Meghalt az Elnök emberei Leója

2005.12.17. 12:35
John Spencert, aki az amerikai sikersorozat, Az elnök emberei egyik főszereplője volt, pénteken, ötvennyolc éves korában érte a halál. Szívinfarktus végzett vele.

Spencer Leo McGarry-t, Jeb Bartlett elnök (Martin Sheen) elszánt, munkamániás kabinetfőnökét alakította az 1999-ben induló politikai tévésorozatban. Az elnök embereiben Leo McGarry, a leszokóban lévő alkoholista a sztoriban szívinfarktust kapott, ami miatt egy időre vissza kellett vonulni a politikától. Felépülése után Leo indult az új demokrata elnökjelölt, Matt Santos (Jimmy Smits) mellett alelnöki posztért - az idei évad központi témája is ez a kampány volt.

John Spencer, Az elnök emberei Leója
John Spencer,
Az elnök emberei Leója

Spencer, aki az L.A. Law krimisorozatban is feltűnt Tommy Mullaney ügyész szerepében, 2002-ben Emmy-díjat kapott Leo McGarry megformálásáért.

Ron Hofmann, a színész sajtósa pénteken bejelentette: Spencer szívinfarktust kapott és egy Los Angeles-i kórházban hunyt el. Az élet abban is imitálta a tévéműsort, hogy Spencer is alkoholista volt egykor.

"Mint Leo, én is mindig halálra dolgoztam magam" - nyilatkozta a színész 2000-ben az Associated Press riporterének. "Akármilyen idők jártak, a színészet volt a menedékem, az örömöm. Ez a munka az alkoholnál is komolyabb szenvedély volt nekem."

John Spencer egy new jersey-i városkában nőtt fel, az apja teherautósofőr volt. Egészen korán kezdett színészkedni: egy művészetekre specializáló manhatteni iskolában, a Professional Children's School-ban együtt tanult Liza Minnellivel és az ifjú hegedűművésszel, Pinchas Zukermannal.

Sok kisebb színházi és tévészerep után a nagy áttörést 1990-ben egy Harrison Ford-film hozta meg neki: az Ártatlanságra ítélve nyomozója után már az L.A. Law ügyésze következett.

John Spencer temetéséről később intézkednek - jelentette be Hofmann.