Végigtapsolták az új Woody Allen-filmet

2008.05.18. 18:08
A 72 éves Woody Allen legszexisebb filmje debütált szombaton Cannes-ban. A szerelmi sokszögben Penelopé Cruz Scarlett Johanssonnal csókolózik, majd finoman átöleli őket a friss Oscar-díjas Javier Bardem. A sajtótájékoztatón csonkán jelent meg a csapat.

"Tudja, elég nehéz egy nőt is szerezni" - válaszolta Woody Allen a fesztivál szombati sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy az ő fantáziájában is megfordult-e már ilyen szerelmi hármas, mint Cannes-ban debütált filmjében, a Vicky Cristina Barcelonában: egy férfi és két nő. A vörös szőnyeges bevonulás előtt kérdezhették az újságírók a Croisette-en utoljára 2005-ös Match Point-tal megjelent rendezőt, akit két színésznője: a csodálatos Penelopé Cruz és a kevésbé ismert Rebecca Hall kísért el.

Woody Allen és Penelope Cruz

A beharangozott három nagy sztárból (Cruz, Javier Bardem, Scarlett Johansson), csak Cruz jelent meg. Johansson, Woody kedvence - akinek ez volt a harmadik filmje Woody Allennel a Füles és a Match Point után - azért nem jött el, mert a filmet gyártó Warner Brothers francia forgalmazója nem akarta kifizetni a követeléseit: Scarlett 5000 euróért akart például naponta sminkkonzultánst. "Javier családi okokból maradt távol" - válaszolta szűkszavúan Woody, pedig a kérdés Penelope és Javier tavalyi forgatáson kialakult viszonyát pendítette meg.

Penelope is csak mosolygott, bár még a kritikák szerint is emiatt voltak ilyen intenzívek és viccesek a közös jeleneteik, amikor angolul és spanyolul veszekednek. A spanyol színésznő csak annyit jegyzett meg Bardem-témában: "már rég dolgoztunk együtt Javierrel, a 92-es Sonka, sonká-ban. Nagyon élveztem vele a forgatást, a legjobb színész a világon."

Penelopéra írta

Allen elsősorban Barcelonáról akart filmet készíteni, amihez kapóra jött, hogy Penelopé Cruz nagyon akart vele dolgozni, így a féltékeny exfeleség szerepét konkrétan rá írta. A filmben Cruz a szexi festőnőt alakítja, és úgy veszekszik és hisztériázik, ahogy azt még nem tette senki, ő meg pláne nem. Az ő szerepe talán a leghálásabb, szegény Scarlett Johanssont simán felejthetővé teszi. A filmben egyébként két amerikai lány (Rebecca és Scarlett) Barcelonába utazik, és az első vacsorájuk alatt megismerkednek a vörös inges spanyol macsóval, Javier Bardemmel, akinek sikerül bemutatkozó mondatában szexre invitálni mindkét nőt. A tökéletesen szórakoztató másfél órában a romantikus film minden létező kliséjét megmutatják, de eredeti is, hisz úgy nem beszél senki a szerelemről, mint a Férj és feleségek rendezője. A vetítéseken a közönség imádta, minden poént hangos nevetés, sőt tapsolás fogadta.

"Barcelonából hívtak, hogyha érdekelne, forgathatnék ott, mert finanszíroznák. Erre rögtön azt mondtam, természetesen" - mondta Woody. "Ha valaki felhívna Rómából, Velencéből, Stockholmból vagy az isten tudja honnan, biztos elvállalnám. De ez egy különleges lehetőség volt számomra, mert Spanyolországban egy csomó várost nagyon szeretek, Barcelona pedig a kedvencem". Woody Allennél mindig egy történet keresi városát, így a város ugyanolyan fontos szereplője, alakítója a filmnek, mint a színészek, a hangosító vagy a bevilágító. Oroszországban viszont nem szívesen forgatna, tette még hozzá. "Öt napra terveztem kimenni, de két óra után berohantam az utazási irodába, hogy rögtön foglaljanak nekem jegyet. Bárhova, nem érdekel." A rosszul sikerült családi nyaralása óta nem is volt ott: "Elhiszem, hogy sokat változtak a dolgok ott, de ahhoz nagyon sokat kellene tenni, hogy visszamenjek." 75-ös Moszkvában játszódó filmjét (Szerelem és halál) is Budapesten forgatta.

Az életben jelentéktelenek vagyunk

"Két plusz személy sokkal komplikáltabbá tudja tenni a dolgokat, mint egy. A karakterek ebben a filmben rátermettek, működik a kémia, és képesek kezelni a helyzetet" - mondta Allen, aki szerint "az életben jelentéktelenek vagyunk, és nem tudjuk kezelni az ilyen szituációkat. "Már az is elég nehéz, hogy egy emberrel ápoljunk működő kapcsolatot, de kettővel már végzetesebbé válik" - mondta Allen, aki reménykedik abban, hogy a vicces jelenetek mellett a filmvégi tragikus elemekre is kellő figyelem jut majd, ahogy a sajtótájékoztatón kevesebb figyelmet kapó Rebecca Hallra is, mert nagyon jó a filmben.

A bevonuláskor esett

Penelope Cruz segítséget kért a rendezőtől, miután megkérdezték, milyen volt a leszbicsók: "Ma negyedszerre kérdezik ezt meg tőlem, és nem tudtam válaszolni rá, mert nincs rá jó válaszom. Azon gondolkozom, mit mondana Woody, ha ilyen helyzetbe kerülne." Ekkor a rendezőre nézett, hátha megmenti valami jó poénnal, de Woody nem válaszolt, majd Penelopé folytatta: "És még mindig nem ösztönöznek arra, hogy jó választ adjak."

"Semmit nem tudok a film finanszírozásáról" - vallotta meg még Woody Allen, mert állítólag túllépte a spanyol kormánytól kapott egymillió eurós költségvetését. De szerintünk megérte, mert a sztárcsapat az álomszerű Gaudi-világban, Barcelonában, ahol a szerelem olyan természetes, mint a foci és Miró, nagyot alkotott. Új vígjátékát két hét múlva kezdik el forgatni New Yorkban, és nem kis meglepetésünkre neurotikus karakterek lesznek benne. A főbb szerepekben Larry David, Evan Rachel Wood és Patricia Clarkson szerepel, a rendező nem.