Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Wajda tömeggyilkosságról forgat

2006.02.15. 20:40
Andrzej Wajda, a Hamu és gyémánt, a Márványember alkotója a katinyi erdőben történt, szovjet katonák által elkövetett mészárlásról forgat filmet.
"A szovjetek 1940-ben lengyel tiszteket végeztek ki a Szmolenszk melletti Katinyban, s ezt később megpróbálták a Szovjetuniót lerohanó németek nyakába varrni" - mondta Wajda szerdán az 56. berlini filmfesztiválon, ahol életműdíjat, tiszteletbeli Arany Medvét vehetett át életművéért.

"Ez is életem része, mert apám is az áldozatok között volt - hangsúlyozta a rendező. - A film azonban nemcsak a bűncselekményről szól, hanem a hazugságról is" - mondta Wajda, nyilván arra utalva, hogy a tömeggyilkosság tagadásának szovjet részről csak Mihail Gorbacsov vetett véget 1990-ben.

Wajda március 6-án lesz 80 éves, s Berlinben tekintett vissza életére. "A filmek nem képesek megváltoztatni a világot, de rossz lenne, ha nekünk művészeknek semmi mondanivalónk nem lenne, s nem találnánk visszhangra. A művészeti alkotások sohasem a politika pótlékai. Felrázhatjuk azonban a lelkiismeretet, megérinthetjük a szíveket, s ily módon hosszú távon hatást gyakorolhatunk a politikára és a politikusokra. Hosszú életem végén azt mondhatom, hogy nem fecséreltem el az életet. Olyan filmeket csináltam, mint a Hamu és gyémánt, a Csatorna, a Márványember, ezekkel a filmekkel befolyást gyakoroltam. A lengyel film betöltötte küldetését."

Wajda egy viszonylag kevéssé ismert filmjét választotta ki a berlini díjátadó ünnepségre: a Pilátus és a többieket, amely 1972-ben készült A Mester és Margarita című Bulgakov-regény motívumait felhasználva.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft