Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A nagymama cseszegeti a lányt, hogy szívjon vért

2006.08.10. 12:05
Kapcsolódók (1)
"Ez Pajor megtérés utáni első albuma. Erről beszélgessünk!"- szól bele a mikrofonba Háy János író, a Sziget Szellemvasút-sátor egyik szervezője. Xantus János Pajor Tamásról készített megtéréstörténete, a Rocktérítő vetítése után a rendezőt mi mégis inkább a jelenről kérdeztük. Kiderült, hogy évek óta készülő Finnugor vámpírfilmjének producere le akarja őt váltani, holott már 80 millió forint állami támogatást kaptak a neve alatt beadott filmtervvel.

"Három éve dolgozunk azon, hogy megtaláljuk a partnereket a gyártáshoz, ez alatt az idő alatt nem nagyon történt semmi, mivel a producereim az Eurofilmnél nem tettek meg mindent ezért a filmért"- kezdi el a beszámolóját Xantus, aki 2004-ben figyelt fel Szécsi Noémi Finnugor vámpír című regényének forgatókönyv-ötletére a Sundance kelet-európai filmműhelyében, ahol a válogatóbizottság egyik tagja volt. Xantus János egyik legsikeresebb filmje az 1983-as Eszkimó asszony fázik volt, valamint a többek számára kultikus filmként számon tartott 1988-as Rocktérítő követett. Azóta rövid- és dokumentumfilmeket forgatott, a Finnugor vámpír lenne a visszatérés a nagyjátékfilmhez.

Nehezen izgulnak rá


Xantus János
A Szilágyi Sisso Szilvia újságíró vezette beszélgetésen harmincan ha lehettünk, főleg középkorúak, egy apuka a gyerekével. A közönség soraiban többen egyetértően bólogatnak Xantusnak, amikor a nyolcvanas évek Fiatal Művészek Klubjáról beszélt: "Gettóba voltunk kényszerítve, ahol azért jól éreztük magunkat, és így legalább tudták, mit csinálnak a fiatalok". A beszélgetés igazi hőse Pajor Tamás volt, akiről Xantus elmondta: "Tamásból már kiskamaszként kirobbant a tehetség. Nekem az olyan emberek jelentik a rock and rollt, akik el tudják dobni az agyukat, és ő eltudta." A rendező az első lehetőséget kihasználta a csendes távozásra, amikor elindították az utolsó filmbejátszást. Xantus ezután a barátaival beszélgetett, mi meghúztuk magunkat, majd lecsaptunk rá kérdéseinkkel.

"Reménykedtem, hogy a producereim is szagot kapnak és megmozdulnak, de ez nem történt meg. Azt gondoltam, azért mennek ilyen lassan az előkészületek, mert ők nagyon profik és sok más dolguk is van. De be kellett látnom, nehezen izgulnak rá erre a filmre"- adott hangot csalódottságának a rendező, aki ennek ellenére mindenképpen szeretné leforgatni saját vámpíros történetet. Xantust megkérdeztük, mi különbözteti meg majd a műfaj többi képviselőjétől a finnugor vámpírt, amire a következőt válaszolta: "rengeteg fekete humor van benne és a legjobb darkos zenéket vonultatnám fel."

"A producereim azt mondták a próbafelvételekről, hogy nagyon nem tetszik nekik, és más rendezővel szeretnének dolgozni"- számolt be az előkészületi fázisról Xantus, majd hozzátette: "amikor végre idén tavasszal készítettünk néhány próbafelvételt, nagyon megörültem. Élveztem a forgatást, ráadásul jók lettek a felvett anyagok is." A producerek e döntéséről Xantus elmondta: "Miskolczi Péter egy rendes, öltönyös, bekeretezett ember, aki azt mondta a próbafelvételek után, hogy valami fésületlenebbet, kidolgozotlanabbat, fiatalosabbat várt." Meg is van, hogy Miskolczi kitől várná a fiatalosságot: Pálfi Györgytől, akivel a Taxidermiában már dolgoztak együtt. Xantus elárulta, "Pálfi Gyurival beszéltem, és azt mondta, őt nem érdekli és nem venné el tőlem."

Fullajtár a 300 éves vámpír szexbomba

A forgatókönyvet Szécsi Noémival közösen írták, ezért még érdekesebb, hogyan folytatódik a film története, hiszen az MMK pénzét már nem tudják felhasználni, ráadásul a könyv körüli jogok is tisztázatlanok. A Finnugor vámpír "egy belső monológ, nagyon képszerű irodalmi szöveg, amihez már megtaláltam a filmes kifejezési módot"- kezd bele a könyv ismertetésébe Xantus, ami "egy prepubertáns vámpírról szól: a harminc éves szexbombának kinéző háromszáz éves nagymamájával él, aki a vérszívás miatt nem öregszik. Ezt a szerepet Fullajtár Andrea kapta." Szervét Tibor a Valami Amerika után és az Al Bundy előtt újra csábítót alakít, míg a Katona József Színház Kazamaták című darabjában szereplő Kovács Lehel lenne "a normális választás a lány számára" a rendező szerint.


Egy lehetséges vámpírlány: Balla Eszter
"A nővé és a vámpírrá válásról szól a film, mivel a nagymama cseszegeti a lányt, hogy szívjon vért, de a lány undorodik tőle és salátát eszik. Később belesodródik egy szenvedélyes, bűnös szerelmi történetbe, aminek végzetes kimenetele lesz." A főszereplő vámpírlányra több esélyes jelentkező is van, akiket most szigorúan abc-sorrendben közlünk: Balla Eszter (a Kontroll macilánya), Rezes Judit (a Szezon pincérnője), Somlai Judit, Szalay Mariann (a Csajok főszereplője) és Wéber Kata (Mundruczó Kornél Szép napok című filmjében játszott).

Nícse visszatér

A Finnugor vámpírról nem lehet tudni, elkészül-e valaha, de Xantus már egy újabb film forgatókönyvén dolgozik. "n-i-e-t-z-s-c-h-e, megvan?"-kezdi el az új tervének címét betűzni, majd tisztázzuk, le tudjuk írnia német filozófus nevét. A film címe: Nietzsche visszatérése, ami Szilárdi Béla, Németországban élő író, festő ötlete alapján készül. Terveik szerint "nagyon reálban, dogmaszerűen készítik el. Az is lehet, hogy ezeket a szkeccsfilmeket fiatalok forgatják majd".

A súlyos, filozófiai gondolatokat és tarisznyás bölcsészeket vízionáló képzeletünket gyorsan megnyugtatja a rendező, hiszen egy misztikus történettel állunk szemben. "Egy szellemidézés története ez. Fiatal filmrendezők Nietzschéről szeretnének forgatni, találnak is egy embert, aki feltűnően hasonlít rá. A férfi zseniálisan a szerepben, csak nem tud kilépni belőle, így mindenkinek az életét összezavarja." Valószínűleg annak ellenére német színész alakítja majd a filozófust, hogy Xantus szerint "bárkire felkerül a bajusz, az hasonlítani fog rá".