhős visszatér a Földre, ahol komoly kihívásokkal találja szembe magát. Az imádott nő, Lois Lane (Kate Bosworth), ráunt a várakozásra és férjhez ment. Nem elég, hogy hősünknek fel kell dolgoznia a szerelmi csalódást, még a gaz ellennel, Lex Luthorral is szembe kell néznie, aki börtönéből szabadulva újabb ármányokon töri a fejét.

Supermannek a megváltozott körülmények között újból meg kell tanulnia beilleszkedni a társadalomba, valamint a lelkében és a világban eluralkodó káoszon is úrrá kell lennie.

"Régi álmom teljesült azzal, hogy elkészíthettem az új Superman filmet. Már az X-men képi világának megálmodásakor is ez a mozi inspirált" - mondta a rendező, a comics-adaptációkkal és Közönséges bűnözőkkel hírnevet szerzett Bryan Singer. - Superman azon hősök közé tartozik, akivel maradéktalanul azonosulni tudok, hiszen hozzám hasonlóan, ő is amerikai, egyke, és örökbe fogadták."

Háttér:
A Superman új első részének előkészítése majd egy évtizedig tartott, a filmről pedig már most azt tartják, hogy Hollywood történetének legdrágább filmje lesz; bár az Ausztrál forgatás segítségével sokat spóroltak a gyártók, a költségvetése mégis valahol 185-200 millió dollár körül lehet. A Warner Bros. vezetése azonban biztos a sikerben: Superman 20 év szünet után tér vissza a mozikba, és hatalmas várakozás előzi meg premierjét.
Singer rendezésében hű akart maradni az első filmek hagyományához. Az eddig csak szappanoperákban és sorozatokban jeleskedő Brandon Routh főszereplő például feltűnően hasonlít a tragikus sorsú Christopher Reeve-re. A rajongók legnagyobb örömére a jól ismert kék-piros-sárga "egyenruha" sem változott sokat - okulva abból, hogy mekkora felzúdulást keltettek anno Batman mellbimbói (Batman és Robin), csak az "S" jel lett némiképp kisebb és a szuperhős övére is felkerült. Szintén tisztelgés az elődök előtt, hogy az első filmben a Superman atyját alakító Jor-Elt, vagyis a legendás Marlon Brandót is megidézik az új verzióban a digitális technika segítségével, és a jól ismert John Williams-féle zene is felcsendül majd.

Az Ausztráliában forgatott produkció számára az egyedüli nehézséget a főszerepeket játszó színészek biológiai adottságai jelentették. Mivel Brandon Routh férfiassága a szűk kezeslábasban a tekinteteket túlzottan magára vonta, digitálisan kisebbítették meg azt. De nem változtattak Kate Bosworth szemein, mert a rendező kifejezetten izgalmasnak és igézőnek találta, hogy a színésznő az íriszét érintő pigmentzavarral született, így egyik szeme kék a másik mogyorószínű.

A film amerikai premierje június 30, a magyar premier július 13.

A cikk - Hungler Tímea írása - a VOX mozimagazin februári számában olvasható