Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gát György IMAX-verzióban szeretné Vukot

2008.01.22. 10:30
Gát György IMAX-verziót is készítene A kis Vukból, de előbb a sima mozikba szánt animációsfilmet szeretné bemutatni. A nyolc IMAX-mozit, köztük a budapestit is üzemeltető Cinema City hálózat izraeli vezérigazgatója még nem hallott a filmről sem, pedig szerinte elengedhetetlen lenne a nemzetközi érdeklődés.

Miután harmadszor is elhalasztották A kis Vuk bemutatóját, Gát György bejelentette, hogy IMAX-verzióban is elkészítené a 3D-s animációt.

Gát György és a kis Vuk. Klikk!

"Nem tudom megmondani - válaszolta a rendező-producer, mikor megkérdeztük, milyen pluszmunka kell ahhoz, hogy a magyarok 3D-s szemüvegben is kielemezhessék az új Vuk selymesen lágy bundáját. - Az IMAX az egy know-how, és akik az IMAX mozi felelősei, majd megmondják, mi a teendő." Ezt a verziót csak később mutatnák be, tette még hozzá, mint a sima változatot.

Premier valamikor

Azt viszont Gát György nem tudta megmondani, hogy A kis Vuk közelgő februári premierje pontosabban mikor esedékes. Ahogy arra sem tudott választ adni, hogy az előzetes mikor kerül a mozikba. "Olyan 70-80-an dolgoznak most az animáción - számolt be a munka állásáról. - De befejeztük, most javításokat csinálnak."

Miután decemberben a rajzfilm második részét is beharangozták, megkérdeztük, miről szól majd a folyatás. "Fogalmam sincs, meglátom" - érkezett a szűkszavú válasz. És hogy hogy jött az ötlete? "Sétáltam az utcán, és eszembe jutott."

Ez nagyon költséges

Az Aréna pláza IMAX-mozit is felölelő Cinema City hálózat vezérigazgatóját, Moshi Greidingert is megkérdeztük a Vuk IMAX-os lehetőségéről. "Nem hallottam erről a tervről - szögezte le először. - Nagyon költséges egy film IMAX-verzióját elkészíteni, de ha az IMAX vezetői látnak fantáziát a film nemzetközi forgalmazásában, akkor biztos van realitása a dolognak." Mindenesetre Buda Andrea, az itteni IMAX-mozi marketingigazgatója megerősítette, hogy A kis Vuk készítői felvették velük a kapcsolatot.

Hogy lesz ebből 3D?

A DMR-nek vezett eljárással elvileg bármilyen filmből készíthető 3D-s IMAX-verzió, az amerikai 3D-s animációk közül ilyen volt a Hangya boy, a Nagyon vadon, és ezzel ki is fogytunk a példákból. Viszont egy animációsfilm átalakítása olcsóbb, mint egy játékfilmé.

A DMR eljárást leggyakrabban arra használják, hogy hollywoodi sikerfilmekből készítsenek nagyfelbontású, de 2D-s verziót, ami állítólag így is nagyobb élményt ad a sima mozis vetítéseknél. Néhány filmnél, a Superman visszatérnél és a Harry Potter és a Főnix rendjénél a látványosabb jeleneteket 3D-be is átalakították, így ezeknél a részeknél a nézőknek szemüveget kellett húzniuk az IMAX-mozikban. Christopher Nolan következő Batman-moziját, a The Dark Knightot is ezzel a vegyes megoldással teszik majd IMAX-kompatibilissé. forrás:Wikipédia