Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Woody Allen inkább tragikus lenne

2005.03.18. 13:02
Komédia vagy tragédia? A neurotikus figuráiról ismert New York-i színészrendező új, harmincötödik filmjében két oldalról közelíti meg ugyanazt a sztorit, egy Melinda nevű fiatal nő történetét.
A Melinda and Melindá írásakor Allen úgy döntött, összefonja a két ellentétes műfajt és egy filmbe gyúrta a külön szálon futó történeteket. A főszereplő, az ausztrál Radha Mitchell (Fülke, Én, Pán Péter) köti össze a a két sztorit - a vígjátékot, ahol Mitchell meleltt Will Ferrell és Amanda Peet tűnik fel, és a tragikus drámát Chloe Sevigny-vel és Chiwetel Ejioforral. A filmben Szophoklész komédiáról és tragédiáról szóló művéből is idéznek részleteket.

2 in 1

"Érzelmi szinten egy vígjátéknak soha nem lesz olyan hatása, mint a drámának" - magyarázta az egykori komikus a Reuters riporterének. "Lehet a világ legjobb komédiája, amikor a függöny lejön a Vágy villamosa vagy Az ügynök halála utolsó jelenete után, az ember megsemmisülten pislog a székében. A komédiák szórakoztatnak, feldobnak, de nem tudják ugyanezt a felkavaró érzést előidézni."

Allen, akit tizenháromszor jelölték eddig Oscarra a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában, hatszor pedig a legjobb rendező díjára, most mégis kijelentette, hogy szívesebben dolgozott volna a "komolyabb" műfajban: "Kevésbé érzem otthon magam a dráma világában, mégis ez az, amit igazából csinálni szeretnék, ez a titkos álmom. Bárcsak tragikus költő lehettem volna, ahelyett, hogy egysoros poénokat gyártottam halomra."

Harmincöt év, harmincöt film

Woody Allen
Woody Allen
A hatvankilenc éves rendező ma is aktívan dolgozik, bár bevallotta, hogy ahogy öregszik, egyre nehezebb szerepet írnia magának. A Melinda and Melinda a harmincötödik filmje, amióta harmincöt évesen megrendezte az 1969-es Fogd a pénzt és fuss!-t

"Amikor befejezek egy filmet, csak üldögélek otthon néhány hétig, aztán elkezdek írogatni valamit. Élvezem. Írok, aztán megyek és filmet csinálok belőle és kezdődik minden elölről."

Így születnek a szórakoztató New York-i sztorik kétségről, vágyakozásról, hűtlenségről, és természetesen a halálról - mindezek a jól ismert elemek megtalálhatók az új filmben is.

"Mondd a szöveget!"

A Melinda and Melinda főszereplője, Radha Mitchell először dolgozott Allennel és megdöbbentette az instrukciók és a próbák hiánya.

"Mindig csak ennyit mondott: "Mondd a szöveget, ne is figyelj másra!" Egyszerű instrukció, de az ember nem pontosan ezt várja egy világhírű rendezőtől. Mégis, azt hiszem életemben nem kaptam jobb tanácsot. Nem is beszélt hozzánk sokat - így aztán hamar idegesek lettünk és gyorsan kialakultak a saját kis neurózisaink" - tette hozzá az ausztrál színésznő.

A rendező így magyarázza sajátos munkamódszerét: "Soha nem adok több instrukciót, mint amennyire egy színésznek szüksége van. Szerintem minél kevesebbet tudnak, annál jobban játszanak; nem kell semmit túlbonyolítani."

Itt és most

Bár Allen jelenleg azzal a gondolattal küszködik, hogy komédiáival nem érhet el olyan eredményeket, amilyeneket esetleg egy drámai életút után elkönyvelhetne, nem aggasztja különösebben, hogy ítélik majd meg a halála után.

"Az az igazság, hogyha egyszer már meghaltál, minden mindegy. A sírom köré gyűlhet az egész világ és megállás nélkül dicsőithetnek, már nem fog érdekelni. Azt akarom, hogy addig ismerjenek el, amíg itt vagyok, ezen a földön."