Indul a Réz András-magániskola

2008.05.24. 12:24
"A film egyre demokratikusabb élmény, és ezt a filmes oktatásnak is tükrözni kell, és mi esélyt adunk azoknak, akik film és/vagy tévéjátékfilmekben szeretnének közreműködni" - mondta Vándor Ágnes, a Werk Filmakadémia ősszel induló filmes képzésének szervezője a sajtótájékoztató után, ahol hamar elfogyott a Roger nyúl a pácban főétel, meg a Yoda-leves.
Vándor Ágnes, Réz András

"Valami nem stimmel a jelenlegi filmes oktatási rendszerrel, ha mindenkiben ott van a vágy arra, hogy mást csináljon - tette hozzá Ágnes. - A felkért tanárok közül senki nem mondott nemet. Ez azt mutathatja, hogy sokan érezzük úgy, hogy a hagyományos struktúra már nem elég."

Hogy mi lenne a magániskola elsődleges különbsége a 'nem demokratikus' lehetőséggel szemben? "Közszolgálatban művészeket képeznek a színművészetin, nagyon helyesen, de mi csapatembereket képezünk, akik eladható produktumokban vesznek részt."

A magániskola egyébként egy év bázisképzésből és egy év mesterképzésből áll.

Kik tanítanak?

Réz Andrást kértük ezután, hogy mondjon egy-két mondatot a jelenlévő tanárokról, akik az alapozás után tanítják majd a kreatív írásra vagy gyártásra szakosodott diákokat, félévente 140 órában:

- Czető Bernáth László volt az első magyar forgatókönyvíró, aki nemzetközi díjat is kapott, például a Hartley-Merrill-forgatókönyvíró verseny fődíját 94-ben, azóta már ugyanott zsűrielnök. A Sundance-en is tanult, forgatókönyveket ír, főleg tévéjátékfilmeket, meg szépprózát.

- Divinyi Réka a legjobb dialógíró Magyarországon. Csak szex és más semmivel létrehozott egy elegáns formát, az európai filmét, ami mégis populáris. Másfél év alatt négy játékfilmet írt, ami több mint egymillió mozinézőt vonzott, és mindezt nem az amerikai egyenmodellekkel hozta létre.

- Hutlassa Tamás klasszikus produkciós ember, felvételvezetőként kezdte a televízióban, majd 2003-ra eljutott a Kontroll producerségéig. Producer szakmáranevelést végez majd nálunk, abban az értelemben, hogy egy producer az egész filmért felelős.

És a show

A sajtótátékoztató egyébként hamar lezajlott, és a filmközeli ételeket 15 perc alatt elfogyasztotta a nagyétvágyú közönség, de előtte még Lang Sonja (a Tyraclothing márka fűződik a nevéhez) ruháit mutatták be, amiket filmek ihlettek. Íme:

Klikk!