Emőke
-4 °C
9 °C

Elbukta a perét Woody Allen

2006.05.26. 15:21
Woody Allen hat filmjét akarják megváltoztatni, hogy a televízióban és a repülőgépeken is be lehessen mutatni őket. A rendező perelt, majd elvesztette.
A bíróság megállapította, hogy a Woody Allen korábbi producere, Jean Doumanian ellen benyújtott perirat megállapításai lehetővé teszik, hogy a következő filmek televíziós és repülőgépi változatait a rendező akarata ellenére átalakítsák: Lövések a Broadwayn, Hatalmas Aphrodité, Agyament Harry, Sztárral szemben, Varázsige: I Love You és A világ második legjobb gitárosa.

A harc még 2001-ben kezdődött, amikor a rendező beperelte Doumaniant és partnerét, Jacqui Safrat, valamint közös produkciós cégüket, a Sweetland Filmset.

A hetvenéves Woody azt állította, hogy Doumanian és Safra nem számolt be nyolc filmjének nyereségeiről, beleértve azt a hatot is, amivel kicsaltak tőle 12 millió dollárt. Illetve kifogásolta, hogy lerövidítették a filmet, és a káromkodásokat újraszinkronizálták. A kilencnapos tárgyalás után, 2002-ben, a felek anélkül intézték el a pert, hogy felfedték volna a megegyezésüket.

Május 25-én vált nyilvánossá a bíró döntése, miszerint az egyezség azt mondja ki, ha a felek nem értenek egyet abban, hogyan vágják meg Allen filmjeit, hogy megfeleljenek a televíziós követelményeknek, akkor a Legfelsőbb Bíróságához kell fordulniuk. Az anyagot elküldték a bíróságra 2004-ben. A bíró Doumaniannal értett egyet, aki amelett érvelt, hogy a televíziós hálózatok általánosságban nem fogadják el Woody Allen megközelítését.

Allen ügyvédje elmondta, a rendező nem döntött még az esetleges fellebezésről, mert mint mondta: "Mi most nagy tiszteletünk mellett nem értünk egyet Fried bíró döntésével, és hisszük azt, hogy bármely ügyben, a producerek bármely törekvését a jövőben, hogy megváltoztassák a filmet, ne igazolhassa a szépelgés és a benne rejlő kereskedelmi lehetőség."